18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (6) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:49
roman_negocjator 2013-11-25, 14:47
"TV podała, że Nowak otrzymał złoty zegarek od króla Somalii i został tam
ministrem transportu. Koleje SRN zakupują Shinkansen 700 i zamierzają pobić rekord 80 km/h"

Tak na rozluźnienie
Zgłoś
zonk 2013-11-25, 17:48 1
Vebb napisał/a:

Koleje trzeba koniecznie sprywatyzować. Jeżeli państwo zacznie w to wkładać pieniądze to 90% tych funduszy zostanie zmarnowane (czyt. rozkradzione), a i efekt będzie zerowy.

Dopóki nasze PKP było państwowe to nasza kolej była na dobrym poziomie. Ale odkąd w wyniku podziału na spółki wszystko się rypie.
Zgłoś
roman_negocjator 2013-11-25, 18:23
SQT napisał/a:

Dopóki nasze PKP było państwowe to nasza kolej była na dobrym poziomie. Ale odkąd w wyniku podziału na spółki wszystko się rypie.

Dokładnie. W PKP jest około 15 spółek. Wg. Mnie pomocą w tym wszystkim by było ponowne scalenie w jedną spółkę akcyjną, bądź stworzenie tylko trzech odpowiedzialnych za: 1. Przewozy Towarowe 2. Infrastukrurę 3. Przewozy Pasażerskie.

Jestem Ciekaw ile kasy momentalnie by zaoszczędzono likwidując te spółki córeczki...
Zgłoś
Nikkoo 2013-11-25, 19:26
Wydatek na te pociąg to akurat najmniejszy pikuś, wygooglowałem sobie koszt wybudowania jednego METRA infrastruktury kolejowej i zbaraniałem.

31 TYŚ ZŁOTYCH. Za odcinek Warszawa-Gdańsk rachunek wyniesie prawie 10 mld złotych. Cena jednego metra dotyczy tego konkretnego odcinka, ale skoro max prędkość jaką podają na 2014 to 160km/h a na 2015 po tej samej trasie 200km/h to jestem bardzo ciekawy ile trzeba zapłacić za metr torów po których da się śmigać 300 km/h. Jeśli się mylę w moim rozumowaniu to niech mnie ktoś poprawi.

qwerty
Zgłoś
MrZet 2013-11-25, 19:41
Super, a mój samochód rozpędza się do 250 km/h.
Zgłoś
Frostu 2013-11-25, 20:59 1
Nikkoo napisał/a:

31 TYŚ ZŁOTYCH. Za odcinek Warszawa-Gdańsk rachunek wyniesie prawie 10 mld złotych.

Ta modernizacja to jest jedna z większych marnotractw pieniędzy na PKP. Za ok. 30-40% więcej można by od podstaw wybudować linię na 250 km/h. A starą linię wyremontować do 120-140 km/h.
Nikkoo napisał/a:

to jestem bardzo ciekawy ile trzeba zapłacić za metr torów po których da się śmigać 300 km/h.

Wbrew pozorom niewiele więcej. Największy przeskok kosztowy jest na progu 160 km/h. Powyżej tej prędkości linia musi spełnić dużo kosztownych wymogów, nie może być żadnych przejazdów w jednym poziomie, musi być system sterowania ruchem (drogi) i parę innych rzeczy. Dlatego prawie wszystkie linie magistralne w Polsce modernizuje się do 160 km/h. Tylko dwie będą >160 km/h.
Zgłoś
roman_negocjator 2013-11-27, 0:44
Frostu napisał/a:

musi być system sterowania ruchem

Każda linia ma system sterowania ruchem źle się wyraziłeś
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów