capoeiramen napisał/a:
Ja pierdole
Pamiętam jeden odcinek jak 'Rudy' rozwalił jednym hitem Tygrysa z przodu, to była bajeczka.
Jakby ktoś nie wiedział, to niemieckie Tygrysy miały twardy pancerz przedni, że za chuja nie szło go przebić działem 95 z T34, po za tym ruskie działa były w chuj niecelne. Po wynalezieniu działa 120mm już poszło inaczej, mimo że działa następnych generacji nadal nie były celne, to i tak przy pierdolnięciu nie było co zbierać
Za dużo WoT'a kolego.
1) Nazwy radzieckich czołgów piszemy z myślnikiem.
2) T-34-85 przedstawiony w filmie, ani tym bardziej t-34 nigdy nie jeździł z działem 95mm. T-34 strzelał z armaty 76mm, natomiast T-34-85 z armaty o kalibrze 85mm i tyle.
3) Niecelność ruskich dział nie była spowodowana ich konstrukcją, ale zaawansowaniem, a raczej brakiem zaawansowania przyrządów celowniczych. Niemcy w swoich Tygrysach mieli montowaną optykę Carl Zeiss chyba, więc to mówi samo za siebie. To optyka i umiejętności załogi decydowały o celności działa.
4) Działo 85mm, na krótkim dystansie, czyli poniżej około 1000m, dało radę przebić czołowy pancerz kadłuba w tygrysie. Czołg z działem 76 mm, też dał radę to zrobić, tylko musiał zbliżyć się na odległość nieco ponad 400m. Tygrys przebijał i trafiał większość maszyn z odległości dochodzącej do 2-3 kilometrów. Jakie straty stronie rosyjskiej to przynosiło - domyśl się sam. Jednak nie mów, że było to niemożliwe, bo to bzdura.
5) Działo 122mm pojawiło się dopiero pod koniec wojny, i wcale nie było niecelne. Problemem było, jak już wspomniałem wyszkolenie załogi i kiepska optyka. Aha, problemem tego działa było też to, że nie korzystało z pocisku zintegrowanego. Czyli ładowniczy najpierw ładował pocisk, a dopiero potem, oddzielnie ładunek miotający. Znacznie wydłużało to czas przeładowania, i sprawiało, że niemiecka 88 strzelała prawie dwa razy szybciej jednocześnie przewyższając armatę 122mm skutecznością i celnością.
EdiT#2:
I jeszcze jedno, Tygrys nigdy nie spotkał dział nowej generacji. Nigdy nie prowadził walk z IS-3, IS-6, IS-8, ST-1, T29, T34, T32, T30, różnego rodzaju magazynkowymi AMX, T60, T71, T69, T-54 i innymi cudami zamieszczonymi w tej grze.
Czyli, mniej WoT'a