18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Trochę nauki i podziwu dla osiągnięć technologii stworzonej przez człowieka. Nie za długo, coby nie znużyć rządnych ludzkich flaków i masakrycznych dzwonów z Rosji sadolowych psycholi. Jak kogoś zainteresuje temat to na Wikipedii jest mnóstwo materiałów do czytania + zajebiste zdjęcia.

Z technologicznego punktu widzenia daleko nam jeszcze do szybkich i skutecznych lotów międzygwięzdnych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lot_mi%C4%99dzygwiezdny) czy międzygalaktycznych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lot_mi%C4%99dzygalaktyczny) ale spójrzmy na to co już osiągnęliśmy.

Lądowanie na innych ciałach Układu Słonecznego

1. Wrzesień, 1959, Na początek oczywiście Rosja i lądowanie na Ksieżycu, które trudno nazwać lądowaniem, ponieważ Ruscy, moim zdaniem prawdopodobnie z przyczyn niedociągnięć technologicznych, postanowili zrobić to co im najlepiej wychodzi czyli przykurwić dzwona, a językiem naukowym: doprowadzili do zderzenia bezzałogowej sondy Łuna 1 z powierzchnią Księżyca. Potem amerykanie też parę razy rozbijali sondy o powierzchnię Księżyca, a pierwsze miękkie lądowanie na powierzchni, które było jednocześnie pierwszym udanym lądowaniem obiektu stworzonego przez człowieka na innym ciele niebieskim, nastąpiło w lutym 1966, Łuna 9:

2. Lipiec 1969, 1 lądowanie człowieka na Księżycu (było ich w sumie 6). Łącznie podczas trwania programu Apollo (1966-1972) stąpało po nim 12 astronautów amerykańskich.

Poza tym parę innych, nie tylko amerykańskich misji z użyciem łazików. Z racji odległości Księżyc jest ciałem niebieskim najczęściej odwiedzanym i fotografowanym przez człowieka.

3. Sierpień 1970, 1 lądowanie na Wenus, bezzałogowa radziecka sonda Wenera 7, zdjęcia z lądowania w sierpniu 1982:

4. Lipiec 1976, 1 lądowanie na Marsie, bezzałogowa sonda Viking 1 i tutaj ciekawa historia z fałszowaniem przez NASA kolorów zdjęć z Marsa (polecam lordlucasen.w.interia.pl/nasa.htm). Mars wydaje się być bardziej podobny do Ziemi niż nam NASA mówi:

5. Styczeń 2005, 1 lądowanie na Tytanie, księżycu Saturna. Wśród znanych nam obiektów, posiada najgrubszą atmosferę, grubszą od Ziemi. W przyszłości, gdy Słońce zacznie odpierdzielać manianę,Tytan ociepli się, być może stwarzając warunki do osiedlenia się na nim na stałe.

Przedstawione są tylko pierwsze lądowania na poszczególnych ciałach niebieskich, niektóre jak dotychczas jedyne ale moja głęboka wiara w możliwości ludzkiego umysłu sprawia, że już wyobrażam sobie kolejne loty, także załogowe, w niedalekiej przyszłości. Ogólnie misji było dużo więcej. Zdjęć, chociażby na stronie NASA jest mnóstwo więc wstawiłem tylko te które uznałem za godne uwagi. Szukajcie a znajdziecie
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
eclave 2013-01-15, 10:36
radek225 napisał/a:

Wiem, co to sa pasy Van Allena. To cząstki wiatru słonecznego uwięzione wokół Ziemi. Dłuższe przebywanie w nich grozi śmiercią, jednak astronauci przelecieli przez nie stosunkowo szybko, nie narażając się na długą ekspozycję w groźnym promieniowaniu. Poza tym załoga Apollo 10 przeleciała wokół Księżyca. Lecąc ku niemu też musieli przelecieć przez te pasy i wrócili cali i zdrowi. Jakbyś nie wiedział, to wszystkie załogi programu Apollo, które przelatywały przez pasy Van Allena skarżyli się na jasne rozbłyski w oczach. Jak się później okazało, promieniowanie kosmiczne oraz cząstki wiatru słonecznego z tychże pasów przebijały statek wraz z astronautami na wylot. Gdy taka cząstka penetrowała siatkówkę oka albo ośrodek widzenia w mózgu (już nie pamiętam) pojawiał się owy błysk. Odcinek Pogromców Mitów o lądowaniu na Księżycu oglądałem i to, co zostawiły załogi Apollo na powierzchni to wielkie lustro skonstruowane tak, jak światło odblaskowe do roweru. Lustro to skonstruowane jest tak, że odbija padające na niego promieniowanie laserowe tak, by leciało ono we wszystkich kierunkach. Zrobili to po to, by naukowcy na Ziemi mogli zmierzyć prędkość oddalania się Księżyca od Ziemi, która wynosi metr na rok. W tymże odcinku Pogromców skierowano laser w miejscu, gdzie lądowało Apollo 11 i zanotowano słabe odbicie światła od tego lustra. Dlatego skończ chrzanić, że lądowanie na Księżycu nie miało miejsca.

Po pierwsze nie rozkazuj mi. Będę sobie chrzanić co mi się podoba, bo jeśli dobrze pamiętam, mamy wolność słowa i prawo do własnego zdania. Nikt nie jest alfą i omegą. Wyobraź sobie, że ty też możesz się pomylić.
Po drugie, co do pasów Van Allena, to panuje w nich promieniowanie rzędu 100 MeV. Dla porównania rozszczepienie uranu czy plutonu daje 180 MeV. Pewnie zaraz pojedziesz z teorią, że człowiek stojąc metr od detonowanej atomówki ma tylko błyski przed oczami, a po wybuchu idzie na piwo. Dodam, że 3-metrowa ściana stali jest w stanie zredukować promieniowanie rzędu 1MeV jedynie o połowę. Policz sobie ile ta ściana musiała by mieć grubości dla 100MeV.
Zgłoś
pietryna 2013-01-15, 11:07
@up
Polecam sprawdzić co to jest wartość średnia za okres...

Na przykładzie elektroniki z którą mam do czynienia. Tranzystor wytrzymuje 2A ciągłego prądu albo 100A w impulsie od długości 10us(wartości zmyślone ale takie są rzędy różnicy natężeń/napięć dla krótkich impulsów - przepięć). A realny przykład - układy z serii 74HC wytrzymują wyładowanie elektrostatyczne do 2000V.
W okolicy Czarnobyla też się napromieniujesz i umrzesz... po dwudziestu pięciu latach.
Zgłoś
Jesse.Pinkman 2013-01-15, 11:14
eclave napisał/a:

Po pierwsze nie rozkazuj mi. Będę sobie chrzanić co mi się podoba, bo jeśli dobrze pamiętam, mamy wolność słowa i prawo do własnego zdania. Nikt nie jest alfą i omegą. Wyobraź sobie, że ty też możesz się pomylić.
Po drugie, co do pasów Van Allena, to panuje w nich promieniowanie rzędu 100 MeV. Dla porównania rozszczepienie uranu czy plutonu daje 180 MeV. Pewnie zaraz pojedziesz z teorią, że człowiek stojąc metr od detonowanej atomówki ma tylko błyski przed oczami, a po wybuchu idzie na piwo. Dodam, że 3-metrowa ściana stali jest w stanie zredukować promieniowanie rzędu 1MeV jedynie o połowę. Policz sobie ile ta ściana musiała by mieć grubości dla 100MeV.

Nie rozumiem tylko jednej kwestii - czy ty w dalszym ciągu próbujesz przekonywać ludzi, że przez pasy van allena niemożliwym było lądowanie na Księżycu? Jeżeli tak to nie mamy o czym gadać bo w tym momencie to już byłoby przegięcie - człowiek osiągnął niesamowitą rzecz, wylądował na innym ciele niebieskim i po nim spacerował, aby tego dokonać tysiące ludzi wykonało ogromną pracę a jakiś siedzący przed kompem amator teorii spiskowych będzie mi pieprzył, że lądowanie nie miało miejsca? Nie sorry, nie kupuję tego.
Zgłoś
H................a 2013-01-15, 11:21 1
eclave napisał/a:

O kurwa, Mormon się znalazł... A żarówki to dzieło Szatana?
Zgłoś
eclave 2013-01-15, 11:37
pietryna napisał/a:

@up
Polecam sprawdzić co to jest wartość średnia za okres...

Na przykładzie elektroniki z którą mam do czynienia. Tranzystor wytrzymuje 2A ciągłego prądu albo 100A w impulsie od długości 10us(wartości zmyślone ale takie są rzędy różnicy natężeń/napięć dla krótkich impulsów - przepięć). A realny przykład - układy z serii 74HC wytrzymują wyładowanie elektrostatyczne do 2000V.
W okolicy Czarnobyla też się napromieniujesz i umrzesz... po dwudziestu pięciu latach.

Dlaczego porównujesz tranzystor do człowieka? Nie bez przyczyny wysłali na Marsa robota zamiast człowieka. Próbuję znaleźć jakie jest śmiertelne natężenie promieniowania dla człowieka.

BluntedAstronaut napisał/a:

Nie rozumiem tylko jednej kwestii - czy ty w dalszym ciągu próbujesz przekonywać ludzi, że przez pasy van allena niemożliwym było lądowanie na Księżycu? Jeżeli tak to nie mamy o czym gadać bo w tym momencie to już byłoby przegięcie - człowiek osiągnął niesamowitą rzecz, wylądował na innym ciele niebieskim i po nim spacerował, aby tego dokonać tysiące ludzi wykonało ogromną pracę a jakiś siedzący przed kompem amator teorii spiskowych będzie mi pieprzył, że lądowanie nie miało miejsca? Nie sorry, nie kupuję tego.

USA nie miało skrupułów, żeby zrzucić dwie atomówki na Japonie zabijając wielu cywili. Dlaczego uważasz, że mieliby skrupuły, żeby oszukać cały świat chcąc udowodnić, że są najlepsi?

hurtownia_magnetowidów napisał/a:

O kurwa, Mormon się znalazł... A żarówki to dzieło Szatana?

No to mi pojechałeś! Sorry, ale leje zółtym moczem na osoby twojego pokroju, które nie mając tak na prawdę nic do powiedzenia. Jeśli chcesz mnie oczernić, bo jesteś pewien, że masz rację, to skrytykuj moje wnioski. A jak nie to spie*dalaj
Zgłoś
Jesse.Pinkman 2013-01-15, 12:26 2
@Eclave

Odłóżmy na bok politykę. W wielu kwestiach się zgodzimy - atomowki, zabijanie niewinnych ludzi także do dzisiaj podczas wojen w Iraku czy Afganie. Co do lądowania,patrz to:

rmf24.pl/fakty/swiat/news-nasa-sfotografowala-miejsce-ladowania-misji-...

Po ponad 40 latach od lądowania, NASA sfotografowała obiekty, które pozostały na Księżycu nietknięte! Niesamowita fotka, no po prostu miazga:

Wejdź na stronę NASA i obejrzyj inne zdjęcia. Amerykanie oszukiwali i być może oszukują. Ale jak już to co najwyżej swoich obywateli. Świata nauki nie oszukają. Poczytaj sobie też wywiady z astronautami - pasy van allena faktycznie przeszkadzały im w podróży (dziwne rozbłyski). A jedyne czego się możesz czepić to fakt, że astronauci wielokrotnie widzieli dziwne obiekty krążące nawet bardzo blisko ich statku. Lecz NASA zawsze milczała i milczy jeżeli chodzi o kwestię życia pozaziemskiego. Tylko w tej kwestii nas oszukują. Na Księżyc naprawdę udało im się polecieć. Ale wydali na to tyle kasy, że chyba teraz im brakuje bo od kilkudziesięciu lat człowiek nie stąpał po Księżycu.
Zgłoś
eclave 2013-01-15, 12:41
Myślę, że to czy faktycznie wylądowali pozostanie w kwestii wiary. Bo z jednej strony wszystkie dowody na to, że tam byli można było spreparować. Z drugiej strony, jeśli ktoś nie chce uwierzyć, to się doszuka oszustwa nawet w zdjęciu, które nie było modyfikowane.

Ja należę do osób, które mają wątpliwości, gdy przedstawione dowody budzą zbyt wiele pytań bez jednoznacznych odpowiedzi.

Zgłoś
Jesse.Pinkman 2013-01-15, 13:06
@Eclave

Ten filmik, który wrzuciłeś...Powiem Ci tak: jakby ktoś podbił do mnie w taki bezczelny sposób z Biblią i kazał położyć na niej rękę, złożyć przysięgę na dowód, że niby coś tam zrobiłem to raczej wykurwiłbym mu w pysk. Takich nagabywaczy się olewa, dobrze że Neil miał na niego wyjebane i się nie przejmował kolesiem.
Zgłoś
pietryna 2013-01-15, 15:03 2
eclave napisał/a:

Dlaczego porównujesz tranzystor do człowieka? Nie bez przyczyny wysłali na Marsa robota zamiast człowieka. Próbuję znaleźć jakie jest śmiertelne natężenie promieniowania dla człowieka.

Zadając to pytanie pokazałeś że nie zrozumiałeś ani trochę tego co napisałem i co sugerowałem.

Co z tego że cząsteczki w Pasach Van Allena mają energię 100MeV i że cząsteczki powstałe przy rozpadzie uranu/plutonu 180MeV(podaj źródło jak używasz albo napisz że sobie wymyśliłeś)?
Czy autobus można porównywać z Buggatti Veyronem tylko dlatego że ma silnik 1000KM? No chyba nie bo bugatti nie waży nawet 2000kg a autobus z ludźmi może ważyć nawet 20t. W tym wypadku liczy się moc jednostkowa na tonę.

Liczy się jak długo cząstki bombardują nasze ciało. Skąd wiesz jak długo byli w tych pasach astronauci(skoro poruszali się ponad 10km/s)? Ile czasu potrzeba aby umrzeć przy porcji rozpadającego się plutonu? Swoją drogą rzuciłeś hasełkiem - pewnie przeczytanym na stronach teorii spiskowych - które nie ma zbytnio pokrycia. Kiedy te cząstki mają taką energię? Jest to wartość uśredniona czy może absolutne maksimum? Poza tym ile jest tych cząstek? Bo choćby w tych pasach latały cząstki o energiach rzędu penta-joule'i(wiesz jaką częścią joule jest elektronowolt?) ale byłoby ich tam 10 to nic by się nie stało dopóki odstęp by został zachowany. Poza tym do zagotowania litra wody w czajniku potrzeba 2 jotta elektronowolty czyli tyle ile jest w 10 zetta cząstkach(nie wiem czy dobrze użyłem przedrostka - 10 * 10^21 cząstek). Nadążasz?

Po prostu twoje argumenty nie trzymają się kupy.
Zgłoś
n................e 2013-01-15, 17:56
@pietryna i BluntedAstronaut nie kłóćcie się z głupim bo sprowadzi was do swojego poziomu
Zgłoś
Maltafea 2013-05-30, 22:01
Cytat:

W przyszłości, gdy Słońce zacznie odpierdzielać maniane

Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem