Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Jest takie coś jak PRD i poruszając się po drogach stosujemy się do niego. Ty sobie coś ujebałeś w tej zjebane grzechotce że znajdując się na drodze jesteś ponad prawem
Ja pierdole, jaki służbista. Tacy jak Ty w czasie IIWŚ donosili na żydów, bo "takie było prawo". W sklepie pewnie też jak nie dostaniesz paragonu to zaraz do skarbówki dzwonisz... Pomyśl o emigracji do jakiegoś bardziej totalitarnego państwa. Marnujesz się tutaj w kraju kombinatorów.
Do wszystkich pozostałych. Prawo może być głupie, można go przestrzegać ze strachu przed konsekwencjami, ale otwarta obrona takiego prawa to zwyczajne popieranie kretynizmu i świadczy to o Was. Natomiast dla odważnych zawsze jest droga obywatelskiego nieposłuszeństwa - postawa tępiona tym bardziej im system jest bardziej totalitarny.
Co tu oceniać? Możemy się produkować na 20 stron komentarzy "na chłopski rozum" albo uznać przepisy, że kierowca nie ustąpił pierwszeństwa pieszemu.
Policjant na miejscu nie będzie miał nawet przez 0.1sek wątpliwości czyja wina i dopierdoli kierowcy mandat.
Jeśli chodzi o moją opinię to jest prosta - kierujący to pierdolony dzban i powinien stracić prawo jazdy. Widać od początku, że bus wysadza ludzi, jest skrzyżowanie z oczekującym autem oraz przejście dla pieszych 2 metry za busem wysadzającym ludzi...
No trzeba być albo ślepą pizdą albo kretynem aby nie przewidzieć, że coś się może wydarzyć... jak to się nazywa? aaaa... ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
To ja z innej beczki, zarządca drogi, jej architekt w pizdu do więzienia - przejście powinno być przed busem. Case kurwa closed.
Co tu oceniać? Możemy się produkować na 20 stron komentarzy "na chłopski rozum" albo uznać przepisy, że kierowca nie ustąpił pierwszeństwa pieszemu.
Policjant na miejscu nie będzie miał nawet przez 0.1sek wątpliwości czyja wina i dopierdoli kierowcy mandat.
Jeśli chodzi o moją opinię to jest prosta - kierujący to pierdolony dzban i powinien stracić prawo jazdy. Widać od początku, że bus wysadza ludzi, jest skrzyżowanie z oczekującym autem oraz przejście dla pieszych 2 metry za busem wysadzającym ludzi...
No trzeba być albo ślepą pizdą albo kretynem aby nie przewidzieć, że coś się może wydarzyć... jak to się nazywa? aaaa... ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
Jestem zdania, że tu akurat policjant dopierdoli po mandacie i kierowcy i pieszemu. Zresztą jak czytam całą gównoburzę kto zawinił... Wiecie czasami sprawców może być więcej niż jeden, a tu obaj nie zachowali ostrożności.
Velture zastanawia mnie czym bys nacisnal pedał hamulca
Velture zastanawia mnie czym bys nacisnal pedał hamulca
Jemu cukrzyca chyba lewą nogę urwała, więc normalnie, a że jeździ automatem, to nic się nie zmieniło. Choć w instrukcjach od starszych mercedesów, producent zalecał hamowanie lewą nogą w automatach - dlatego robili taki szeroki pedał.
Jakim kretynem trzeba być, żeby wychodzić zza busa i nie sprawdzić czy coś jedzie? Jeden i drugi zjeb, ale jeden przynajmniej ma obie sprawne nogi.
Tylko szkoda że samochód to dość sporo kilogramów rozpędzonej stali która w bezpośredniej konfrontacji ze mną mnie rozsmaruje na drodze. Pieszy wpierdala się na jezdnię nie rozglądając się na boki czy coś jedzie. Kierowca nie ma obowiązku zatrzymać się przed kazym przejściem jakby to był przejazd kolejowy i rozglądać się czy ktośidzie czy nie. Możesz najwyżej liczyć na łaskę kierowcy że Cię puści a i tak to nie zwalnia Cię z obowiązku rozglądanie się dla pewności że obie strony się zatrzymały.
Równie dobrze można wprowadzić prawo że przedmioty nie mogą spadać z wysokości ludziom na głowę na budowie ale to nie zwalnia Cię z obowiązku noszenia kasku czy innych zabezpieczeń. Jakim debilem trzeba być żeby nie rozumieć podstawowych zasad funkcjnowania w społeczeńśtwie skoro zasad ruchu pieszego uczy się w pierdolonym przedszkolu? Ale chuj cocojambo i do przodu a potem szok że ktoś mnie pierdolnął bo nie zatrzymał się w miejscu a miał kilku metrową drogę hamowania. Argument o autobusie też jest z dupy i jest żałosną i skurwiałą próbą usprawiedliwiania debilizmu pieszego. Tak kurwa bo kierowca ma się domyśleć że pieszy to jebany fiut z mózgiem z dykty i gówna że nie rozejrzy się na pasach. Pieszy tu był jak jebany jeleń na drodze w środku nocy. Jedziesz i nagle ciul wyskakuje Ci na maskę. Czasem unikniesz zderzenia a czasem nie. Szkoda że bardziej nie poturbował tego debila to może kiep nauczyłby się że na przejściu należy rozejrzeć się w obie strony. Kierowca mają obowiązki ale pieszy równieżzwłaszcza że w wypadku samochód lediwe będzie miał karoserię wgniecioną a pieszemu spadną buty.
Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię lub drogę dla rowerów:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
b) spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;
a propos pkt b) gdzie nie jest napisane, że nawet na przejściu dla pieszych a tylko na jezdnię podrzucam dodatkowo definicję "przejścia dla pieszych":
Art. 2. o ruchu drog.
Objaśnienie pojęć
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
11) przejście dla pieszych – powierzchnię jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska, przeznaczoną do przekraczania tych części drogi przez pieszych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Dodatkowo pieszy także:
Art. 13. Zasady przechodzenia przez jezdnię, drogę dla rowerów lub torowisko
1. Pieszy wchodzący na jezdnię, drogę dla rowerów lub torowisko albo przechodzący przez te części drogi jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz korzystać z przejścia dla pieszych.
Na nagraniu widać, że pieszy w trakcie przechodzenia zajęty był zapinaniem plecaka a nie rozglądaniem się czy może bezpiecznie przejść na drugą stronę.
Czy kierujący złamał przepisy ... no cóż ... jak na moje, to kurde 30km/h przy przejściu to jest tyle, co się da na składaku wyciągnąć ...
Dodatkowo co za debil wymyślił przystanek (o ile to był przystanek) w okolicy przejścia dla pieszych. Wg GDDKiA takie rzeczy są maknamentami i są do likwidacji.
[źródło: archiwum.gddkia.gov.pl/frontend/web/userfiles/articles/p/podsumowanie-... ]
A jeżeli nie był to przystanek, to kierowca busa:
Art. 49. Zakazy dotyczące zatrzymywania i postoju pojazdu
1.Zabrania się zatrzymania pojazdu:
2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
W miejscowości Jabłoń na Lubelszczyźnie doszło do potrącenia 17 latka na przejściu dla pieszych. Młodemu nic się nie stało. Zachowanie zarówno pieszego jak i kierowcy pozostawiam do oceny.
No co, wycieraczki włączył, wzorowo...
Policjant na miejscu nie będzie miał nawet przez 0.1sek wątpliwości czyja wina i dopie**oli kierowcy mandat.
Jeśli chodzi o moją opinię to jest prosta - kierujący to pie**olony dzban i powinien stracić prawo jazdy. Widać od początku, że bus wysadza ludzi, jest skrzyżowanie z oczekującym autem oraz przejście dla pieszych 2 metry za busem wysadzającym ludzi...
No trzeba być albo ślepą p*zdą albo kretynem aby nie przewidzieć, że coś się może wydarzyć... jak to się nazywa? aaaa... ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
nie ustąpił pieszemu który nawet nie wszedł na przejście bo ściął droge od busa ale chuj
Dlatego mam dobry zwyczaj hamować do 0 i się rozejrzeć w takich sytuacjach polecam.
Ja jeszcze wysiadam z samochodu i pukam do drzwi okolicznych domów z pytaniem czy ktoś nie będzie przechodził. Nie należy zapomnieć o zapytaniu pasażerów busa
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów