Tak jak w temacie. Dokładnie widać jak kraje europejskie lecą w dół w 2008 roku z powodu kryzysu a Polska daje radę Miłej AnalIzy Sadole
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 18:17
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 0:14
🔥
Co za ksenofil...😁
- teraz popularne
I chuj z tego pkb...
Tak pono średni Polak zarabia 3,500 zł a teraz nie podniesie rękę ten kto tyle zarabia... politycy ehh.
@turkowizorka: to sobie doszukaj lat 2010-2012 i prognozy na 2013 i tego na ile proroctwa Rostowskiego rozjezdzaja sie ze stanem faktycznym. Tylko wez wczesniej usiadz na nocniku, bo mozesz popuscic, ze jest troszke inaczej niz ci ktos probuje wmowic...
Taki kurwa dobrobyt, że mimo, że ja zarabiam 2600 a żona 2000 to ledwo kurwa można ogarnąć kasę na coś więcej niż przeżycie, a o oszczędnościach to sobie można pomarzyć przed snem, jedyne co to nie bierzemy jakichś pierdolonych kredytów, a to tylko dlatego, że mam własne M4, a co mają powiedzieć ludzie którzy zarabiają po 1300 i jadą na wynajmie których w okolicy jest zdecydowana większość ??
Do wyliczania średniej krajowej powinna być stosowana mediana, a PKB o kant dupy można sobie potłuc bo 90% korzyści z tego ma tylko machina biurokratyczna i elita biznesowa
Do wyliczania średniej krajowej powinna być stosowana mediana, a PKB o kant dupy można sobie potłuc bo 90% korzyści z tego ma tylko machina biurokratyczna i elita biznesowa
Chuj z PKB. Patrz na jebaną medianę wykresu nie średnią. Mediana znajduje się w granicy 1500 zł brutto, a to że średnio zarabia polak 3500 zł brutto jest dzięki temu że odsetek ludzi w Polsce zarabia w chuj kupe kasy w tym politycy po 15 kawałków...
kpaxian, nikomu do portfela nie zaglądam, miło że wczuwasz się w sytuację ludzi zarabiających mniej i wynajmujących (tu bez ironii), ale moim zdaniem 4600 zł łacznego zarobku wystarczy w Polsce na dosyć normalne życie, tym bardziej, że jak zrozumiałem, kredytów nie masz żadnych.
No, chyba że pisałeś o zarobkach brutto.
No, chyba że pisałeś o zarobkach brutto.
Bardzo ładne wykresiki.
To ja teraz poproszę o podobny filmik, ale ze średnim wynagrodzeniem brutto w euro (już chrzanić medianę), w zestawieniu z krajami "starej" Europy, oraz z tzw. koszykiem konsumpcyjnym. Hm?
To ja teraz poproszę o podobny filmik, ale ze średnim wynagrodzeniem brutto w euro (już chrzanić medianę), w zestawieniu z krajami "starej" Europy, oraz z tzw. koszykiem konsumpcyjnym. Hm?
i dolaczcie do tego wykres zadluzenia publicznego. co z tego, ze mamy wiecej pieniedzy w gospodarce skoro to nie sa nasze pieniadze :{
-George Orwell
To jest moje przesłanie skierowane do lewicowych dziennikarzy i generalnie do całej inteligencji. Pamiętajcie, że każdy z was zapłaci za swoją nieszczerość i tchórzostwo.(...) Raz się skurwisz —kurwą zostaniesz-George Orwell
mozz87 napisał/a:
co to jest to PKB???
Produkt krajowy brutto, PKB (ang. gross domestic product, GDP) – pojęcie ekonomiczne oznaczające jeden z podstawowych mierników dochodu narodowego stosowanych w rachunkach narodowych. PKB opisuje zagregowaną wartość dóbr i usług finalnych wytworzonych na terenie danego kraju w określonej jednostce czasu (najczęściej w ciągu roku). Kryterium geograficzne jest jedyne i rozstrzygające. Nie ma znaczenia pochodzenie kapitału, własność przedsiębiorstw itp.
pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_krajowy_brutto
albo nauczyciela od WOSu zapytaj to Ci wyjaśni dokładnie
od kiedy to turcja jest państwem europejskim?
@kpaxian w jakim mieście masz takie koszty, że 4600 ledwo Ci starcza? chyba, że masz trójkę dzieci z innymi babami i alimenty każdej musisz płacić
@kpaxian w jakim mieście masz takie koszty, że 4600 ledwo Ci starcza? chyba, że masz trójkę dzieci z innymi babami i alimenty każdej musisz płacić
Niestety, obecnie PKB to jedyny wskaźnik, który ma pozytywne wyniki - ale powtarzam - jedyny. Lepiej mówić o jednej wygranej bitwie, aniżeli całej wojnie, co nie? Obok mamy wskaźnik bezrobocia, płacę minimalną i siłę nabywczą pieniądza, których wyniki są po prostu beznadziejne.
PKB jak wskaźnik jest mało miarodajny, podobnie jak średnia krajowa. Niby mamy zarabiać te 3500-3700 złotych, ale jakimś cudem wszyscy w otoczeniu mają pensje oscylujące wokół 2 tysięcy. Uśrednia się po prostu milionerów z ludźmi żyjącymi w skrajnym ubóstwie i wychodzą takie dziwne liczby. Z PKB są co prawda powiązane inne czynniki, ale mechanizm ten sam - obliczamy zamożność przeciętnego mieszkańca (a taki mieszkaniec to czysta fikcja) wkładając do tego samego worka milionerów i biedaków.
Podsumowując, zarówno rząd jak i media mogą wsadzić sobie w dupę ten PKB, bo sam odczuwam że żyje się coraz ciężej i nie stać mnie na kupno nieraz podstawowych rzeczy. W centrum miasta przybywa bezdomnych i żebraków. To jest ten dobrobyt, o którym mówią w telewizji?
PKB jak wskaźnik jest mało miarodajny, podobnie jak średnia krajowa. Niby mamy zarabiać te 3500-3700 złotych, ale jakimś cudem wszyscy w otoczeniu mają pensje oscylujące wokół 2 tysięcy. Uśrednia się po prostu milionerów z ludźmi żyjącymi w skrajnym ubóstwie i wychodzą takie dziwne liczby. Z PKB są co prawda powiązane inne czynniki, ale mechanizm ten sam - obliczamy zamożność przeciętnego mieszkańca (a taki mieszkaniec to czysta fikcja) wkładając do tego samego worka milionerów i biedaków.
Podsumowując, zarówno rząd jak i media mogą wsadzić sobie w dupę ten PKB, bo sam odczuwam że żyje się coraz ciężej i nie stać mnie na kupno nieraz podstawowych rzeczy. W centrum miasta przybywa bezdomnych i żebraków. To jest ten dobrobyt, o którym mówią w telewizji?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów