Bartek1991 napisał/a:
I koleś, który poświęcał się na finansowanie szkoleń pierwszej pomocy w sumie dla wszystkich, finansowanie sprzętu ratowniczego, którego nie zapewniało państwo (ale na świątynie opatrzności bożej dało 6mln) zrezygnował z funkcji w związku z szykanowaniem go i posądzaniem.
Koleś, pierdolisz aż głowa mała, bo zwyczajnie nie jesteś rozeznany w temacie.
Owsiak się ciska, miota, robi zagrania pod publikę z jednego prostego powodu: Coś się nie ułożyło po jego myśli. Wiesz co?
Otóż Jurek Owsiak pozwał Piotra Wielguckiego, blogera piszącego na kontrowersje.net pod pseudonimem "MatkaKurka" za jego wpisy. Miał prawo to zrobić, mógł też tego nie robić, natomiast to, co go wkurwiło to decyzja sądu, który postanowił włączyć do akt sprawy rozliczenia fundacji a więc przede wszystkim faktury, o które dziennikarze nie mogli się doprosić.
I teraz Owsiak sam jest sobie winien. Mógł olać gościa o niezbyt dużym rozgłosie a zamiast tego, poszedł z nim na wojnę. I się wkurwił.
Tylko czemu go to tak rozdrażniło, skoro wszystko jest rzetelnie i uczciwie?
Naprawdę, nie przeszkadza mi to, że ta fundacja istnieje, że Owsiak robi to co robi, że ludzie wpłacają mu pieniądze. Ich kasa a że nie wszystko jest jasne, to już trudno, nie ja na to płacę (chociaż pośrednio jednak też, ale to już inna bajka).
Zastanawiam się tylko, ilu z was, którzy Owsiaka atakują czy bronią, odwiedziło stronę fundacji i zajrzało do sprawozdań finansowych. Można tam się dowiedzieć bardzo ciekawych rzeczy, mianowicie, że np. w roku 2012 o ile zdecydowana większość, bo ponad 90% środków z puszek przeznaczono na cele statutowe (w tym jednak też parę tłustych milionów na działalność propagacyjną i inne duperele) o tyle środki z wpłat celowych, darowizn i z odpisu od podatku, już nie. I w ten sposób w 2012 roku zysk netto fundacji to około 15 milionów złotych. Na co i po co? Nie wiadomo.
Podobnie było bodaj w roku 2009 (albo 2010), zaś w którymś jeszcze wywalili 9 milionów na nieruchomości.
I właśnie tutaj sprawa nie jest dla mnie jasna, a że nawet spytać Owsiaka nie wolno, to moich pieniędzy nie zobaczy. Wy jak chcecie, to płaćcie, bo inicjatywa, czego by nie powiedzieć, ma swoje uzasadnienie i na poparcie zasługuje.
Bartek1991 napisał/a:
ale na świątynie opatrzności bożej dało 6mln
Na muzeum Jana Pawła II i Kardynała Stefana Wyszyńskiego. To różnica.
Cieszę się jednak, że to cię tak bulwersuję. Żałuję, że nie mogę zobaczyć twojej miny na wieść o tym, że to i tak pikuś, bo na Muzeum Historii Żydów Polskich z budżetu państwa poszło około 200 milionów złotych.