Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:40
Opuszczona wieś Nieboczowy
nightwood • 2017-09-07, 18:25
Wieś Nieboczowy położona jest w województwie śląskim, niedaleko Raciborza. Wybrałem się tam w lipcu, aby zobaczyć na własne oczy jak wygląda miejscowość, w której... nikt nie mieszka. Do końca roku wieś ma przestać istnieć, a w jej miejsce ma powstać zbiornik przeciwpowodziowy. Uznałem, że to ostatni dzwonek, aby tam pojechać i zrobić kilka zdjęć. Wieś została przeniesiona razem z przydrożnymi kapliczkami, a nawet z całym cmentarzem, kilka kilometrów dalej. Parę lat trwało wykupywanie gospodarstw przez inwestora i wysiedlanie mieszkańców. Obecnie większość domów została już wyburzona. Trochę w sumie się spóźniłem, bo miesiąc wcześniej przed moją wizytą stał jeszcze stary kościół, który niestety spłonął i został zburzony. Chciałem go sfotografować, niestety nie udało mi się.

Ogólnie jak odwiedzam opuszczone domy, to zawsze w nich pozostawione są jakieś rzeczy po byłych mieszkańcach. W tej wsi wszystkie domy stoją puste. Mieszkańcy przenosząc się do nowych domów zabrali ze sobą absolutnie wszystko. Dziwne uczucie towarzyszyło mi podczas spaceru po tej opuszczonej wsi, żaden pies nie zaszczekał, nie mijałem żadnych ludzi, nawet żaden kot nie przebiegł mi drogi, po prostu głucha cisza i spokój.

Link do pełnej fotorelacji znajdziecie na moim Fotoblogu.
szaryburek.blox.pl/2017/09/Nieboczowy-opuszczona-wies.html

Zapraszam także na swój fanpage z fotografią miejsc opuszczonych.
facebook.com/SzaryBurek/

Zgłoś
ciepson 2017-09-07, 18:35 4
"Wstęp wzbroniony"? Przecież to i tak idzie do rozbiórki.
A tak w ogóle to fajne widoki, prawie jak w zonie.
Chciałbym swoje miasteczko w takim stanie zobaczyć, tylko żeby nie było do rozbiórki.
Zgłoś
wirtuoz_kakofonii 2017-09-07, 18:39 31
Może mam niewspółczesną mentalność, ale żal trochę tego złomu, drzwi i okien tak zostawiać...
Zgłoś
Knegarn 2017-09-07, 19:29 1
Daje piwo za wyczerpujący opis i za to że chciało ci się tam jechać i zrobić fotki.
Zgłoś
nightwood 2017-09-07, 19:41 2
DominE30 napisał/a:

Daje piwo za wyczerpujący opis i za to że chciało ci się tam jechać i zrobić fotki.

Dzięki, lubię takie opuszczone miejsca, więc z przyjemnością się tam wybrałem.
Zgłoś
JPablo 2017-09-07, 20:51 7
Czytać nie umiesz?
Zakaz wstępu a ten wchodzi oj Ty niegrzeczny
Zgłoś
nightwood 2017-09-07, 20:58 2
JPablo napisał/a:

Czytać nie umiesz?
Zakaz wstępu a ten wchodzi oj Ty niegrzeczny

To brzmi dla mnie jak zaproszenie
Zgłoś
aleleble 2017-09-07, 21:40
W sumie jak do rozbiórki,to okna można zdemontować
Zgłoś
Veetoo 2017-09-07, 21:59
Do końca roku:D? A w życiu. Jak zwykle to w Polsce bywa firma, która wygrała przetarg dała dupy i od paru miesięcy plac budowy zapory wygląda podobnie jak wieś. Już nie mówiąc o tym, że nawet jak dokończą zaporę to i tak będzie to niestety suchy zbiornik... Napełnienie go planują dopiero po kilkudziesięciu latach jak zamkną żwirownię, która jest na terenie zalewowym. Miało być pięknie - były plany, że ten zbiornik miał być elementem drogi wodnej Odra - Dunaj ale raczej się nie zapowiada by to miało się ziścić w ciągu najbliższych 50 lat.
Zgłoś
tigerqaz 2017-09-07, 22:00 13
Zgłoś
minetek 2017-09-07, 22:05
tigerqaz napisał/a:

Obrazek

a wiesz że od razu o nich pomyślałem!!!!!!
Zgłoś
Radbug 2017-09-07, 22:09 8
wirtuoz_kakofonii napisał/a:

Może mam niewspółczesną mentalność, ale żal trochę tego złomu, drzwi i okien tak zostawiać...

Tak. Od razu by na złom takie skarby oddawał. Drzwi i okna to rzecz oczywista ale gdzie reszta sprzętów? Znalazł się Bilgejts bogocz co tego nie widzi...

1 zdjęcie: antena satelitarna. Może i nie mam kablówki, ale sąsiady i tak będą zazdrościć

2 zdjęcie: tyle dobrych desek się zmarnuje!

3 zdjęcie: same skarby! Kibelek, wanna i umywalka w stanie określiłbym "dobrym", a jakbym wystawiał na sprzedaż to nawet "bardzo dobrym"!

4 zdjęcie: chyba nie muszę nic pisać. Na pierwszym planie widzimy całkowicie sprawny sprzęt sportowy pozostawiony tak na pastwę losu.

5 zdjęcie: eternit nie rośnie na drzewach! akurat burze niedawno przechodziły gdzieś w Polsce to za rozsądną cenę mniej więcej +40% do realnej wartości, tym powodzianom burzowym dałoby radę opchnąć. Jeszcze by po rękach całowali bo im szybko potrzeba dachu nad głową a kasy mają jak lodu z państwowej pomocy.

6 zdjęcie: wprawne oko dostrzeże, że chociaż drzwi są kiepskiej jakości, ale przecież na czymś musza one wisieć! Zawiasy panie! Cenna rzecz!

7 zdjęcie: patrz zdjęcie nr 5

8 zdjęcie: oczom nie wierze! Kosz na śmieci w idealnym stanie! Chyba jakiś nowobogacki mieszkał w tym domu, ze mógł pozwolić sobie na taką stratę. Ale cóż moje szczęście, czyjś pech. Może w środku są nawet świeżaki z Biedronki to byłby podwójny zarobek.

9 zdjęcie: bardzo ładny sufit. Zal byłoby zmarnować...

10 zdjęcie: pesymista powie, że brakuje koła, Ja powiem że aż 3 są sprawne. Nic tylko brać.

Na zakończenie oczywiście trzeba napisać że "znalezione nie kradzione!"
Zgłoś
Quaswerty 2017-09-07, 22:25
Jak z gry
Zgłoś
Cancerski 2017-09-08, 2:47
Hehe ktoś miał dobry gust tworząc sufit w swastyki (zdj 9)
Zgłoś
Crtz 2017-09-08, 10:06
Soros przejął dzielnie
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem