18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (9) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27
42 autobusy polskiej marki Solaris trafią do Hannoveru. Nie jest to pierwszy wygrany przetarg przez tę firmę – polski producent na niemiecki rynek dostarczył już ogółem ponad 2 tysiące pojazdów.

Dużą popularnością, nie tylko wśród niemieckich przewoźników, cieszą się pojazdy typu Solaris Urbino Hybryd. Były one pierwszymi europejskimi pojazdami tego rodzaju produkowanymi seryjnie. Oprócz Niemiec, trafiły jeszcze do siedmiu krajów: Belgii, Finlandii, Francji, Litwy, Norwegii, Polski oraz Szwajcarii. Cieszą się one tak dużą popularnością, gdyż zużywają o 30% mniej paliwa od tradycyjnych autobusów.

Źródło: narodowcy.net

Taka tam delikatna duma że jednak polskie firmy mogą coś osiągać.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
mayday1707 2013-04-28, 22:50
Po pierwsze nie ma co polemizować nad tym ile mamy wspaniałych polskich firm czy to prywatnych czy państwowych bo nie warto a jest ich wiele i chwała im za to że są, działają i cenione są na całym świecie.
Po drugie nie do końca jest tak kolorowo czy to z Solarisem Autosanem czy Jelczem. My produkujemy niestety tylko budy do tych wozów. Nie posiadamy własnych silników i musimy wspomagać się firmami takimi jak DAF, MAN, Iveco i Cummins a zakup jednej jednostki napędowej tani nie jest i niestety pieniądze firmy muszą pchać dalej. Do tego jeszcze skrzynie biegów, najpopularniejsze oczywiście ZFy ale z nich korzystają praktycznie wszyscy producenci ciężkiego sprzętu i okazuje się że 40% netto wartości pojazdu rozchodzi się w świat a gdzie jeszcze opłaty i inne zobowiązania?! Faktem jest że świat się zmienia i teraz praktycznie każdy bazuje na zleceniach bo przeszliśmy na rynek usługowy ale szkoda że w w wyścigu motoryzacyjnym jesteśmy tak daleko za resztą Europy. Mamy świetnych konstruktorów ale nasza kochana władza i tu już bez podziału na partie, od wielu lat nic nie zrobiła z procedurami patentowymi, ba nawet każą niszczyć wiele wynalazków i nie pozwala ich opatentować. To niestety jest u nas chore.

Solaris miał niemiłe przygody z silnikami z napędem gazowym i przez okres kilku lat miał problem ze sprzedażą ale znów wracają na najwyższą półkę stojąc obok takich maszyn jak Mercedes i MAN

Tak przy okazji jeszcze mały zarzut do ZTMów, MPKów z wszystkich polskich miast. A nóż, widelec ktoś to czyta z zarządu. Tu posłużymy się przykładem stolicy. Dlaczego Warszawski ZTM zamiast kupować solarisy to kupuje MANy Mercedesy, Scanie skoro mogli by inwestować w polską gospodarkę? Prywatna to prywatna ale zawsze jakiś pieniądz zostaje w polskich rękach
Zgłoś
sesef 2013-04-28, 23:26
mayday1707 napisał/a:

Tak przy okazji jeszcze mały zarzut do ZTMów, MPKów z wszystkich polskich miast. A nóż, widelec ktoś to czyta z zarządu. Tu posłużymy się przykładem stolicy. Dlaczego Warszawski ZTM zamiast kupować solarisy to kupuje MANy Mercedesy, Scanie skoro mogli by inwestować w polską gospodarkę? Prywatna to prywatna ale zawsze jakiś pieniądz zostaje w polskich rękach

Dostarcza ten, który wygra przetarg, więc jak MAN czy Mercedes zaproponuje niższa cenę to zazwyczaj wygrywa bo reszta punktów która jest przyznawana za inne wymagania zazwyczaj jest bardzo zbliżona.

BTW. ZTM nigdy Scani nie kupował, nalezą one do prywatnego przewoźnika który wykonuje kursy w Warszawie.
Zgłoś
mayday1707 2013-04-28, 23:51
sesef napisał/a:

Dostarcza ten, który wygra przetarg, więc jak MAN czy Mercedes zaproponuje niższa cenę to zazwyczaj wygrywa bo reszta punktów która jest przyznawana za inne wymagania zazwyczaj jest bardzo zbliżona.

Najniższa cena to najgorszy parametr we wszystkich przetargach (wiem z doświadczenia) a tak przy okazji tu watro popatrzeć na Włochów czy Francuzów którzy budują swoje firmy na rodzimych produktach. Czemu u nas tak nie może być.
Często w przetargach najważniejsza jest cena a pomija się wartości ważone takie jak typ gwarancji, rodzaj gwarancji, rodzaj serwisu czy cena materiałów/ części eksploatacyjnych bo uważa się że cena zakupu jest najważniejszym parametrem zakupowym. Według mnie to straszna lipa

sesef napisał/a:

BTW. ZTM nigdy Scani nie kupował, nalezą one do prywatnego przewoźnika który wykonuje kursy w Warszawie.

Tego nie wiem. Widziałem to napisałem. Wiem że podwykonawcą jest np. ITS Michalczewski a do kogo należą Scanie nie mam i nie miałem pojęcia
Zgłoś
Zaethrael 2013-04-29, 0:17
Akurat sytuacja w Solarisie jest prosta. Pracuje tam niejaki Martin Gruber, piąta woda po Niemcach więc motoryzację ma we krwi
Zgłoś
Dobrutro 2013-04-29, 0:30
I tak najlepsze są stare po-PRLowskie autobusy. W tych nowych jest mało miejsc siedzących. Niewygodne fotele, gdzie trzeba siadać w dziwnych pozycjach. W lecie jest to szklarnia na kółkach, duszno, małe okna, ścisk i ludzie dosłownie tracą przytomność. Solarisy są produkowane w dwóch odmianach, wersja eksportowa z klimatyzacją i wersja polska bez klimatyzacji.
Zgłoś
naiwny01 2013-04-29, 1:59
małe okna? co? autobus od kolan po sufit ze szkła ale okna za małe. Polecam młotek (żebyś raz na zawsze wybił sobie z głowy dawanie komentarzy!

)
Zgłoś
chainsawgutsfucker 2013-04-29, 10:42
El Caudillo napisał/a:

i o ile właściciele nie zechcą i nie sprzedadzą to nikt nie opierdoli czołowego producenta nowoczesnych autobusów z takim potencjałem za roczny przychód.

Tak bym się nie rozpędzał. Wystarczy jedna nowelizacja ustawy i jeb połowy Polskich firm nie ma... ludzie pozwalniani, maszyny przeniesione i mamy potem np Solaris Singapur. Ostatnio tak się dzieje we Francji np, gdzie zakłady Michelin przeniosły się do Chin, dzięki "chronieniu praw pracownika przez związki zawodowe".
Wystarczy, że dadzą więcej do gadania związkom zawodowym, albo podwyższą płacę minimalną, albo ZUS, albo wprowadzą jakiś podatek przemysłowy... Dużo "mądrych" rzeczy mogą u nas wymyślić. Wtedy nagle koszty idą do góry i albo zwalniamy ludzi (a wszystkich zwolnić się nie da) albo podnosimy ceny. Jak cena skoczy za dużo to firma przestaje być konkurencyjna, bo każdy wybierze dużo tańszego i niewiele gorszego chińczyka. Poza tym podejrzewam, że jakby zwolniono np 100-200 osób to wielka wrzawa by była, jak to prywaciarz wyzyskuje biednych robotników i związki zawodowe (obok zusu jeden z największych szkodników w Polsce) by zaczęły swoje śpiewki... [/center]
Zgłoś
ddobry10 2013-04-29, 14:32
SuperWiater napisał/a:

Cieszą się one tak dużą popularnością, gdyż zużywają o 30% mniej paliwa od tradycyjnych autobusów.

Jak za dużo palą niech sobie na gaz przerobią
Zgłoś
aleks2002 2013-04-30, 23:15
Heh, że się czepię bo czepliwy jestem Sorry za OT
avocado20 napisał/a:

CD PROJEKT RED - Wiedźmin, Cyberpunk (ten jeszcze nie gotowy), sklep gog.com i cdp.pl - akcje posiadam od trzech lat i jestem kurewsko zadowolony.

Akcje CD PROJEKT RED czy CD PROJEKT? Bo wiesz to jest "mała" różnica Akcje CDR są na rynku od sierpnia 2011...
avocado20 napisał/a:

KGHM - miedzowy gigant o zyskach powyżej 4mld złotych - akcji nie posiadam, bo się na tym nie znam.

Zacznijmy od tego, że Ty się w ogóle na akcjach nie znasz
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem