Przeszczep (lub transplantat) to komórki, tkanki (skóra, rogówka, kości) lub narząd (serce, nerka) pobrane od dawcy, podlegające chirurgicznemu przeszczepieniu do organizmu biorcy. Niektóre tkanki i narządy mogą być konserwowane i przechowywane w tak zwanych bankach (na przykład w banku komórek macierzystych).
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
24 minuty temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Przeszczep (lub transplantat) to komórki, tkanki (skóra, rogówka, kości) lub narząd (serce, nerka) pobrane od dawcy, podlegające chirurgicznemu przeszczepieniu do organizmu biorcy. Niektóre tkanki i narządy mogą być konserwowane i przechowywane w tak zwanych bankach (na przykład w banku komórek macierzystych).
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Organy motopizdeczek nie nadają sie na przeszczep. Wiedza nie boli.
Zarejestruj napisał/a:
Zależy jak szybko wytrącił prędkość.
Miałem kumpla co pracował na oddziale transplantologii jako techniczny (dbał o instalacje tlenowe i takie tam). Mówił, że od wiosny do jesieni ludzie, którzy tam leżą czekają na weekend jak Grażyny na Familiade. Bo po weekendzie zawsze są nowi dawcy, najczęściej młodzi i może będzie fart i trafi się np. serducho. Potem przyszedł covid i kurwy pozawieszali 80% zabiegów "bo wirus". Kupa ludzi poszła do piachu przez to.
Ktoś ze specjalistów wie, w jaki sposób serce pracuje skoro nie dostaje sygnału elektrochemicznego z mózgu? Jest podłączone do jakiegoś urządzenia techniczego, którego na filmie nie widzę, czy jak?
normals522 napisał/a:
Ktoś ze specjalistów wie, w jaki sposób serce pracuje skoro nie dostaje sygnału elektrochemicznego z mózgu? Jest podłączone do jakiegoś urządzenia techniczego, którego na filmie nie widzę, czy jak?
Tak.
Zarejestruj napisał/a:
Bigosowe:)))
normals522 napisał/a:
Serce ma swój automatyzm, nie potrzebuje sygnałów z mózgu. Część komórek serca działa jak rozrusznik dla komórek mięśniowych.
Motocyklisty serce to co najwyżej nadaje się na smażonkę z cebulą.
Zarejestruj napisał/a:
To prawda - wielonarządowe uszkodzenia wykluczają możliwość przzeczepu serca, wątroby, płuc czy nerek.
Ale motocyklisci mają zazwyczaj dobre kaski.
Czytałem, że wiele tęczówek sie od nich da pobrać.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów