Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:34
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:47
🔥 Przesłanie do kozojebców - teraz popularne
Ranking parówek
rolinka • 2013-03-31, 1:02
Im więcej mięsa w parówce tym lepiej. Chcąc sprawdzić skład trzeba prześwietlić etykietę na opakowaniu. Różnice są kolosalne. Ilość mięsa może wahać się od kilkunastu do ponad 90 procent. A to oznacza, że w pozostałej części parówki mamy wodą, wypełniacze i co najgorsze mięso oddzielone mechaniczne (MOM to odcięta z kości masa z mięsa, tłuszczu, ścięgien, szpiku kostnego i kości).
A co z ceną popularnych wędlin? Z poniższego rankingu wynika, że nie jest najważniejsza. Już za 13 zł można kupić parówkę z 83 proc. mięsa, jak i wyrób, w którym mięsa jest trochę ponad 37 proc. Marka sklepu też jest drugorzędna. Dobre i złe produkty znajdziemy zarówno w renomowanych delikatesach, sklepach wędliniarskich jak i dyskontach.


Zobacz, w których parówkach jest najwięcej mięsa:

Sokołów z szynki - 93 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 18,76 zł
Trudno znaleźć na rynku parówki o większej zawartości mięsa

Sokoliki - 87 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Od parówek z szynką są droższe o 10 zł choć mięsa mają mniej

Wieprzowe Pikok - 83 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,32 zł
Najlepsza relacja ceny do jakości. Dostępne w Lidlu

Morlinki dla dzieci - 78 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Najdroższe w rankingu, choć mięsa wcale nie mają najwięcej

Delikatesowe - 73 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,80 zł
Parówki firmy Polskie Wędliny dostępne w Tesco

Berlinki classic - 71 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 17,96 zł
Niezła cena jak na zawartość mięsa

Wyborne - 71 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,80 zł
Wytwarzane dla sieci handlowej Biedronka przez firmę Morliny

Parówki Sokołów - 70 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Znajdują się na najwyższej półce cenowej, ale mięsa wcale nie mają najwięcej

Domowe - 55 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 5,94 zł
Najtańsze w rankingu, ale mięsem wypełnione tylko w połowie. Kupione w Tesco

Z indykiem klasyczne - 37,2 proc. mięsa, 28,9 proc. MOM, 13,64 zł
Dzieląc parówkę na trzy, tylko w jednej części znajdziemy mięso. reszta to woda i wypełniacze

Parówki wędzone z kurczaka - 30 proc. mięsa, 25 proc. MOM, 5,95 zł
Tańsza oferta Biedronki. Niemal połowę parówki stanowi woda i wypełniacze

Drobiowe Koziegłowy - 18 proc. mięsa, 43 proc. MOM, 6,76 zł
Prawie połowa parówki wypełniona jest mięsem oddzielanym mechanicznie

*źródła : Fakt.pl artykuł z 29.08.2013r
Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
karolbks 2013-03-31, 1:23 1
parowka to tania imitacja miesa...
Zgłoś
Avatar
czerwo64 2013-03-31, 1:36 58
skąd Ty wziąłeś fakt z 29.08.2013, albo ja sie zasiedziałem przed kompem
Zgłoś
Avatar
vdm 2013-03-31, 1:48
widziałem to już w tvn style..
Zgłoś
Avatar
hypoglossus 2013-03-31, 1:59
a gdzie "ministranckie"?
Zgłoś
Avatar
zuq4 2013-03-31, 3:14 6
no kurwa większego pierdolenia to już dawno nie czytałem sądząc po zawartości tekstu artykuł ewidentnie sponsorowany(http://pieniadze.fakt.pl/Wielki-ranking-parowek-Ktore-z-parowek-maja-mieso-Zobacz-najlepsze-parowki,artykuly,175104,1.html)jakimś specem w tym temacie nie jestem ale z tego co się orientuje to zawartość mięsa w parówce w najlepszym przypadku nieprzekracza 5% cała reszta to MOM,
to przede wszystkim skórki i kości pochodzące z najtańszych części drobiu i wieprza, między innymi korpusów.reszte sam sobie doszukaj

ps.zmień informatora
Zgłoś
Avatar
w................l 2013-03-31, 9:37 2
a co sądzicie o pysznym tatarze z Sokołowa?

Zgłoś
Avatar
wasiuu 2013-03-31, 9:42 1
Co z tego, że zawartość mięsa jest w niektórych wysoka skoro wszystkie są konserwowane przy użyciu E-250 vel azotynu sodu.

Za Wiki:

Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy (wg IARC: klasa 2A – prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi, a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne.

Nauczyłem się robić zakupy tak, aby z tym gównem nie mieć kontaktu. Wędliny kupuję nieco droższe i całkowicie zrezygnowałem z parówek. Kupujcie wędliny i wyroby mięsne tylko w sklepach, gdzie na ladach chłodniczych, przy wędlinach sprzedawanych z większego kawałka, na tabliczce z cena można przeczytać skład. Zdrowie jest tylko jedno.
Zgłoś
Avatar
K................o 2013-03-31, 9:47
Na temat parówek napisano chyba już więcej niż na temat długu narodowego. Nadal proces ich wytwarzania w Polsce jest praktycznie tajny. Jeżeli w szynkach, gdzie "widać" co się je, może być 30% wody to ja się nie chce zastanawiać co się "domiela" do parówek i czym sie to wiąże żeby się nie rozpierdoliło podczas gotowania. Nie ważne czy droga, czy tania, jest tam napewno samo ścierwo. Ze sklepu to można kupić dobre gatunkowo wędliny podsuszane, od szynki i kiełbasy robić samemu a parówek po prostu nie jeść. Jak napisał zuq4 to artykuł, który ma pokazać że parówka to jest cudo za grosze, bo tajemnicą nie jest że udział parówki w rynku wędlin jest ogromny, więc giganci na rynku prześcigają się w nowych sposobach promocji tego szajsu, żeby jeszcze mocniej nabić kiesę na stłamszonym narodzie. Odkąd się dowiedziałem co w Nas tłoczą zakłady mięsne i wielkie ubojnie, kupuje mięso u zaufanego sprzedawcy w wiekszych ilosciach, robię szynki, kiełbaski a sklepowe omijam z daleka.
Zgłoś
Avatar
do1009 2013-03-31, 10:00
"Parówki wędzone z kurczaka" studencka rozkosz. Zjadam je codziennie na śniadanie z ketchupem ciepłą jeszcze bułeczką z Lidla posmarowaną naturalnym masełkiem
Zgłoś
Avatar
Dr.Kafar 2013-03-31, 10:14 1
Napiszę tak, jedna z większych masarni w Polsce - wiecie co jest robione na wstępie? Nie, nie włączają światła na hali. Pierw włącza się maszyny - zawsze kilka kilo mięsa więcej jest wtedy ;D

Kolejny fakt, przed świętami wychodzi seria wędlin dla kadr i pracowników - wiecie co się przed tym dzieje? Tydzień czasu są szorowane maszyny, to samo mówi chyba za siebie.

Moja rodzinka sama robi wędliny, mamy znajomego który robi rozbiór mięsa, mięcho kupujemy albo ze skupu, albo bezpośrednio od gospodarza. Kolejny znajomek za połówkę księżycówy uwędzi co trza i jest dobrze i smacznie.

Wędlinom wysokowydajnym mówmy nie ;]
Zgłoś
Avatar
PanBóg 2013-03-31, 10:28
czerwo64 napisał/a:

skąd Ty wziąłeś fakt z 29.08.2013, albo ja sie zasiedziałem przed kompem



Ależ kurwa dykcja. Sądząc po avatarze, jeździsz golfem?
Zgłoś
Avatar
t................h 2013-03-31, 10:37
*źródła : Fakt.pl artykuł z 29.08.2013r

czyli przeczytam dopiero o tym za 5 miesięcy spoko to jeszcze mi podaj liczby lotka na przyszły tydzień
Zgłoś
Avatar
666duch 2013-03-31, 11:11 2
@karol123pl
Nie dykcja, tylko składnia. Nie poprawiaj innych, jeśli sam się nie znasz.
Zgłoś
Avatar
vedkonner 2013-03-31, 11:20
Chuj mnie to obchodzi, a dzisiaj na kolację i tak wpierdolę Hot Doga z majonezem.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem