A to artystyczne zobrazowanie owego czasu:
A to artystyczne zobrazowanie owego czasu:
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
żydka wśród przodków nie posiadam. A nawet trochę szkoda. Umiałbym lepiej kombinować.
Na marginesie jeżdżę Mercedesem E-Klasse- czy to już hipokryzja? Nie wydaje mi się.
W GTA czy NFS ? Jeśli w realu to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
Nie napinam się - osobnicy Twojego pokroju dawno przestali wyprowadzać mnie z równowagi - ot, kolejny opętany nienawiścią Polak - myślisz że jesteś wybitny ? Spójrz przez okno - tysiące furiatów Twojego pokroju chodzą po ulicach, ale akurat Tobie udało się przelać frustrację na topic na sadolu - gratuluję, ale piwa nie postawięPieprzysz frustracie. Nie napinaj się bo ci gumka w gaciach pęknie.
Jeśli tak ten kraj kochasz i szanujesz to wyjaśnij mi dlaczego.
Tu nie chodzi o sam kraj. Tu chodzi o Twoją postawę - nie będę się powtarzał. Przeczytaj moje posty, ale tym razem ze zrozumieniem.
Ty i rozmowa? W każdym poście mnie obrażasz tylko dlatego że mam inne zdanie niż Ty - czekam aż nazwiesz mnie gimbusem, gównojadem, osobą której Tusk nasrał do ryja etc. Głupio gadasz Ty i próbujesz to teraz odkręcić bo większość osób czytających ten temat nie przyznaje Ci racji. Liczyłeś na oklaski, ale się zawiodłeś - "shit happens" - przełknij i żyj dalej.Chciałem rozmawiać rzeczowo o poglądach a ty próbujesz przedłużyć sobie penisa głupim gadaniem i docinkami.
Kolejny docinek pod moim adresem - ręce opadają. Jak masz jeszcze więcej mądrości życiowych wyślij ma na priva, poczytam w wolnej chwili.,,Ten kto nie uczy się na błędach przodków jest idiotą albo Polakiem''. Nie pamiętam czyj to cytat ale świetnie do ciebie pasuje.
Przeczytaj moje posty jeszcze raz, od początku, jak nie uda się za pierwszym albo drugim razem próbuj do skutku, aż zrozumiesz - kiedyś w końcu Ci się udaMiałem nadzieje, że pozwolisz mi poznać swój punkt widzenia.
Włącz myślenie.
Na koniec - nie zwykłem wracać do tematów po kilkanaście razy tylko dlatego żeby mieć ostatnie słowo, więc pozostawiam Ci wolne pole do popisu.
Przyjemnie by Ci było gdybyś jadąc do innego kraju był pod stałą obserwacją, wchodząc do restauracji otrzymywałbyś osobny stolik z widelcem na łańcuchu i talerzem przykręconym do blatu, bo "Polak to złodziej i skurwiel ?" - pomyśl trochę zanim coś napiszesz
Pacanie , nie chodzi o obserwacje jednostek, tylko obserwacje danego kraju, sytuacji politycznej itd. Nie wiem czy wiesz ale po tym jak niemcy wywołali pierwszą wojnę światową mieli zostać pod obesrwacjąktóra dotyczyła własnie świata polityki i wojska , alianci sobie olali to i po 20 latach wywołali wojne która pochłoneła ponad 50 mln ludzi
Przyjemnie by Ci było gdybyś jadąc do innego kraju był pod stałą obserwacją, wchodząc do restauracji otrzymywałbyś osobny stolik z widelcem na łańcuchu i talerzem przykręconym do blatu, bo "Polak to złodziej i skurwiel ?" - pomyśl trochę zanim coś napiszesz
Wiesz dostrzegam pewną różnicę pomiędzy kradzieżą komuś choćby i samochodu a zapierdoleniem go wraz z całą rodziną,wsią, grabieżą dobytku...
Prawda koledzy jest smutna,nie wiem czy nas(narodu) kurwa nikt nie lubi,czy faktycznie mamy cholernego pecha ale spójrzcie na przykład:
Polska,kraj aliancki walczy z niemcami we wrześniu 1939 r,nie doczekuje się pomocy,dostaje od zaplecza od rusków(notabene przyszłych wyzwolicieli).
Po zajęciu kraju przez nieprzyjaciół ,Polski żołnierz walczy na WSZYSTKICH frontach,doprawdy praktycznie nie ma bitwy bez naszego udziału,jesteśmy 4 siłą zbrojną aliantów,po wojnie dostajemy kolejnego kopniaka etc,prawie 50 lat komuny,koniec końców niepełna reformacja systemu którego efekty są widoczne dzisiaj(praktyczny brak własnego przemysłu,krach instytucji państwowych,korupcja na najwyższych szczeblach władzy etc..)
A teraz druga strona medalu:
Japonia,fanatycy którzy nie respektowali żadnych ludzkich praw,nie mówi się o tym tak jak o wyczynach niemców ponieważ oni tutaj grają główne skrzypce na naszym kontynencie,ale gdybyście spytali chińczyka na pewno sypałby masakrami jak z rękawa.Marsze śmierci,scinanie jeńców,głodzenie,palenie cywilów żywcem etc...Stany dzięki nowej technologii wygrywają wojnę z Japonią ratując około 500 tys swoich żołnierzy gdyby ci musieli zdobywać całą Japonię.Po wojnie ,Japonię spotyka "kara" produkcja wyposażenia,sprzętu wojskowego dla USA....zobaczcie jakim krajem dziś jest Japonia,dzięki tej "karze" rozwinęła się nieprawdopodobnie,dziś prześciga Amerykę.
To my zostaliśmy upodleni,nas spotkała kara(!) nie wiem tylko za jakie grzech...
Niemcy, SS, o tym trzeba pamiętać. Naród, który raz się posunął do takiego bestialstwa powinien być pod stałą obserwacją reszty świata.
Nie pod obserwacją, tylko zaraz po wojnie powinni zostać wybici co do jednego.
Sami wybierzemy czy w nadchodzących latach sprzymierzymy się z najsilniejszymi narodami Europy czy tradycyjnie stworzymy zabójczy sojusz z Litwą, Łotwą i Estonią.
Znacie eksperyment Milgrama albo więzienny eksperyment (Zimbardo)?
Po II Wojnie Światowej wielu chciało dowiedzieć się jak takie straszne rzeczy mogły się wydarzyć. Co powoduje, że człowiek posuwa się tak daleko?
Okazało się, że to nie jedynie na Niemcach powinniśmy skupić naszą uwagę ale na naturze gatunku jakim jesteśmy, która poznana dość słabo może zaskoczyć nas wynalazkiem w stylu obozów koncentracyjnych.
Obecni specjaliści wiedzą na prawdę sporo na temat zachowań tak jednostek jak i całych grup ludzi. To zabiera sporo kontroli ludziom którzy nie mieli tyle szczęścia aby poznać psychikę człowieka. Dużo trudniej byłoby zmanipulować społeczeństwo złożone z ludzi bardziej świadomych tej części wiedzy.
Jeśli ktoś jest zainteresowany polecam również eksperyment Ascha (konformizm) oraz eksperyment na wyspie św. Heleny.
Naziści to nie jedyni hultaje jak spojrzeć na historię.
Masz rację. O eksperymencie Zimbrado czytałem. Polega na ekspansywnym wykorzystywaniu władzy na słabszymi, zniewolonymi jednostkami. Mówi o wczuwaniu się w role oprawcy bądź ofiary do stopnia uniemożliwiającego dalszą kontrolę nad własnym zachowaniem. Tak to rozumiem. Ale pokazuje jednocześnie, iż nie wszystkie jednostki są w stanie wytworzyć tak silną blokadę psychiczną przed własnymi, bestialskimi poczynaniami, aby zagłuszyć sumienie (jeśli się mylę to proszę wskaż tę pomyłkę bo jak sądzę jesteś psychologiem lub kimś kto się nią interesuje a więc fachowcem w dziedzinie) Na przykładzie SS widać, że pośród Niemców żyjących w czasach drugiej wojny światowej znaczna część społeczeństwa poradziła sobie w byciem oprawcą bez skrupułów. Nie chcę tu brnąć w meandry psychologii bo nie znam się na tym. A co do tego ilu było hultajów w dziejach można wymieniać bardzo długo.
Polacy też do świętych nie należą, ale zważcie, że Naród niemiecki jest umoczony mniej lub bardziej w każdy bród historyczny od czasów X wieku.
Nie chcę zaciekle bronić swoich racji, bo zapewne nie we wszystkim mam rację a na każdy argument znajdzie się inny lepszy. Przyznaję ci rację. Ludzie to najgorsze zwierzęta. Ale Faszyści to najgorsi ludzie. Taka jest moja opinia.
Jakim skończonym debilem i ignorantem trzeba być aby porównywać "Polskie kombinatorstwo" i to, że jesteśmy "złodziejami" i potrafimy improwizować do mordowania milionów niewinnych ludzi w tym także dzieci, których jedynym błędem było to, że urodzili się w nieodpowiednich dla siebie czasach.
Moim zdaniem jesteś skończonym idiotą i nie wiesz nic o tym co się działo w tamtych czasach. No, może poza tym co Ci na lekcjach historii wciskali przez kilka lat podstawówki.
pomyśl trochę zanim coś napiszesz
Właśnie!
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów