📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
Tylko idiota złapie się na podrobiony bankomat. Dziś robione są takie nakładki że nie ma chuja ich odróżnić od oryginalnej klawiatury - którą też można trochę przerobić, dodając lub podmieniając elektronikę.
Najlepiej wypłacać ze ściany przy banku, bo jak ktoś cię "wyjebie" to będzie zaniedbanie ze strony banku więc masz szanse na zwrot hajsu, czego nie zrobią na pewno w razie "przejazdu" na podstawionym słupie firmy Kogucik.
Kiedyś urwałem jakieś gówno które było naokoło portu do wkładania kart. Jak się później okazało, to co wziąłem za lipny skaner z biedry było tylko jakimś gównianym daszkiem.
Najlepiej wypłacać ze ściany przy banku, bo jak ktoś cię "wyjebie" to będzie zaniedbanie ze strony banku więc masz szanse na zwrot hajsu, czego nie zrobią na pewno w razie "przejazdu" na podstawionym słupie firmy Kogucik.
Kiedyś urwałem jakieś gówno które było naokoło portu do wkładania kart. Jak się później okazało, to co wziąłem za lipny skaner z biedry było tylko jakimś gównianym daszkiem.
@up lepiej urwać daszek niż dać sobie zeskanować kartę.. Kurwa ale bankomaty to nic .. Wystarczy że masz kartę z Paypassem, podchodzi do Cb typ w tramwaju skanuje kartę darmowym programem na androida i może w necie dokonywać grubszych transakcji niż 50zł i to jest największe skurwysyństwo wprowadzić taką technologię niebezpieczną... Nic Ci nie zastąpi rozsądku i nieco podejrzliwości do otaczającego świata
@up Poczytaj troche zanim zaczniesz pierdolić, albo powiedz że słyszałeś o tym ale nie sprawdziłeś. Aplikacja nie sciąga kodu CVV bez którego nic nie kupisz, ewentulanie coś małego. Jedyne co możesz ściągnąć to nr karty i date ważnośći. Co i tak nie jest łatwe bo duża ilość kart nie jest obsługiwana, aplikacja korzysta z nfc i nawet jeśli masz nfc w telefonie (większość nowych telefonów) to zasięg jest bardzo słaby, do tego jeśli w portfelu masz np. elektroniczną legitymacje lub inną karte to czytnik zacznie świrować i nie pobierze nic. A jeśli tak bardzo boisz się ze ktoś zapłaci twoją kartą za zakupy w internecie to np visa czy mastercard oferują dodatkowe zabezpieczenie, które wymaga wpisania hasła podczas każdej płatności przez internet. Można jeszcze zrobić małą dziure w miejscu gdzie dochodzi antena i karta będzie dalej sprawna jednak funkcja płatności zbliżeniowej i ściągnięcia danych nie będzie możliwa.
@Putis
Są takie przenośne skanery - nie widziałem na androida, ale na "notebooka w plecaku" - płatność oczywiście do 50zł, chyba że jest możliwość więcej... nie wiem, bo nie siedzę w tym temacie aż tak głęboko jak w zamkach i niektórych IMMO.
Są takie puligary które nie przepuszczają sygnału ze skanera.
Są takie przenośne skanery - nie widziałem na androida, ale na "notebooka w plecaku" - płatność oczywiście do 50zł, chyba że jest możliwość więcej... nie wiem, bo nie siedzę w tym temacie aż tak głęboko jak w zamkach i niektórych IMMO.
Są takie puligary które nie przepuszczają sygnału ze skanera.
@up Trafiłem na informacje o tej aplikacji i możliwości ściągania danych z karty pod artykułem o podrabianiu kart miejskich. Temat mnie zainteresował więc postanowiłem sprawdzić czy coś takiego istnieje i ewentualnie przetestować na własnej karcie. Aplikacja działała tylko na niemieckich kartach. Sama zabawa nie jest opłacalna bo nawet jeśli sciągniemy dane karty i kod do transakcji zblizeniowej to zeby zapłacić musimy zapisać gdzieś te dane, do tego kod generowany jest do kazdej trasakcji więc jeśli właściciel użyje karty to złodziej nic nie zrobi. Lepiej zajebać portfel/torebke niż bawić się takie coś. Był jeszcze filmik o kolesiu który ściągał dane z tych kart jednak na końcu reklamowane było etui zapobiegające wyciąganych danych.
I jeszcze taka mała ciekawostka. Karty zbliżeniowe można ustawić jako tag nfc. Sam testowałem telefon poprawie wykrywał zaprogramowane ustawienia a w sklepie nie miałem problemów z płaceniem.
I jeszcze taka mała ciekawostka. Karty zbliżeniowe można ustawić jako tag nfc. Sam testowałem telefon poprawie wykrywał zaprogramowane ustawienia a w sklepie nie miałem problemów z płaceniem.
@mateuszmatel widzę obeznany w temacie, spokojnie nie będę Ci robił konkurencji... Są transakcje online i offline, jeśli bank Ci nie zabezpiecza (a wiele banków tego nie robi) transakcji offline to zczyta Ci dane i kupi co będzie chciał nie koniecznie za max 50zł.. poza tym dużo o tym czytałem i temat wcale nie jest taki prosty, poza tym jeśli to takie bezpieczne to dlaczego ludzie kupują specjalne okładki na karty ?
Masz posłuchaj sobie może trochę nauczysz się:
youtube.com/watch?v=034HKZFVWPc
Aha życzę Ci żebyś zawsze był taki pewien siebie i wierzył w technologię i jednocześnie żeby Cię zrobili na grubą kasę.. Ja wolę wziąć trochę gotówki na zaś i nosić np:50 zł niż używać tych kart - okej wygodne, ale skoro jest aż tyle znaków zapytania, to po co kusić los? W każdym razie coś jest na rzeczy i trzeba zachować jeszcze większą ostrożność
Masz posłuchaj sobie może trochę nauczysz się:
youtube.com/watch?v=034HKZFVWPc
Aha życzę Ci żebyś zawsze był taki pewien siebie i wierzył w technologię i jednocześnie żeby Cię zrobili na grubą kasę.. Ja wolę wziąć trochę gotówki na zaś i nosić np:50 zł niż używać tych kart - okej wygodne, ale skoro jest aż tyle znaków zapytania, to po co kusić los? W każdym razie coś jest na rzeczy i trzeba zachować jeszcze większą ostrożność
Dlatego trzymam hajs w "skarpecie", mam pieniądze kiedy tylko zechce, nie muszę iść pól miasta do bankomatu, bo chciałem zrobić zakupy w sklepiku obok bloku gdzie nie obsługują kart. Druga sprawa, nikt wirtualnie mnie nie okradnie, mój dom moja forteca
Przeczytaj chociażby to (myślę, że Piotr Konieczny, to wystarczający autorytet w dziedzinie zabezpieczeń): Link - Niebezpiecznik.pl (innym też polecam).
Inne karty (tudzież legitymacje) w portfelu nie przeszkadzają, bo można te informacje rozdzielić. Program do ich skanowania korzysta z NFC (np. w telefonie - ale nie tylko) i dla złodzieja zdobycie takiego urządzenia/telefonu to nie problem. Zasięg może jest mały, ale zależy od skanera (a trochę konkretniej od nadajnika i odbiornika), bo te anteny w kartach płatniczych to RFID - w uproszczeniu: odbijają sygnał.
Zacytuję fragment wspomnianego wyżej "artykułu":
Co do ostatniego zdania (w pierwszym poście). Zamiast robić dziurę w "miejscu gdzie dochodzi antena" (cokolwiek miałeś na myśli), wystarczy ją naciąć (a tym samym przeciąć antenę). Mniej widoczne, a jak sprzedawca zauważy jakieś dziury w karcie, to ją zabierze - bo powinien.
Kartę należy naciąć tak: Link.
Chuja prawda. Przeczytaj podlinkowany "artykuł".
Do każdej transakcji generowany jest kod? Przez co kurwa? Przez kartę? Jak już coś to przez terminal, który łączy się z serwerem, ale to zupełnie inna bajka i zupełnie inne oszustwa (podmienianie terminali w sklepie).
No chyba, że miałeś na myśli kod CVV3, który nie do końca ma znaczenie (można go obejść).
PS Robisz wrażenie eksperta, a chuja się znasz i jeszcze ktoś uwierzy w to co piszesz.
Jedyne w czym masz rację, to fakt, że płatności internetowe przy użyciu jedynie numeru i daty ważności karty NA OGÓŁ nie są dostępne (no a kod CVV nie jest "wysyłany" przez kartę). Kiedyś były.
PPS Uf. Ale się rozpisałem, kurwa.
Nie zgodzę się z Tobą. Sam trochę poczytaj, zanim coś napiszesz, "albo powiedz że słyszałeś o tym ale nie sprawdziłeś".
Przeczytaj chociażby to (myślę, że Piotr Konieczny, to wystarczający autorytet w dziedzinie zabezpieczeń): Link - Niebezpiecznik.pl (innym też polecam).
Inne karty (tudzież legitymacje) w portfelu nie przeszkadzają, bo można te informacje rozdzielić. Program do ich skanowania korzysta z NFC (np. w telefonie - ale nie tylko) i dla złodzieja zdobycie takiego urządzenia/telefonu to nie problem. Zasięg może jest mały, ale zależy od skanera (a trochę konkretniej od nadajnika i odbiornika), bo te anteny w kartach płatniczych to RFID - w uproszczeniu: odbijają sygnał.
Zacytuję fragment wspomnianego wyżej "artykułu":
Cytat:
Najpierw powiedzmy o ochronie, która nie zadziała. Trzymanie wielu kart zbliżeniowych przy sobie — o ile ogłupia to proste czytniki w bramkach metra, czy kasowniki w autobusach, to nie oszuka profesjonalnego czytnika NFC — te potrafią bezkolizyjnie odczytać kilka kart jednocześnie.
Co do ostatniego zdania (w pierwszym poście). Zamiast robić dziurę w "miejscu gdzie dochodzi antena" (cokolwiek miałeś na myśli), wystarczy ją naciąć (a tym samym przeciąć antenę). Mniej widoczne, a jak sprzedawca zauważy jakieś dziury w karcie, to ją zabierze - bo powinien.
Kartę należy naciąć tak: Link.
mateuszmatel napisał/a:
nawet jeśli sciągniemy dane karty i kod do transakcji zblizeniowej to zeby zapłacić musimy zapisać gdzieś te dane, do tego kod generowany jest do kazdej trasakcji więc jeśli właściciel użyje karty to złodziej nic nie zrobi
Chuja prawda. Przeczytaj podlinkowany "artykuł".
Do każdej transakcji generowany jest kod? Przez co kurwa? Przez kartę? Jak już coś to przez terminal, który łączy się z serwerem, ale to zupełnie inna bajka i zupełnie inne oszustwa (podmienianie terminali w sklepie).
No chyba, że miałeś na myśli kod CVV3, który nie do końca ma znaczenie (można go obejść).
PS Robisz wrażenie eksperta, a chuja się znasz i jeszcze ktoś uwierzy w to co piszesz.
Jedyne w czym masz rację, to fakt, że płatności internetowe przy użyciu jedynie numeru i daty ważności karty NA OGÓŁ nie są dostępne (no a kod CVV nie jest "wysyłany" przez kartę). Kiedyś były.
PPS Uf. Ale się rozpisałem, kurwa.
UP "PPS Uf. Ale się rozpisałem, kurwa."
Nie przemęczaj się aż tak,zrób sobie jakąś przerwe i odpocznij.
Nie przemęczaj się aż tak,zrób sobie jakąś przerwe i odpocznij.
@Putis
Przytaczasz tumanie jakiś filmik na yt a chyba sam go nie oglądałeś.
żeby Cię zrobili na grubą kasę..
Hahahaha
Jakoś w filmiku gość za każdym razem mówi "DROBNE ZAKUPY" i podaje maksymalna kwote 49,99. i za więcej nie da sie kupic zblizeniowo chocbys sie zesral.
Przytaczasz tumanie jakiś filmik na yt a chyba sam go nie oglądałeś.
żeby Cię zrobili na grubą kasę..
Hahahaha
Jakoś w filmiku gość za każdym razem mówi "DROBNE ZAKUPY" i podaje maksymalna kwote 49,99. i za więcej nie da sie kupic zblizeniowo chocbys sie zesral.
Od siebie dodam, że takie triki i tak nie odniosą na mnie skutku, bo przecież państwo już dawno zadbało żebym nic na koncie nie miał
@Nameless Mówiłem o tym fragmencie:
W linku którym wysłałeś i filmie z youtuba jest mowa o transakcji do 50zł płaconymi w sklepie a nie o grubszych transakcjach w internecie. Mam telefon z nfc oraz karte paypass. Zrobiłem mały test i wsadziłem karte do portfela a portfel do kieszeni. Nfc w telefonie jest za słabe żeby sćiągnąć dane. Jedyna opcja to karta trzymana luzem w kieszeni. Dodam jeszcze, że przy 3 kartach telefon nie potrafił ich rozdzielić. Putis mówił o metodzie z telefonem i o robieniu na grubą kase i o tym mówiłem, bardziej "profesjonalne" skanery to już inny temat.
Cytat:
Wystarczy że masz kartę z Paypassem, podchodzi do Cb typ w tramwaju skanuje kartę darmowym programem na androida i może w necie dokonywać grubszych transakcji niż 50zł
W linku którym wysłałeś i filmie z youtuba jest mowa o transakcji do 50zł płaconymi w sklepie a nie o grubszych transakcjach w internecie. Mam telefon z nfc oraz karte paypass. Zrobiłem mały test i wsadziłem karte do portfela a portfel do kieszeni. Nfc w telefonie jest za słabe żeby sćiągnąć dane. Jedyna opcja to karta trzymana luzem w kieszeni. Dodam jeszcze, że przy 3 kartach telefon nie potrafił ich rozdzielić. Putis mówił o metodzie z telefonem i o robieniu na grubą kase i o tym mówiłem, bardziej "profesjonalne" skanery to już inny temat.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów