Polska bez fikcji - świetny dokument ukazujący młodzież i dzieci w poprawczakach.
Często po bardzo surowych wyrokach.
Widzimy jak zdewastowani psychicznie są tam skazani.
Reszte komentarza pozostawie dla siebie..
I to mnie przeraża najbardziej. Że do nich nawet nie dociera, że to jest złe. Robią tak, bo im się podoba, bo ich to jara. ZERO refleksji.
Zwracam tylko uwagę na to, że wszystkie bezmózgi od 'do gazu', ucinania im łbów i 'dobrze im tak' nie mają pojęcia dlaczego ludzie tak się staczają. I mogę się podpisać pod tym:
Timek napisał/a:
Zwracam tylko uwagę na to, że wszystkie bezmózgi od 'do gazu', ucinania im łbów i 'dobrze im tak' nie mają pojęcia dlaczego ludzie tak się staczają. I mogę się podpisać pod tym
bo mają z górki, tylko staczają się gryząc piach i nie potrafią temu zaradzić. przecież lepiej jest zrzucić winę na wszystkich, tylko nie na siebie, nie ?
Ależ my mamy pojęcie - trudne dzieciństwo, złe warunki, złe otoczenie. Tylko czy to ich w jakikolwiek sposób usprawiedliwia?
I gwoli ścisłości. NIE, nie bronię ich. NIE usprawiedliwiam i NIE twierdzę, że to dobre chłopaki.
Timek, chłopie, zdecyduj się w końcu czy to ich wina czy nie ich wina, że tacy są, bo z jednej strony ich bronić, a z drugiej potępiać to się za bardzo nie da.
A wskazywanie czynnika środowiskowego to jest usprawiedliwianie, przynajmniej w mojej opinii.
Niektórzy ich usprawiedliwiają, że otoczenie, że rodzina...
Ludziom którym się noga powinęła nie daliby szansy. Dlaczego nie pozbyć się też inwalidów i psychicznie chorych?Z nich również nic nie będzie.