Dzisiaj naukowcy ujawnili pierwsze w historii zdjęcie czarnej dziury wykonane przez EHT (Event Horizon Telescope). Obróbka zdjęcia trwała tyle czasu, z uwagi na zawartośc danych - 5 PB (Petabajtów). Trudności wystąpiły też przy transporcie danych. Jest to ogromny skok technologiczny w dziedzinie astrofizyki - sfotografować obiek o tak małych rozmiarach kątowych. To tak, jakby będąc w Nowym Jorku sfotografować piłkę golfową na polu golfowym w Los Angeles.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:54
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
lucilla napisał/a:
Typie, światło widzialne i fale radiowe są częścią fali elektromagnetycznej. Czy ja powiedziałem, że są takie same? Naucz się czytać. Światło widzialne ma długość ok 400-700nm, a fale radiowe jeśli mnie pamięć nie myli >5-10.
Czyli widzisz za pomocą tych pierwszych, tak samo aparat robi zdjęcie za ich pomocą. Czyli kompletnie były nie przydatne przy tworzeniu obrazu tej czarnej dziury.
Czyli zrobiłeś z siebie debila po raz n-ty.
Czy ktoś napisał, że widzimy fale radiowe? Nie spinaj☺️
Przeczytaj co napisałem: "Tak właściwie to wszystko co widzisz jest efektem odbicia i przetworzenia wycinka jakiejś tam (400-700nm) fali (chyba elektromagnetycznej)." to tylko przerobiony twój post. Ale zgodny z prawdą.
Przeczytaj co napisałem: "Tak właściwie to wszystko co widzisz jest efektem odbicia i przetworzenia wycinka jakiejś tam (400-700nm) fali (chyba elektromagnetycznej)." to tylko przerobiony twój post. Ale zgodny z prawdą.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów