Cały klimat i stylistyka nawiązuje do cyberpunku, który przedstawia przyszłość świata właśnie w ten sposób. Aktualnie jednym z najbardziej rozpoznawalnych dzieł odnoszących się do tego klimatu jest gra Deus Ex, a w szczególności najnowsza część DX - Human Revolution. Wiele motywów z tego filmiku jest dokładną kopią motywów użytych w DX:HR, np. nowoczesnie augmentacje kończyn lub innych narządów w ciele człowieka, społeczeńctwo nastawione na konsumpcjonizm (w każdym aspekcie życia np. rozrywka), ogólnie pojęta muzyka elekroniczna z elementami ambientu lub techno, a nawet zastosowanie tego samego filtru dźwięku u speakerki w 3:59 jaki był użyty na głosie celebrytki w ww grze^^. Wracając do ulepszeń człowieka to w związku z tym zjawiskiem, które na pewno w przyszłości stanie się bardzo popularne rodzą się pewne konflikty moralne, problemy natury etycznej oraz problem dostępności ich dla ludzi z różynych grup społecznych. Studiując na kierunku lekarskim oraz edukując się w dziedzinie robotyki i cybernetyki jednocześnie, wiem, że w przyszłości będę jedną z osób tworzących ten przemysł, który nieuchronnie stanie się podstawą leczenia wielu chorób dochodzę do wniosku, że kultura przewidzała już niektóre problemy, które będą na nas czekać i jestem pełen nadzieji, że uda się uchronić świat przed poważnymi konsekwencjami wprowadzania w życie nowoczesnej nauki. Ten filmik jak i DX:HR ukazują w laicki sposób to co napisałem i robią to bardzo efektownie.
Ciekawa wrzuta!