18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (9) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27
42 autobusy polskiej marki Solaris trafią do Hannoveru. Nie jest to pierwszy wygrany przetarg przez tę firmę – polski producent na niemiecki rynek dostarczył już ogółem ponad 2 tysiące pojazdów.

Dużą popularnością, nie tylko wśród niemieckich przewoźników, cieszą się pojazdy typu Solaris Urbino Hybryd. Były one pierwszymi europejskimi pojazdami tego rodzaju produkowanymi seryjnie. Oprócz Niemiec, trafiły jeszcze do siedmiu krajów: Belgii, Finlandii, Francji, Litwy, Norwegii, Polski oraz Szwajcarii. Cieszą się one tak dużą popularnością, gdyż zużywają o 30% mniej paliwa od tradycyjnych autobusów.

Źródło: narodowcy.net

Taka tam delikatna duma że jednak polskie firmy mogą coś osiągać.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
El Caudillo 2013-04-28, 20:17 1
Do piepszących farmazony o wyprzedaży Solaria. Zadałem sobie zajebisty trud (5 sek.) żeby dowiedzieć się, że jednynymi udziałowcami spółki Solaris są Solange i Krzysztof Olszewscy (Pani ma jakieś niemiecki korzenie może, stąd takie imię, ale nie ważne. Jest to prywatna firma rodzinna i o ile właściciele nie zechcą i nie sprzedadzą to nikt nie opierdoli czołowego producenta nowoczesnych autobusów z takim potencjałem za roczny przychód.

Także spokojnie, jak się okaże, że ktoś im chce rozjebać biznes to 2000 ludu (większość faceci-mechanicy i podobni) wyrazi swój entuzjazm rozpierdalając to i owo
Zgłoś
c................r 2013-04-28, 20:17
@LUKUNKU
Jedne z lepszych w regionie (wliczając w to fabrykę VW).
Zgłoś
mieciu621 2013-04-28, 20:19
ciapate muszą gdzieś spać a tani Polski autobus będzie wyśmienity
Zgłoś
El Caudillo 2013-04-28, 20:21
Co do szmatogłowych w Dubaju jeżdżą specjalnie przystosowane do tamtych warunków Urbino (klima, filtry przeciwpiaskowe i pewnie fotele masujące w końcu Saudyjczycy mają za dużo hajsu.
Zgłoś
mieciu621 2013-04-28, 20:25
@up za duzo hajsu smrodu i nasrane we łbach
Zgłoś
orzeszwmorde 2013-04-28, 20:33 3
Krzysztof Olszewski to przykład człowieka który z niczego potrafi zrobić liczący się na świecie koncern.
Poszerzenie produkcji o pojazdy szynowe to kolejny przykład że firma nie mająca żadnych doświadczeń w tej branży może zrobić zajebisty tramwaj.
Życzę państwu Olszewskim aby nie spoczęli na laurach, gdyż konkurencja nie śpi, aby nadal rozwijali zakład i aby czasem nie przyszło im do głowy sprzedać się jakiemuś koncernowi bo to będzie początek końca świetnie prosperującej polskiej firmy.
Nawet w zagranicznych reklamach widać Polskie autobusy*.

*0:45 i nie tylko
Zgłoś
Pedobear69 2013-04-28, 20:37
@up Nie czaje, przecież tam jest scania ...

Jeszcze PESA jest zajebistą firma
Zgłoś
Conscribo 2013-04-28, 20:41 3
orzeszwmorde napisał/a:

tramwai.

no nie gadai.
Zgłoś
orzeszwmorde 2013-04-28, 20:51
Cytat:

no nie gadai.

Taki z Ciebie bystrzak i tylko jeden znalazłeś....
...a zresztą pisz "se" co chcesz.

Pedobear69 napisał/a:

Nie czaje, przecież tam jest scania ...

Napisałem pod filmikiem 0:45 i 0:56...
Zgłoś
gówniaczek 2013-04-28, 20:52
Ja pierdolę, jesteście zjebani. Wchodzę na sadistica, widzę temat o polskich autobusach exportowanych za granicę. Cieszę się bezwarunkowo, tak po prostu. Schodzę niżej i czytam o polityce. :wheelchair:
Zgłoś
m................9 2013-04-28, 20:58
Mój znajomy pracuje w solarisie.. za 1600zł.
Zgłoś
avocado20 2013-04-28, 20:58
Mamy mnóstwo genialnych firm.
Integer - paczkomaty - wynalazek, który za kilka lat będzie w całej Europie - poważnie rozważam kupno akcji
CD PROJEKT RED - Wiedźmin, Cyberpunk (ten jeszcze nie gotowy), sklep gog.com i cdp.pl - akcje posiadam od trzech lat i jestem kurewsko zadowolony.
KGHM - miedzowy gigant o zyskach powyżej 4mld złotych - akcji nie posiadam, bo się na tym nie znam.
Zgłoś
Blueberrydj 2013-04-28, 21:16
Bardzo dobrze, że firma dająca naszym rodakom pracę całkiem nieźle prosperuje. Dołujące jest jednak to, że te same autobusy wrócą do nas za 20 lat kupione ze "grosze". Niestety nie stać nas, aby sprawić sobie nowe polskiej produkcji środki transportu miejskiego i jesteśmy zmuszeni, żeby wspomagać niemiecką gospodarkę. Chociaż są wyjątki.
Zgłoś
M................x 2013-04-28, 21:31
Tak się podniecacie a jak zapytacie kogoś za granica jakie zna polskie firmy to niczego nie wymieni, Polska nie ma exportu, i nie wymieniajcie mi pojedynczych małych firm, co to niby ma być na państwo tej wielkości, zawsze na sadolu wszystko porównujecie do Niemiec, to sobie pomyślcie ile codziennie niemieckich rzeczy kupujecie i każdy Polak przyczynia się do zysków tego kraju, a żaden kraj nie przyczynia się do zysków polskiej gospodarki i tu myślę, że leży problem naszego kraju, Polacy nie myślą globalnie, małe zyski już im wystarczają, sprzedają firmy bo tak bezpieczniej i przez to ten kraj jest biedny.
Zgłoś
d................s 2013-04-28, 21:59
Policeman napisał/a:

firma Solaris powinna być sprzedana natychmiast jakimś zagranicznym firmom. Co to ma być? Sprawnie działająca polska firma? Jebani zaściankowcy, tylko zachód, tylko platforrrma!

Solaris nie jest polską firmą - jest ona prywatna. Także Polska nie ma nic do sprzedaży tejże firmy. Chyba, że rzutuje ci cokolwiek, czy właścicielem danej firmy jest Polak, czy może znów Francuz... Wiedz jednak, że nie przekłada się to w żaden sposób na majętność Polaków, czy POLSKI w ogóle - jedynie może o tyle, o ile zatrudnia Polaków; to jednak i zagraniczne firmy Polakom oferują.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem