18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 41 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 13 minut temu
Dnia 24 sierpnia 2012 o godz. 18 czasu polskiego w muzeum w Gudbrandsdal, w Norwegii została otwarta tajemnicza paczka złożona do depozytu 26 sierpnia 1912 roku. Mężczyzna, który tego dokonał – Johan Nygard – zastrzegł sobie, że pakunek ma zostać zamknięty przez okrągłe 100 lat. Co znaleziono w środku?

Tajemnicza paczka

Mayor Johan Nygaard

W internecie na żywo można było oglądać relację z otwarcia paczki.

O 18.00 wszystko stalo sie jasne.Paczka zawierala wiele starych dokumentow,wycinkow z gazet i listow.Czesc listow zostala nadana w Ameryce.Wedlug ekspertow najbardziej ekscytujaca jest szarfa podarowana przez Krola Haakona VII podczas wizyty w Otta w 1912 roku.

W paczce znaleziono wycinek gazety z data 18 sierpnia 1914 roku.Ciekawe jakim cudem znalazla sie w paczce zlozonej do depozytu 26 sierpnia 1912 roku?
Zgłoś
djoshin 2012-10-01, 14:58 3
grodzkiemu się głos zmienił
Zgłoś
BiOoSs 2012-10-01, 15:31 8
wycinek tej gazety był z sierpnia 1912 roku, niewiem skąd wkleiłes ten tekst ale pasowało by poczytac wiecej na ten temat , tak sie tworzą teorie spiskowe
Zgłoś
Echis 2012-10-01, 16:50
Lubie takie motywy. Piwo

"Jak powstają twoje posty?" - gdy mnie ktoś tak spyta
Zakurwię z laczka i poprawię z kopyta.
Zgłoś
maciej1988 2012-10-01, 17:00
Ja w necie znalazłem w kilku miejscach info że gazeta była z 1914 roku.
Zgłoś
bartekmmm 2012-10-01, 19:43
Zatem jebli się o 2 dni.

Najładniej pachną kwiaty na grobach wrogów.
Zgłoś
Adam1394 2012-10-01, 20:56 3
A myślałem, że już żaden "unboxing" mnie nie zadziwi. Jak widać zadziwił!
Zgłoś
o................e 2012-10-01, 21:06
Ja mam 2 nr Der proletaryer z stycznia 1921 i sie nie jaram
Zgłoś
przesmiewca 2012-10-01, 21:10 1
w paczce znaleziono jeszcze bandaże przesączone bakteriami dzumy , z dopiskiem ze ta choroba zabijała w tamtym czasie, ale autor miał nadzieje ze za 100 lat już nauka będzie umiała to zwalczyć ;P

Brak dowodu nie jest dowodem na to że dowodów nie ma
Zgłoś
Echis 2012-10-01, 21:14
Dżuma znikła kilkaset lat, przed nadaniem paczki...

"Jak powstają twoje posty?" - gdy mnie ktoś tak spyta
Zakurwię z laczka i poprawię z kopyta.
Zgłoś
Piuriel 2012-10-01, 21:20
W paczce znaleziono wycinek gazety z data 18 sierpnia 1914 roku.Ciekawe jakim cudem znalazla sie w paczce zlozonej do depozytu 26 sierpnia 1912 roku?

Wycinek gazety włożył do paczki a tydzień póxniej stwierdził, że odda ją do depozytu?
Obvius, isn't it??
Zgłoś
e................z 2012-10-01, 21:24 1
to pewnie robota szalonego doktorka z powrotu do przeszłości
Zgłoś
dagothar 2012-10-01, 21:30
@Echis
Dżumę spotyka się współcześnie, wciąż zdarzają się epidemie.
Zgłoś
don't_stop_me_now 2012-10-01, 21:54
straszne rozczarowanie

Zgłoś
TomdeX 2012-10-01, 22:01 1
Piuriel napisał/a:

Wycinek gazety włożył do paczki a tydzień póxniej stwierdził, że odda ją do depozytu?
Obvius, isn't it??

Oj znalazł się polski ekspert - matematyk i polonista w jednym...

Życie jest sadistic.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów