Stefan213 napisał/a:
Zadalem ci frajerze,proste pytanie Wymien mi,co zrobil dla Polski JP2 Ty chuja nic nie wymieniles.Dlatego pierdol sie.
kaktus48:
Cytat:
Polacy mają co zawdzięczać Janowi Pawłowi II, do jego zasług zaliczają przede wszystkim wyzwolenie Polski , podkreślając przy tym znaczący wpływ papieża na przemiany ustrojowe w kraju, niepodległość oraz uniezależnienie się od Związku Radzieckiego , a także na integrację Polski z Unią Europejską oraz przystąpienie naszego kraju do NATO . Rodacy zawdzięczają papieżowi poprawę wizerunku Polski i jej obywateli w świecie. Jan Paweł II był godnym reprezentantem naszego kraju na arenie międzynarodowej - dzięki niemu wiele krajów w ogóle usłyszało o Polsce.
Wpajał zasady etyczne oraz uczył, jak żyć, przyczyniając się jednocześnie do odnowy moralnej narodu , był najwyższym autorytetem moralnym i przywódcą duchowym , uczył szacunku, tolerancji, zrozumienia i zaufania do innych ludzi , a także uwrażliwiał na los pokrzywdzonych i potrzebujących. Polacy zawdzięczają papieżowi coś szczególnego udział w obalaniu komunizmu,
zjednoczenia i społecznego pojednania Polaków, zbliżenie między różnymi wyznaniami, religiami, narodami oraz dbałość o pokój na świecie , budowanie więzi z młodzieżą , opiekę nad Polską i Polakami,umocnienie pozycji Polski w świecie.
Ja się pod tym podpisuję, może się mylę a może nie. Nie można odmówić, że był wielkim autorytetem mającym wpływ na wielu ludzi, nie mówię tu o mnie czy o Tobie, bo ja zawsze miałem to gdzieś a z tego co widzę Ty też, jednak nie żyjemy sami, na całym świecie i w Polsce jest masa ludzi do których jego nauki trafiały.
Już wcześniej napisałem jakie dla mnie są jego zasługi, ale niestety marne czytanie ze zrozumieniem nie pozwoliło Ci wyłapać tego co pisałem. Wyzwiska sobie wsadź w dupę, po mnie to spływa .