18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:34
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:47
parowanie rtęci
R................t • 2012-05-07, 15:23
To że jej nie widzicie..nie znaczy ze jej nie ma

jako pseudo chemik dodam ze szkło za dobrze nie zatrzymuje oparów rtęci, zatem ostrożnie na swoje termometry
Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
U................s 2012-05-07, 16:22
Niebezpieczne są zabawy z tym metalem.
Zgłoś
moonmaker05 2012-05-07, 16:37
jeden termometr stluklem to nie wiedzialem czym zbierac :\ potem pol godziny rece mylem
Zgłoś
_................_ 2012-05-07, 17:12 56
Alkohol też tak wietrzeje. Dlatego trzeba pamiętać, że jak się poleje, to trzeba szybko wypić.
Zgłoś
x................s 2012-05-07, 17:18 1
rtęć najlepiej karta papieru zbierać, jak rozsypany koks
Zgłoś
kesnall 2012-05-07, 17:29
a powie ktoś jakie są skutki chorobowe jak się rozbije termometr i niechcący powącha te opary ?
Zgłoś
Javen 2012-05-07, 17:33 4
kesnall napisał/a:

a powie ktoś jakie są skutki chorobowe jak się rozbije termometr i niechcący powącha te opary ?

Nie wiem, ja nie wącham tylko wciągam. Jedyne co zauważyłem to lekkie zabarwienie trzeciego ucha na kolor fioletowy.
Zgłoś
N 2012-05-07, 17:35
@kesnall

Cytat:

Rtęć metaliczna, występująca w termometrach, nie jest trująca przy spożyciu doustnym. Nie wchłania się ona z przewodu pokarmowego i nie tworzy szkodliwych związków. W literaturze opisano nawet przypadek dziecka, które spożyło pół litra (czyli około 6 kg !!!) metalicznej rtęci i nie doznało żadnej szkody na zdrowiu. Toksyczna może być natomiast parująca rtęć metaliczna, jeżeli będzie wdychana do płuc. Nie wolno więc pozostawiać rozlanej rtęci w pomieszczeniu gdzie znajdują się ludzie. Przy wdychaniu par rtęci metalicznej początkowo pojawiają się bóle głowy i nudności, a następnie wymioty i biegunka. Po paru dniach może rozwinąć się zapalenie jamy ustnej. W moczu pojawia się białko, możliwe jest poważne uszkodzenie nerek. Potwierdzeniem zatrucia jest stwierdzenie wydalania zwiększonej ilości rtęci z moczem.

W zatruciach doustnych nieorganicznymi związkami rtęci po kilkunastu minutach od przyjęcia trucizny występują gwałtowne wymioty z większą lub mniejszą domieszką krwi, pieczenie w jamie ustnej i przełyku, ślinotok, bóle brzucha i obfite, krwawe biegunki. Odwodnienie, wstrząs i niewydolność krążenia lub obrzęk głośni mogą być przyczyną zgonu w pierwszych 24 godzinach. Następne groźne objawy są związane z uszkodzeniem nerek aż do bezmoczu i ostro rozwijającej się mocznicy. W jamie ustnej powstają zmiany wrzodziejące i martwicze, pokryte szarym nalotem, a na dziąsłach czarny rąbek rtęciowy. W razie opanowania mocznicy w okresie stopniowej regeneracji nabłonków kanalików nerkowych chorym grożą jeszcze powikłania w postaci wtórnych zakażeń układu moczowego i niebezpieczeństwa związane z uszkodzeniem miąższu wątroby lub mięśnia sercowego.

W ostrych zatruciach związkami organicznymi rtęci dominującymi objawami są stany pobudzenia, bóle głowy, drżenia mięśniowe, zaburzenia koordynacji ruchów, trudności połykania, zamazana mowa, drgawki i w końcu śpiączka. Często też występują zmiany zwyrodnieniowe mięśnia sercowego.

Zgłoś
fragboy33 2012-05-07, 18:34
I w związku z tym... ???
Zgłoś
V................4 2012-05-07, 18:37
Rozlaną rtęć idealnie jest posypać siarką, powstaje wtedy nieszkodliwy siarczek rtęci. Niestety, nie każdy ma siarkę w domu, ale z tego co wiem, odchodzi się już od termometrów rtęciowych na rzecz elektronicznych.
Zgłoś
R................t 2012-05-07, 18:41
no własnie nie jest to prawdą aczkolwiek długo tak myślałem, posypanie siarki daje podobne efekty jak zalanie rtęci wody..czyli praktycznie żadne. całkowicie rtęć nie przereaguje i nie zatrzymamy parowania.

Rtęci po prostu..nie powinno sie rozlewać, a pojemnik w którym jest przechowywana max. wypełniony do 1/8 objętości.
Stalowe butle sie spisują ok, wszelakie szkło nie stanowi problemu dla oparów, nawet połączenia tzn. szlifowe czyli w sumie najszczelniejsze z mozliwych.
Zgłoś
V................4 2012-05-07, 18:46
@up Nie wiem tego z autopsji, przeczytałem na pewnej stronie o chemii. Też jestem chemikiem amatorem, ale moje jedyne doświadczenie z tym interesującym metalem to było w gimnazjum na fizyce jak mierzyłem jego gęstość. Siedziałem jakieś 15 minut obok cylindra z otwartą rtęcią( na szczęście ławka stabilizowana i ludzie z adhd z klasy uspokojeni), a nic mi się nie stało. Za filmik masz piwo.
Zgłoś
Ant1984 2012-05-07, 18:56
A plomby amalgamatowe do zębów zawierają rtęć. Podobnie też wykryto ją w puszkach z tuńczykiem (najwięcej jedzą ich kulturyści), choć od dawna wiadomo, że jest silnie trująca.
Zgłoś
S................z 2012-05-07, 18:58
W dopalaczach podobno od chuja tego sypali, może są tu jacyś znawcy. Rtęć niszczy strukturę neuronową mózgu.
Zgłoś
CBŚ 2012-05-07, 19:06 1
Za PRLu jak chcieli sie kogos pozbyc bez podejrzen w wiezieniu, malowali mu sciany farba z rtecia. Po kilku latach wdychania koles padal.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem