Witajcie. Przeglądając dziś zdjęcia na onecie z Majdanu zauważyłam dość ciekawą rzecz, mianowicie pana banderowca z nazistowskimi napisami na kasku, dumnie pozującym do zdjęcia i pokazującym nabój do broni palnej (oh jaki to ja biedny, strzelajo do mnie etc)
A więc drodzy sadole, aby wam przybliżyć znaczenie swastyk na kasku oraz tajemniczego napisu 14/88 zacytuję ciocię wikipedię :
Fourteen Words występuje najczęściej w formie skróconej, jako liczba 14, niekiedy w połączeniu z 88 (np. 14/88, 1488 lub 8814). Liczba 88 w tym połączeniu oznacza 88 Spostrzeżeń, bądź jest kojarzona jako akronim od zawołania "Heil Hitler!" – H jest ósmą literą alfabetu łacińskiego.
a oto swastyka obecna na kasku
Jest to kolovrat - swarga, cyrylickie сварга – nazwa słowiańska, podobnie jak polskie świąszczyca, używane współcześnie przez polskie organizacje nacjonalistyczne i ruchy neopogańskie swarożyca, swarzyca, czy regionalne góralskie krzyżyk niespodziany, wariantem (na planie koła) był kołowrót (słoweńskie kolovrat, bośniackie kolovrat, chorwackie kolovrat, białoruskie колаўрат/kolaurat, rosyjskie коловрат/kalowrat lub коловорот/kalowarot, ukraińskie коловрат/kołowrat, serbskie коловрат/kolowrat)
Link Do artykułu : wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-trzeci-dzien-walk-w-centrum-kijowa-ro...
I zadajcie sobie ważne pytanie drodzy sadole - kogo popieracie w tym całym szambie?