jest jak zawsze, dobre mordy z ulicy zachowywały się dostojnie, przecież ta prawilna mordka zamówiła tylko pizze i szprajta sobie
jest jak zawsze, dobre mordy z ulicy zachowywały się dostojnie, przecież ta prawilna mordka zamówiła tylko pizze i szprajta sobie
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@up
chodzi mi o sam fakt, jak się zachowywał ten niepoczytalny pies, jak dla ciebie się normalnie zachowywał, a nie jak psychopata, co chyba coś z tobą jest nie tak
wyciągnąłbym tak samo jak ten "niepoczytalny pies" zważywszy na fakt, że celowo poznań opisał kim te typy są, wszyscy z wyrokami za handel, narko i pobicia proszę Cię...
przecież to już po gębach widać, że myślenie jest obce tym osobnikom, tylko kolor skóry jakiś nie na miejscu
Jedna małpa siedziała w radiowozie, była doprowadzana do jednostki policji/ośrodka karnego etc. etc
Inne małpy próbowały ją odbić, a więc policjant zachował się całkowicie zgodnie z prawem.
USTAWA
z dnia 24 maja 2013 r.
o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej
Art. 45.
Broni palnej można użyć, gdy zaistnieje co najmniej jeden z następujących przypadków:
e) bezpieczeństwo konwoju lub doprowadzenia;
5) konieczność udaremnienia ucieczki osoby pozbawionej wolności z aresztu śledczego lub zakładu karnego oraz osoby konwojowanej lub doprowadzanej, a także pościg za tą osobą.
Panowie, proste:
Jedna małpa siedziała w radiowozie, była doprowadzana do jednostki policji/ośrodka karnego etc. etc
Inne małpy próbowały ją odbić, a więc policjant zachował się całkowicie zgodnie z prawem.
USTAWA
z dnia 24 maja 2013 r.
o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej
Art. 45.
Broni palnej można użyć, gdy zaistnieje co najmniej jeden z następujących przypadków:
e) bezpieczeństwo konwoju lub doprowadzenia;
5) konieczność udaremnienia ucieczki osoby pozbawionej wolności z aresztu śledczego lub zakładu karnego oraz osoby konwojowanej lub doprowadzanej, a także pościg za tą osobą.
Słowem wstępu, istnieje w prawie coś takiego jak zasada proporcjonalności. Skakanie i kopanie po radiowozie nie wypełnia przesłanek uzasadniających dobycie, odbezpieczenie i przeładowanie broni funkcjonariusza. Mógł się poczuć zagrożony, gdyby napastnicy byli uzbrojeni, jednak na to dowodów niema.
Uwagę również (i w zasadzie przede wszystkim) trzeba zwrócić na interpretowanie użytych w ustawie określeń.
Terminu "konwój" myślę, że nie trzeba tłumaczyć i jest oczywiste, że w tej sytuacji żadnego konwoju nie było.
Przyjrzyjmy się bliżej terminowi "doprowadzenie".
Ten termin jest interpretowany jako czynność dotycząca świadków, biegłych lub tłumaczy, a także obwinionych, które to osoby mogą być przymusowo doprowadzone na polecenie organu prowadzącego postępowanie, gdy zachodzą przesłanki określone w art. 285 § 1 kpk i art. 52 § 1 kpow, przy czym doprowadzenie nie może być w tym przypadku utożsamiane z zatrzymaniem. Osoby takie nie mogą w związku z tym być umieszczane w pomieszczeniach przeznaczonych dla osób zatrzymanych.
Jak możemy się domyśleć, osoba ta nie była osobą "doprowadzaną" tylko osobą co najwyżej "zatrzymaną", czyli osobą, o której nie wspomina przytoczony przez Ciebie przepis ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broń palnej.
Dalej, przytoczyłeś również art.45 pkt.5 gdzie pada określenie - "udaremnienia ucieczki osoby pozbawionej wolności z aresztu śledczego lub zakładu karnego"
Zatrzymany nie był osobą pozbawioną wolności w areszcie śledczym, bo taką osobą może się stać dopiero w wyniku decyzji sądu na wniosek prokuratora co oczywiście nie miało miejsca. Również nie był osobą osadzoną w zakładzie karnym co wydaje się oczywiste.
Już bez oceniania całej tej patologicznej sytuacji - policjant zachował się BEZPRAWNIE i wg. mojej obecnej wiedzy powinien ponieść jakieś konsekwencje dyscyplinarne z tego tytułu.
Podsumowując krótką łacińską paremią -ignorantia iuris nocet
Normalnie w k aburze pistolet nie ma nabój w komorze, wszystkie są w magazynku. Po wyjęciu broni trzeba przeładowwć i odbezpieczyć, przed schorzeniem do kabury zabezpieczyć.
Edit.
Nie w Kairze a w kaburze.....
Już bez oceniania całej tej patologicznej sytuacji - policjant zachował się BEZPRAWNIE i wg. mojej obecnej wiedzy powinien ponieść jakieś konsekwencje dyscyplinarne z tego tytułu.
Podsumowując krótką łacińską paremią -ignorantia iuris nocet
słowem wstępu x2, nie wiesz czy zachował się bezprawnie bo nie widzisz na filmiku zachowania małp, nie wykluczone, że była pałka, nożyk, sztachetka, lub cokolwiek innego, więc twój wywód tutaj jest totalnie zbędny...
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów