18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:19
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
Papież
smok01 • 2013-12-05, 18:31
Cytat:

Papież Franciszek ustanowił komisję do spraw zwalczania pedofilii w Kościele - ogłoszono w czwartek w Watykanie. Decyzję tę papież podjął na wniosek swych doradców, ośmiu kardynałów z całego świata, obradujących za Spiżową Bramą.

Cytat:

Ojciec Święty Franciszek nie żałuje pieniędzy z watykańskiej szkatuły na wsparcie biednych i bezdomnych w Rzymie. Rozdał im już ponad milion euro

Cytat:

Papież Franciszek ujawnił, że w młodości pracował jako bramkarz w nocnym klubie w Buenos Aires - podaje Catholic News Service. Informacja ta rozpętała burzę, a użytkownicy mediów społecznościowych okrzyknęli obecnego Ojca Świętego "najfajniejszym papieżem w historii".

Cytat:

Papież Franciszek modlił się za prawosławne zakonnice porwane w Syrii i wszystkich uprowadzonych w czasie trwającego tam konfliktu - podaje Polskie Radio.

valar morghulis
Zgłoś
radolix 2013-12-05, 22:35 2
Przecież on został wybrany po to, zeby ocieplić wizerunek kościoła. Robi to na zlecenie/po uzgodnieniu kogoś nad nim. I nie chodzi mi tu o Boga. Żal mi was, lemingi, z powodu waszej ślepej wiary zarówno w kościół jak i papieża. Tyle.
Zgłoś
S................x 2013-12-05, 22:37 5
slig01 napisał/a:

Jak tylko się pojawił było - "JUNTA WOJSKOWA JUNTA WOJSKOWA ZBRODNIARZ". Zaraz potem agencje PR szybko wygładziły sprawę i znienacka Franek stał się najświętszym z papciów.

Co było złego w argentyńskiej juncie wojskowej poza tym, że mordowali komuchów, więc w sumie nie robili niczego złego? Pomijając już fakt, ze Bergoglio został oczyszczony z zarzutów o współpracę znacznie wcześniej, niż ktoś w ogóle pomyślał o jego wyborze na papieża.

slig01 napisał/a:

@Brzydkii Widzisz, wg mnie On nie tyle jest ludzki, co został tak wykreowany. Zachowuje się w określony sposób, prowadzi określone działania itd. - wszystko prawda. Tyle, że wg mnie to nie dlatego, że jest on taki dobry i ludzki, a dlatego, że była potrzeba wprowadzenia nowego papieża - nowego pozytywnego symbolu Kościoła.

Skąd wiesz? Czytałem na portalu jezuitów rozmowy z ludźmi, którzy go znali od bardzo dawna. Oczywiście to o niczym nie przesądza, ale twierdzili, że taki był zawsze. Prosty i dobrotliwy.
Musisz pamiętać, ze mieszkańcy ameryki południowej mają zupełnie inną mentalność, niż my. Wiem o czym mówię.

slig01 napisał/a:

Aktualnie dużo ludzi odchodzi od KK, jest pełno oskarżeń - a to że spasione bogate katabasy, a to pedofile a to inne przekręty, dewiacje. Ludzie tego nie mogli już ścierpieć i KK wreszcie to zauważył. Niestety prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach wpływa się na Opinię Publiczną poprzez tzw. Public Relations właśnie. Jest sobie agencja, która kieruje projektem przedstawienia Opinii Publicznej danej organizacji/osoby/wydarzenia tak aby było odbierane pozytywnie i miało poparcie społeczne.

Okej, ale czy jest w tym coś złego, że ratują wizerunek? Kościół jest po to, żeby przybliżać ludzi do Boga, więc jeżeli ludzie przez jego zszargany wizerunek, odwracają się nie tylko od kościoła, ale i od wiary, to trzeba jakoś reagować.

slig01 napisał/a:

Podobnie nasze lokalne media kreują postacie mając na celu zarabianie pieniędzy na ich wytworzonej popularności. Przykładem tutaj jest Jola Rutowicz która była postacią fikcyjną mającą na celu "być popularną". Oczywiście nie porównuję tutaj Papieża Franciszka do JR, chodzi mi tylko o pokazanie pewnego mechanizmu - jak stworzyć sztuczną postać w określonym celu.

Jeszcze raz zapytam - skąd wiesz, że sztuczna? Trochę tego nie rozumiem, bo przecież mimo tego co piszesz, przesłanek nie jest wcale tak wiele, by mu nie wierzyć. Nie zawsze trzeba być tak podejrzliwym.

slig01 napisał/a:

Teraz wystarczy złożyć do kupy fakty - kulejący wizerunek kościoła, utrata wiernych (za tym utrata statusu i dochodów). Oczywiście nikt nie uwierzy, że cały KK nagle staje się święty, tego żadna agencja PR nie dokona. Można jednak stworzyć nową ikonę, symbol odrodzenia kościoła - potrzeba jest jak zwykle OSOBA. I tak właśnie znienacka Papież B16 rezygnuje, na jego miejsce wstępuje zupełnie nowy człowiek, nowy wizerunek. Jego zachowania są zupełnie inne, ludzkie, piękne, aż za piękne, takie po prostu... medialne. Ludziom się to podoba właśnie bo nowy papież jest dobry, widzący problemy Kościoła i problemy ludzi ubogich. Po raz pierwszy od dawna postępuje zgodnie z naukami Kościoła. Nawet jego imię jest inne - Franciszek bez żadnych numerków. To o wiele bliższe ludziom. Nawet przeciwnicy KK mówią już, że nowy papież jest szansą i lekarstwem dla skostniałego Watykanu. Początkowe wątpliwości szybko znikają, media przestają o nich wspominać i zaraz na scenie pozostaje tylko chodzące dobro. Wszystko jest super, tylko problem polega na tym, że ludzie chcą wierzyć w CZŁOWIEKA, a wierzą w BAJKĘ stworzoną specjalne dla nich aby pokazywali sobie nawzajem jaki Franciszek jest dobry dla ludzi i cudowny. Nie bójcie się, nikt mu samobójstwa nie popełni. Nie będą niszczyli tego co sami zbudowali.

A według mnie to kompletnie nic ci się nie układa do kupy. Z doświadczenia wiem, że jeżeli ktoś ma mieć dane cechy i spełniać konkretną rolę, to jeżeli pozwalają na to środki, lepiej znaleźć osobę, która takie cechy już ma, niż uczyć tego i wymagać od osoby, która tego nie ma i musi takie cechy dopiero nabyć, bądź nieustannie grać. Dlatego ja twierdzę, że po prostu wybrali osobę o własnie takich cechach, by ratowała wizerunek, a nie wybrali byle kogo i kazali mu grać.

slig01 napisał/a:

Podkreślam, że to moje prywatne, cyniczne zdanie. Nikt nie musi się ze mną zgadzać, ja po prostu uważam, że ta postać jest zbyt piękna, żeby była prawdziwa (a zmiana niesamowicie gwałtowna). Każdy człowiek ma natomiast prawo widzieć to co sam uważa i wierzyć w to co chce. A, że ludzie chcą wierzyć w postać Franciszka - wszystkie wątki na Sadolu o nim natychmiast lecą na główną, a i na innych portalach cieszą się niemałą popularnością. To pokazuje jak wielka jest siła PR i jak bardzo wszyscy kochamy pozytywnych bohaterów

I niech idzie na główną, 20 piwko moje

W świetle tego co napisałeś, ostatni akapit świadczy o tym, że powątpiewasz, iż można znaleźć takie osoby, albo że są takie osoby w kościele. Zapewniam cię, że znam osoby o dokładnie takich cechach, duchownych. Nie mają oczywiście większej władzy, ot jeden jest zwykłym wikarym, drugi proboszczem, ale kompletnie tego nie zatracili po latach posługi. Wszystko na miarę możliwości. A to proboszcz nie bierze od ubogich za posługę, a to drugi pożyczył innej ubogiej rodzinie samochód, aby przewieźli 30 kilometrów składane meble, podarowane przez kogoś tam i dał im na benzynę... Można wymieniać. I dlatego, że znam naprawdę duchownych z powołania o dobrym charakterze, twierdzę, że ten papież po prostu taki jest. Zgodzić się mogę w tym, że celowo wybrali właśnie jego, by ratować wizerunek, natomiast nie wierzę w to, że on tylko gra. Jest przy tym zbyt naturalny.

air_jordan_show napisał/a:

i co może dzięki tej wrzucie mam zacząć wierzyć w tą sektę ?

A czy jeżeli ktoś wrzuci filmik z rozgrzaną niklowaną kulą wrzuconą do wody to znaczy, że masz iść na metalurgię?
Zgłoś
Ponury86 2013-12-06, 9:35 1
Bo to papież, więc każdy dobry czyn nawet ten kompletnie nic nie wnoszący w czyjeś życie jest chwalony razy 100. To głowa kościoła i jest tylko wizytówką, szwab się źle kojarzył i za dużo syfu wyciekło w media, więc trzeba było poprawić całą tą sytuację. Franciszkanie sami w sobie się dobrze kojarzą, a jak został jeszcze taki papieżem to już w ogóle och i ach tym bardziej że niby oburzenie ze strony księży itd. Genialny przepis na to jak poprawić sobie wizerunek dosłownie z dnia na dzień. A tu kogoś przytuli, a tu sprzedał samochód i jeździ gratem, a tu dziecko pocałuje, a tutaj dziecko wdarło się i siadło na jego tron czego ochrona nie zauważyła a frankowi to nie przeszkadzało. Taki dobry dziadzio... a to trochę kasy puści na niby biednych (kropla w ich morzu bogactwa). Ważne że są pozytywne nagłówki, a o pedofilach i tej komisji to śmiech na sali. Za JP2 z tego co kojarzę też coś takiego było i zajmowało się tym paru ludzi, mieli do ogarnięcia tylko kilkaset tysięcy doniesień o księżach pedofilach. Tak samo będzie w tym przypadku. Może po prostu ciężko mi uwierzyć w taką przemianę z dnia na dzień, albo po prostu potrafię myślę i odbierać rzeczywistość taką jaką jest.
Zgłoś
EdmundKemper 2013-12-06, 12:32
Ludzie chyba zapomnieli, że papież to też człowiek
Zgłoś
szwechu89 2013-12-06, 14:57 413
"Chujowo" mu to wyszło...
jak było to będzie jeszcze raz
Zgłoś
Bobikufel 2013-12-06, 15:21 3
czekałem na tę przeróbke:))
Zgłoś
Rusznic 2013-12-06, 15:22
Gdyby katolicy zachowywali się tak jak uczył Jezus to może w tej religii bym został, nie wierzę ale była by to grupa mocno pozytywna. Niestety nawet najwyżsi księża pokazują jakąś wypaczoną wizję tego, która mnie brzydzi.

Pozycja papieża mnie obchodzi bo w końcu jest to lider duchowy grubej większości ludzi w naszym kraju jak i poza nim. Nowy papież wnosi nową jakość i cieszy mnie to. Jest cięty na zepsucie na swoim dworze a mniej na ludzi "innych". Niestety obawiam się, że ktoś może mu samobójstwo popełnić. Lobby Watykanu z mafią jest silne a on tam im mocno przeszkadza. Przecież już komisja jakaś watykańska "prostowała" jego wypowiedzi. Facet jest bliżej nauk Jezusa i to ich boli.
Zgłoś
Radysh 2013-12-06, 15:35
Czyżby próba oddziaływania podprogowego na księży pedofilów, żeby pedalec im opadł?
Podobno nie działa. Świerzy ministrant doprowadzi do ponownej aktywacji.

Popieram KOD - Komitet Ochrony Dachowców
Zgłoś
RockyWood 2013-12-06, 16:42 113

Rock.
Zgłoś
cieslikowy 2013-12-06, 17:02 17
od Franciszka się odj*bać !! On akurat jest spoko
Zgłoś
R................y 2013-12-06, 17:20 4
Jak to mówią... każdy widzi to co chce. Wyraźnie Ci czegoś brakuje.
Zgłoś
Zarammoth 2013-12-06, 17:20 6
@kubus080893: Przecież nikt nic na gościa nie powiedział. To on rysuje kutasy

Zgłoś
E................k 2013-12-06, 17:36 3
kubus080893, Piłeś z nim wódkę ze tak mówisz , powtarzasz to co powiedział jeden z drugim i czekasz na piwa ..
Zgłoś
GrzesMk4 2013-12-06, 18:18 5
Kod:
jak było to będzie jeszcze raz

tego jeszcze nie widziałem, piwko sie należy
Zgłoś
wormarder 2013-12-06, 18:25 6
Bobikufel napisał/a:

czekałem na tę przeróbke:))

kolega na kutasy czeka? to nie dobra strona na takie wyznania
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów