Po części pasuje gdyż nauki Jezusa hehehe były prawicowe obyczajowo (ale nie do tego stopnia co na sadolu...) lecz lewicowe gospodarczo: sprawiedliwość społeczna itp.
Chrześcijańska lewica
Rozsądny pedał
Myślący murzyn
A w sumie nie, myślący murzyn to bardziej paradoks aniżeli oksymoron.
Po części pasuje gdyż nauki Jezusa hehehe były prawicowe obyczajowo (ale nie do tego stopnia co na sadolu...) lecz lewicowe gospodarczo: sprawiedliwość społeczna itp.
Nie zgodzę się. Sprawiedliwość społeczna to nie jest wymysł chrześcijański. Jak już, to może Ci chodziło o solidaryzm społeczny, który zawiera w sobie pewne elementy "socjalistyczne", a który jest oficjalną nauką Kościoła Katolickiego. Jednak czyste chrześcijaństwo, bez katolickich naleciałości, było wręcz kapitalistyczne. Jako przykład podam przypowieść o talentach:
Przypowieść z Ewangelii Mateusza opowiada o panu, który wyrusza w podróż i zostawia swą własność sługom. Jeden otrzymuje 5 talentów, drugi 2, a trzeci jeden talent, według ich zdolności.
Po powrocie, pan pyta sługi o ich zarząd nad powierzoną własnością. Pierwsi dwaj podwoili stan posiadania i otrzymali odpowiednią nagrodę:
"Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana!”— Mt 25,21
Trzeci człowiek zmarnował swój talent i otrzymał karę:
„Przyszedł i ten, który otrzymał jeden talent, i rzekł: "Panie, wiedziałem, żeś jest człowiek twardy: chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał. Bojąc się więc, poszedłem i ukryłem twój talent w ziemi. Oto masz swoją własność!"
Odrzekł mu pan jego: "Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał. Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność. Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesięć talentów. Każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma. A sługę nieużytecznego wyrzućcie na zewnątrz - w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów".
I wiadomość dla ludzi szerzących propagandę. Kij wam w oko i siekiera w plecy.
Obraz przedstawia lewacką propagandę miejcie to na uwadze.
Homofobia, czyli lęk przed pedałami, czy jak się tam zwą, jest jak najbardziej nierozsądna. Jeżeli boisz się, że jakiś homoś może zdążyć ci wyrządzić jakąkolwiek krzywdę zanim zamienisz go w krwawą papkę, to jesteś ciotą jeszcze bardziej niż on.Ja się pytam, co ma homofobia do rozsądku?
Jakoś rzadko widzę białego rasistę. To murzyni zawsze bezpodstawnie nienawidzą białych (jeżeli my coś do nich mamy, to przynajmniej mamy ku temu jakieś podstawy, ot chociażby to, że są czarni). Chyba nie powiesz mi, że małpy potrafią mysleć?
Światły kolonizator – cóż, tu sprawa nieco się komplikuje, bowiem wszystko zależy od punktu widzenia. Dla nas kolonizatorzy na masową wręcz skalę nieśli cywilizację w najgłębsze zakątki świata, tam, gdzie nigdy wcześniej ona nie dotarła. W zamian obławiali się kasą, no bo nikt nie będzie za darmo tyrał jak jakiś niewolnik. Można powiedzieć, że kolonializm wzbogacił obie strony. Z punktu widzenia takich Azjatów czy ińdiańców natomiast, którzy w większości mieli już własną, i to całkiem rozwiniętą cywilizację, kolonizatorzy byli zwykłymi zaborcami, tak jak dla nas Niemcy (wiem, że powinno się pisać z małej litery, ale staram się trzymać zasad ortografii; ktoś swoją drogą powinien je w końcu zmienić). Punktu widzenia murzynów nie ma, bo wiadomo, że czarnuchy i ryby głosu nie mają.
Twardy kłaczek to też oczywiście oksymoron; co do chrześcijańskiej prawicy nie jestem pewien, ale tu akurat się nie znam, więc się nie wypowiem.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów