Policjanci pobili i skopali mieszkańca Poznania, za co dostali zarzuty i zostali zawieszeni przez komendanta. Po miesiącu - już bez rozgłosu - wrócili do pracy.
Przed rokiem w jednym z klubów na poznańskim Starym Rynku bawili się antyterroryści z Łodzi ściągnięci do ochrony Euro 2012. Byli w cywilu, po służbie, gdy zaatakowała ich grupa mężczyzn. Jeden z pobitych policjantów wskazał potem na kick boksera Łukasza Rafałkę. Miał go rozpoznać po tatuażu, bo zdjęcie sportowca, notowanego za oszustwa i narkotyki, figurowało w policyjnym albumie.
Nie bił policji, był z córką w domu
Nazajutrz antyterroryści z Poznania zatrzymali Rafałkę na jednym z parkingów. - Rzucili na ziemię, zaczęli kopać, uderzyli w głowę kolbą od pistoletu - opowiadał nam Rafałko. Przewieziono go do komendy wojewódzkiej, gdzie był rażony paralizatorem, bity pięściami po twarzy i kopany. Na ciele doliczył się blisko 60 śladów po uderzeniach.
Rafałko okazał się tymczasem niewinny, bo kiedy w klubie wybuchała awantura, był w domu z sześcioletnią córką. Policjant, którego miał ponoć zaatakować, pomylił się, przeglądając album ze zdjęciami.
Po wyjściu z komendy Rafałko powiadomił o pobiciu prokuraturę i dziennikarzy. Policja twierdziła wtedy, że już na komendę trafił poturbowany.
Do innych wniosków dochodzi na początku roku prokuratura w Szamotułach. Pięciu antyterrorystom, którzy zatrzymywali Rafałkę, stawia zarzuty pobicia i przekroczenia uprawnień. I dodaje, że jego relacja o biciu, kopaniu i rażeniu paralizatorem "została w toku śledztwa potwierdzona".
- Rozmawiałem z komendantem wojewódzkim. Podejmie decyzję o zawieszeniu policjantów - mówi nam rzecznik wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak. Krzysztof Jarosz, wtedy szef wielkopolskiej policji, dodaje: - Nie ma przyzwolenia na jakiekolwiek łamanie praw obywatela, bicie ludzi.
Może budzić pytania
Sprawa ma jednak ciąg dalszy. Kilka tygodni temu zawieszeni policjanci zostają wezwani na okazanie, a gdy mają pokazać dokumenty, wyciągają legitymacje służbowe. Skąd je mają, skoro zostali zawieszeni? - Byli zawieszeni, ale tylko na miesiąc. Potem wrócili do służby - mówi nam dzisiaj Borowiak.
Przepisy o policji przewidują, że policjanta z zarzutami można zawiesić najwyżej na trzy miesiące. Ale zostawiają też furtkę - w uzasadnionych przypadkach policjant może być zawieszony nawet do końca procesu.
Dlaczego w sprawie Łukasza Rafałki policjantów najpierw zawieszono, a po miesiącu, już po cichu, przywrócono do pracy? Policja najpierw zasłoniła się prokuraturą, która w ciągu tego miesiąca sama nie zdecydowała się zawiesić funkcjonariuszy.
Michał Franke, szef prokuratury w Szamotułach, takim tłumaczeniem jest zaskoczony: - Możemy zawiesić policjantów, jeśli jest to niezbędne, by zapewnić prawidłowy tok śledztwa. W tej sprawie nie było takiej potrzeby. Ale policja nie musi się na nas oglądać. Powinna ocenić, czy zawieszenie jest wskazane ze względu na dobro służby.
- A jest wskazane? - pytamy.
Franke: - Nie chcę zajmować stanowiska. Ale zgadzam się, że jeśli najpierw policjantów się zawiesza, a potem odwiesza, to może to budzić pytania. Tym bardziej że w ciągu tego miesiąca nic się w sprawie nie zmieniło.
Inaczej widzi to rzecznik policji. - Komendant w ciągu tego miesiąca nie otrzymał nowych informacji, które mogłyby wpłynąć na przedłużenie zawieszenia. To jego suwerenna decyzja - mówi Borowiak.
Krzysztof Jarosz, który zawieszał policjantów, nie jest już szefem wielkopolskiej policji. Od miesiąca dowodzi komendą wojewódzką w Katowicach.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Niektórym mundurowym naprawdę odpierdala, dalej żyją w świecie Zmilitaryzowanego Oddziału Milicji Obywatelskiej.
Gazeta.pl napisał/a:
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Łeee... kiedy to było...
Już dawno musztarda po obiedzie - pewnie dzisiaj zaglądałeś na internetowe wydanie poznańskiej "Gówno Prawdy" i stąd ten post?
A może dopiero dzisiaj ci włączyli neta po paromiesięcznej przerwie?
Już dawno musztarda po obiedzie - pewnie dzisiaj zaglądałeś na internetowe wydanie poznańskiej "Gówno Prawdy" i stąd ten post?
A może dopiero dzisiaj ci włączyli neta po paromiesięcznej przerwie?
Megatr0n napisał/a:
żyją w świecie Zmilitaryzowanego Oddziału Milicji Obywatelskiej.
Zmotoryzowanych Odwodów Milicji Obywatelskiej kurwa...
@up, na faktycznie to warunek wystarczający do tego, żeby pięciu policjantów na służbie dało mu po mordzie, dodatkowo spuścić wpierdol na komisariacie - bo się stare czasy przypomniały esbekom pierdolonym. Bo "nie był niewinny"...
Z Policją tak jak z kibicami - kilku debili niszczy wizerunek całej organizacji. Tylko że Policji za to płacimy z podatków...
" Jeden z pobitych policjantów wskazał potem na kick boksera Łukasza Rafałkę. Miał go rozpoznać po tatuażu, bo zdjęcie sportowca, notowanego za oszustwa i narkotyki, figurowało w policyjnym albumie.''
profilaktycznie dostał i tyle
profilaktycznie dostał i tyle
@up, ciekawy jestem czy gdybyś Ty dostał "profilaktycznie" to też byś gadał, że wporzo?
Tak jest jak się przyjmuje do policji niedorozwojów którzy byli nękani w szkole
@plonk uprzedziłeś mnie też się chciałem przyjebać o to rozwinięcie ZOMO
Ale w sumie to nie wiem co się przejmujemy, przecież koleś był z Poznania... Żartuję, nie mam nic do poznaniaków/Poznania.
A tak na serio to nie pierwsza i nie ostatnia taka sytuacja, nie jestem fanem policji, ale lepiej żeby była niż żeby każdy kibol lub inny taki typ mógł ci wyjebać bez najmniejszych konsekwencji.
Ale w sumie to nie wiem co się przejmujemy, przecież koleś był z Poznania... Żartuję, nie mam nic do poznaniaków/Poznania.
A tak na serio to nie pierwsza i nie ostatnia taka sytuacja, nie jestem fanem policji, ale lepiej żeby była niż żeby każdy kibol lub inny taki typ mógł ci wyjebać bez najmniejszych konsekwencji.
Koleś wygląda całkiem niewinnie
Są policjanci i są zwykłe kurwy - jak w każdym zawodzie.
@up
Warto dodać, że w Polsce proporcje kurew do policjantów to 1000:1.
Warto dodać, że w Polsce proporcje kurew do policjantów to 1000:1.
ja nie wiem 26 lat zyje na tej ziemi, pije, pale na ławce, wszedzie, nigdy mandatu nie dostałem, zawsze jak policja przyjezdzała ze głosno cos pija zawsze gadka szmatka i pojechali dalej a ten z mordy widac ze chcial cwaniaka zgrywac to dostał
winny czy nie i tak wygląda jak cepior
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów