18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 15:58
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 55 minut temu
niemaniczego 2013-11-25, 1:21 7
Chętnie go pobije !

...
Zgłoś
KrzysztofFejk 2013-11-25, 1:59 120
Białoruś, Ukraina, Bośnia i Hercegowina, Serbia, Czarnogóra... Doprawdy wielki sukces!

Jakby wywalili w błoto więcej kasy, kupili coś szybszego niż pendolino i przygotowali odpowiedni odcinek równych torów to wynik mógłby być jeszcze lepszy! Moim zdaniem to, że nikt nie kupuje superszybkich pociągów jeśli nie ma odpowiedniej infrastruktury świadczy o zdrowym podejściu. Ty przedstawiasz to jako sukces a dla mnie to sromotna porażka bo został kupiony pociąg za górę kasy, który większość kraju będzie mógł objeżdżać z prędkością niewiększą od pospolitych osobówek. Za pieniądze polaków została zakupiona kiełbaska wyborcza, żeby ryży mógł przed wyborami powiedzieć: "Unowocześniliśmy kolej! Teraz po naszych torach poruszają się superszybkie składy, które do tej pory mogliśmy oglądać jedynie w krajach zachodnich i Japonii".

Można było zainwestować w polskie konstrukcje takie jak Impuls, ale wtedy nie można by się chwalić takimi wynikami. A jeszcze nie daj borze nasza gospodarka by miała przy tym jakieś zachwianie ku górze...

Możesz sobie szpachlować Dżordża dalej do wyników prędkości Pendolino, ale zdradzę Ci taki sekret: Jeśli zrobiliby pomiar średniej prędkości między Gdańskiem a Zako to wynik byłby znacznie mniej interesujący, ale za to odzwierciedliłby stan infrastruktury i zweryfikował potrzebę posiadania składu za 84mln/szt
Zgłoś
KaRRol 2013-11-25, 2:01 11
ile tak zapierdalał? kilometr, dwa, dziesięć? Co to kurwa daje skoro i tak średnia prędkość na trasie będzie porównywalna do uzyskanej motorowerem?
Zgłoś
roman_negocjator 2013-11-25, 2:10 4
@KrzysztofFejk:

Zapomniałeś jeszcze o takich Państwach jak:

Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia, Macedonia, Chorwacja, Słowenia, Albania, Bułgaria, Rumunia i Finlandia

Sorry, nie mogłem się powstrzymać
Zgłoś
tekkit 2013-11-25, 2:13 15
Ale bedzie rozpierdol jak sie wykolei
Zgłoś
KrzysztofFejk 2013-11-25, 2:41
roman_negocjator napisał/a:

@KrzysztofFejk:

Zapomniałeś jeszcze o takich Państwach jak:

Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia, Macedonia, Chorwacja, Słowenia, Albania, Bułgaria, Rumunia i Finlandia

Sorry, nie mogłem się powstrzymać

Wiem, nie chciało mi sie pisać, stąd te trzy kropki chciałem tylko
nakreślić w miejscu, do którego nawiązujesz, że kraje europy środkowo-wschodniej nie plasują się w czołówce gospodarczej świata
Zgłoś
Un_Nem 2013-11-25, 4:21 13
ej kurwa...
sluchajcue jest spoko itd itp ale POCIAGI w polsce nie moge byc juz szybsze...
nie mozemy sobie na to pozwolic...

najpierw trzeba pedalom 10 razy zbudowac tencze za miliony zlotych.
pozniej trzeba wspierac budowle meczetow i innych kurestw.
pozniej kurwa oplacic pedofilie i inne pierdolone zboczenia ksiezy.

takze kurwa mamy zbyt duzo innych rzeczy zeby naprawiac polske a co dopiero polskie tory!

Nie
Zgłoś
zonk 2013-11-25, 4:26 6
Prędkość, prędkością ale że na podstacjach zasilających wylatywały zabezpieczenia to nikt o tym nie mówi.
Zgłoś
Magik2501 2013-11-25, 7:00
Akurat polska kolej ma się świetnie. Polacy wyprodukowali pociąg o wiele lepszy od Pendolino (Impuls) i na Zachodzie robi furorę. U nas? Narzekanie polaczków "eee jak polskie to gorsze, dawajcie włoskie puszki!!" przeniosło się na działania polityków, którzy zamiast wspierać swoich i wziąć taniej, wolą drożej i od obcego.

A, że kolej jest droga - cóż, jeżeli JEDEN element oddziaływania tor-pojazd (balisa) kosztuje tyle, co dom, to nie może być ekonomicznie...

“Lewicowość jest czymś w rodzaju fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma większego znaczenia” — George Orwell
Zgłoś
soplica 40 volt 2013-11-25, 7:03
Im szybciej jedzie tym więcej materiałów dostarczy kiedyś na harda "Szczekociny" sezon 2
Zgłoś
Johny212 2013-11-25, 7:09 3
@Magik, w czym impuls jest lepszy od pendolino i gdzie oprocz polskich kolei lokalnych on jezdzi?
Zgłoś
NastyRascal 2013-11-25, 7:15 1
POSZŁA! Szybcy i wsciekli! Krzychu, KADETTEM tera!
Zgłoś
O................p 2013-11-25, 7:21 1
Koleje trzeba koniecznie sprywatyzować. Jeżeli państwo zacznie w to wkładać pieniądze to 90% tych funduszy zostanie zmarnowane (czyt. rozkradzione), a i efekt będzie zerowy.
Zgłoś
prondzyk 2013-11-25, 7:22 12
Przy takich prędkościach to nie jest kwestia "równych torów" bo to nie jest tu problemem. W Polsce zasilanie trakcji na liniach kolejowych jest 3kV prądu stałego. Sprawdza się to może przy niższych prędkościach, lecz przy dużych występują niekorzystne zjawiska w trakcji. Oglądając nawet jakiś filmik, maszynista wypowiadał się, że to dzięki PKP Energetyka, mogli tak szybko pojechać, bo zapewnili im duży zapas mocy, aby w piku pobieranego napięcia, nie załączyć automatyki zabezpieczeniowej. W krajach na zachodzie przy dużych prędkościach łatwiej ogarnąć prąd zmienny, który ma niską częstotliwość. Po więcej zainteresowanych odsyłam na google.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów