18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27
Trochę nauki i podziwu dla osiągnięć technologii stworzonej przez człowieka. Nie za długo, coby nie znużyć rządnych ludzkich flaków i masakrycznych dzwonów z Rosji sadolowych psycholi. Jak kogoś zainteresuje temat to na Wikipedii jest mnóstwo materiałów do czytania + zajebiste zdjęcia.

Z technologicznego punktu widzenia daleko nam jeszcze do szybkich i skutecznych lotów międzygwięzdnych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lot_mi%C4%99dzygwiezdny) czy międzygalaktycznych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lot_mi%C4%99dzygalaktyczny) ale spójrzmy na to co już osiągnęliśmy.

Lądowanie na innych ciałach Układu Słonecznego

1. Wrzesień, 1959, Na początek oczywiście Rosja i lądowanie na Ksieżycu, które trudno nazwać lądowaniem, ponieważ Ruscy, moim zdaniem prawdopodobnie z przyczyn niedociągnięć technologicznych, postanowili zrobić to co im najlepiej wychodzi czyli przykurwić dzwona, a językiem naukowym: doprowadzili do zderzenia bezzałogowej sondy Łuna 1 z powierzchnią Księżyca. Potem amerykanie też parę razy rozbijali sondy o powierzchnię Księżyca, a pierwsze miękkie lądowanie na powierzchni, które było jednocześnie pierwszym udanym lądowaniem obiektu stworzonego przez człowieka na innym ciele niebieskim, nastąpiło w lutym 1966, Łuna 9:

2. Lipiec 1969, 1 lądowanie człowieka na Księżycu (było ich w sumie 6). Łącznie podczas trwania programu Apollo (1966-1972) stąpało po nim 12 astronautów amerykańskich.

Poza tym parę innych, nie tylko amerykańskich misji z użyciem łazików. Z racji odległości Księżyc jest ciałem niebieskim najczęściej odwiedzanym i fotografowanym przez człowieka.

3. Sierpień 1970, 1 lądowanie na Wenus, bezzałogowa radziecka sonda Wenera 7, zdjęcia z lądowania w sierpniu 1982:

4. Lipiec 1976, 1 lądowanie na Marsie, bezzałogowa sonda Viking 1 i tutaj ciekawa historia z fałszowaniem przez NASA kolorów zdjęć z Marsa (polecam lordlucasen.w.interia.pl/nasa.htm). Mars wydaje się być bardziej podobny do Ziemi niż nam NASA mówi:

5. Styczeń 2005, 1 lądowanie na Tytanie, księżycu Saturna. Wśród znanych nam obiektów, posiada najgrubszą atmosferę, grubszą od Ziemi. W przyszłości, gdy Słońce zacznie odpierdzielać manianę,Tytan ociepli się, być może stwarzając warunki do osiedlenia się na nim na stałe.

Przedstawione są tylko pierwsze lądowania na poszczególnych ciałach niebieskich, niektóre jak dotychczas jedyne ale moja głęboka wiara w możliwości ludzkiego umysłu sprawia, że już wyobrażam sobie kolejne loty, także załogowe, w niedalekiej przyszłości. Ogólnie misji było dużo więcej. Zdjęć, chociażby na stronie NASA jest mnóstwo więc wstawiłem tylko te które uznałem za godne uwagi. Szukajcie a znajdziecie
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Chupacabra 2013-01-13, 22:50 30
Ciekawi mnie jedno: Dlaczego ten temat jest taki krótki? To, że jest tu część gibusów, którzy męczą się czytając 2 linijki tekstu, nie znaczy, że nie masz rozwinąc tego bardzo ciekawego tematu. Do roboty albo piwa nie dostaniesz!
Zgłoś
sadystycznie bolesny 2013-01-14, 0:11 3
Dokładnie, czekam na więcej
Zgłoś
Jesse.Pinkman 2013-01-14, 0:31 3
Z braku czasu też tak troszkę okroiłem. Niedługo dorzucę więcej lepszych zdjęć i rozwinę temacik bo zaprawdę jest godny rozwinięcia.
Zgłoś
fhMichaelo 2013-01-14, 1:43
Moment moment, 6 lądowań człowieka na Księżycu? Coś mi tu nie pasuje...?
Zgłoś
szefu 2013-01-14, 2:01 7
fhMichaelo napisał/a:

Moment moment, 6 lądowań człowieka na Księżycu? Coś mi tu nie pasuje...?

Jak na razie załogowe loty na Księżyc to program Apollo, 3 astronautów w misji, 2 schodzi na Księżyc.
Misje, które wylądowały na powierzchni to Apollo 11, 12, 14, 15, 16 i 17, czyli 6 lądowań, 12 osób. Co nie pasuje?
Zgłoś
h................s 2013-01-14, 3:00 3
piwo za stwierdzenie " słońce zacznie odpierdzielać manianę" - rozbawiło mnie nawet
Zgłoś
fejzez 2013-01-14, 3:10
za kosmosy zawsze piwo !
Zgłoś
o................c 2013-01-14, 3:50 1
Chupacabra napisał/a:

Ciekawi mnie jedno: Dlaczego ten temat jest taki krótki? To, że jest tu część gibusów, którzy męczą się czytając 2 linijki tekstu, nie znaczy, że nie masz rozwinąc tego bardzo ciekawego tematu. Do roboty albo piwa nie dostaniesz!

Ty gibusie
Zgłoś
H................a 2013-01-14, 6:17
I pomyśleć że w 1969 roku komputer był wielkości kilku regałów z IKEA, a dziś mamy nawet procki czterordzeniowe w tabletach. Czyli im starsza technologia, tym łatwiej polecieć na Księżyc.

Już dawno powinniśmy być na ty jebanym Księżycu. Wielkie pokłady Helu 3 do bomb termojądrowych czekają na Wuja Sama
Zgłoś
dumad 2013-01-14, 7:58
na Wenus mają ładniejsze posadzki z kamieni niż nasze chodniki
Zgłoś
misiekk76 2013-01-14, 8:49
Na wielu fotografiach przedstawiających człowieka na księżycu nie ma widocznych w tle gwiazd... czy to nie dziwne? Na księżycu nie ma atmosfery, powinny być widoczne bardziej niż w najbardziej pogodną z ziemskich nocy.
Zgłoś
MaestroRCS 2013-01-14, 9:00
Fajny temacik, ale się przypierdziele do małego szczegóły- wszyscy wiedzą, że ludzie byli tylko na Księżycu, więc siłą rzeczy nie ma sensu pisać że sondy na Marsie czy Wenus były "bezzałogowe", bo to logiczne
Zgłoś
Kadewua 2013-01-14, 9:25 10
Cytat:

Z technologicznego punktu widzenia daleko nam jeszcze do szybkich i skutecznych lotów międzygwięzdnych czy międzygalaktycznych

Cytat:

...moja głęboka wiara w możliwości ludzkiego umysłu sprawia, że już wyobrażam sobie kolejne loty, także załogowe, w niedalekiej przyszłości

jak sam dobrze zauwazyles odwiedzilismy dopiero najblizszy nam ksiezyc - slabo, musze cie zmartwic ale najblizsza nam gwiazda jest proxima centauri z ukladu alfa centauri, podroz do tej gwiazdy zajelaby nam ponad 4 lata - przy zalozeniu, ze poruszalibysmy sie z predkoscia swiatla (ok. 300 000km/s - na SEKUNDE jakby ktos przeoczyl), za to najwieksza predkosc z jaka kiedykolwiek podrozowal czlowiek to 11,1 km/s (zaloga apollo 10), policz sobie ile lat zaloga apollo musialaby zapierdalac z ta predkoscia do najblizszego nam ukladu gwiazd... dalej - gwiazd w naszej galaktyce (drodze mlecznej) jest od huja i do tych najdalszych jest o wiele dalej, srednica naszej galaktyki to 100 000 lat swietlnych (tak, 100 000 lat poruszajac sie z predkoscia swiatla). Tak wiec bardzo w huj o zesz ty kurwa daleko nam do wykonania chocby kroku w kosmosie, a loty miedzygalaktyczne? zapomnij... najblizsza nam galaktyka andromedy jest oddalona od nas o 2,5 MILIONA lat swietlnych, teraz pomysl jak daleko sa inne galaktyki... Nie znamy wiekszej predkosci niz predkosc swiatla, fizyka odrzuca mozliwosc przekroczenia jej, a my nawet czasteczki nie potrafimy rozpedzic do jej predkosci a co dopiero wehikul z zaloga, prawdopodobnie jest to nie mozliwe ze wzgledu na mase i dlatego potrafi to tylko foton swiatla. Pozostaje nam teleport albo silnik warp - ale to jak juz nauczymy sie jak rozrywac albo zwijac czasoprzestrzen (o ile jest to faktycznie mozliwe), swiat to nie mass effect gdzie jakis przekaznik masy wypierdoli cie w pizdu na omege albo do alfa na melmac

ale temat fajny, nie ukrywam, ze "lubie to!"
Zgłoś
Jesse.Pinkman 2013-01-14, 10:02
No no, widzę, że zainteresowanie jest. Dzisiaj kolejna porcja wiedzy zostanie przeze mnie dołożona. Pozdrawiam wszystkich amatorów kosmosu i nauki
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem