18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
42 autobusy polskiej marki Solaris trafią do Hannoveru. Nie jest to pierwszy wygrany przetarg przez tę firmę – polski producent na niemiecki rynek dostarczył już ogółem ponad 2 tysiące pojazdów.

Dużą popularnością, nie tylko wśród niemieckich przewoźników, cieszą się pojazdy typu Solaris Urbino Hybryd. Były one pierwszymi europejskimi pojazdami tego rodzaju produkowanymi seryjnie. Oprócz Niemiec, trafiły jeszcze do siedmiu krajów: Belgii, Finlandii, Francji, Litwy, Norwegii, Polski oraz Szwajcarii. Cieszą się one tak dużą popularnością, gdyż zużywają o 30% mniej paliwa od tradycyjnych autobusów.

Źródło: narodowcy.net

Taka tam delikatna duma że jednak polskie firmy mogą coś osiągać.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Antoś 2013-04-28, 14:02
A mówią że polska motoryzacja nie istnieje:]
Zgłoś
dawid1992 2013-04-28, 14:29
Polska produkuje wiele fajnych rzeczy chociażby polski Newag w Gliwicach produkuje zajebiste lokomotywy Arrinera genialne auto i wiele innych ale oczywiście lepiej powiedzieć że jest chujowo
Zgłoś
XtravaganZa 2013-04-28, 14:39 9
W Belgii nie ma Solarisów. Może parę w prywatnych rękach ale ichniejsze MPK nie ma. Wiem, bo debile sprowadzili chińskie autobusy hybrydowe marki BYD i są w trakcie jazd testowych po Brukseli. Są brzydkie i w ogóle, idź w chuj z chińskim zalewaniem rynku.
Jako patriota, napisałem do nich mejla, żeby się lepiej zastanowili nad sprawdzonym, europejskim producentem jakim jest Solaris ale nie otrzymałem dotąd odpowiedzi z ich strony.
Zgłoś
Zarammoth 2013-04-28, 15:03 5
Polski Solaris był słynny już dawno temu... i to w 11 językach

Zgłoś
Policeman 2013-04-28, 15:05 66
firma Solaris powinna być sprzedana natychmiast jakimś zagranicznym firmom. Co to ma być? Sprawnie działająca polska firma? Jebani zaściankowcy, tylko zachód, tylko platforrrma!
Zgłoś
K................y 2013-04-28, 15:06
Co by nie owijać w bawełnę, chyba nie chodzi tutaj o promowanie narodowej marki, bo jaka ona w praktyce jest każdy bliżej zaznajomiony z tematem widzi. Polska chce się chyba odwdzięczyć za spalanie rodaków, nic więcej...
Zgłoś
alveanerleo2 2013-04-28, 16:02 3
No tak. Teraz sprzedamy firmę za równowartość rocznych zysków. Tak jak zawsze. AVE LEWICA. AVE TUSK. AVE MILLER.
Zgłoś
T................d 2013-04-28, 17:58 3
@up jesteś zdrowo pierdolnięty. Ten temat mówi o naszych świetnych wyrobach i daje powód do dumy, a przynajmniej uśmiechu. Niestety zawsze musi się zjawić jakiś ciul i pieprzyć o Tusku. Wystarczy, że włączę telewizję i widzę tą mordę...
Zgłoś
atha 2013-04-28, 18:19 1
Ursus też podobno kwitnie i jakaś stocznia nie wiem która i stało się to po prywatyzacji.
Zgłoś
alveanerleo2 2013-04-28, 18:19
Jaki powód do dumy będzie z fabryki, która nie jest nasza? Bo wszystkie rentowne firmy się teraz wyprzedaje. I to za ułamek wartości. I to jest fakt. No ale przecież nie można o tym mówić.
Zgłoś
Giacore 2013-04-28, 20:13
Solaris to nie jest Polska firma. Właścicielem jest Polako-niemiec, który za komuny wyjechał i później za zarobione marki wykupił firmę produkującą autobusy i rozbudował. Autobusy są produkowane i sprzedawane nie tylko na rynek europejski ale także do szmatogłowych.
Zgłoś
r................a 2013-04-28, 20:14
A za rok, 2 zobaczymy firme w programie " Państwo w państwie " i donald będzie dumny
Zgłoś
c................r 2013-04-28, 20:15 4
@alveanerleo2
Przecież SOLARIS to jest prywatna firma z dziada pradziada, Skarb Państwa (czyt. premier i jego kolesie) nie mają tu nic do gadania w sferze sprzedaży czy też upadku (no może jedynie spiskować przeciwko firmie).

A do waszej wiadomości - autobusy Urbino to przekonstruowane autobusy MAN'a, co trzeba stwierdzić, że są zajebiście dopracowaną konstrukcją (sam MAN by się takiej nie powstydził).

Co do tramwajów TRAMINO - to już jest majstersztyk, jeśli chodzi o samą konstrukcję i wygląd.
Wg mnie to są idealne tramwaje.
Zgłoś
LUKUNKU 2013-04-28, 20:15
tak propo solarisa to jest to niedaleko mojej miejscowości i wiem że ludzie pracujący tam na produkcji zarabiają nie najgorsze pieniądze
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem