Tak, ja mam niewiele. Na czym polega powyższe zjawisko?
będę wyj-wyjątkowo milutki: przypadkowa (bo zakładam że nie założona) synchronizacja klatkarzu kamery lub jego wielokrotność z ilością obrotu śmigieł powoduje na filmie widok pozornego bezruchu skrzydeł...
będę wyj-wyjątkowo milutki: przypadkowa (bo zakładam że nie założona) synchronizacja klatkarzu kamery lub jego wielokrotność z ilością obrotu śmigieł powoduje na filmie widok pozornego bezruchu skrzydeł...
Dzięki. Myślałem, ze to własnie był jakiś zamierzony efekt, ale skoro przypadkowy, to ignoruję
Sami najlepiej wiecie jak mi podziękować.
Jestę specjalistą: otóż nagranie to zostało puszczone od tyłu. I jak się zapewne domyślacie samolot ten lądował z wyłączonymi silnikami.
Sami najlepiej wiecie jak mi podziękować.
Na wstecznym lądował? Spoko. Dzięki za wyjaśnienie:)
Nie mam nic wspólnego z techniką filmowania, wydaje mi się iż posiadam wiedzę ogólną na przeciętnym poziomie, nie kończyłem politechniki ani nie byłem orłem z fizyki a wiem jak powstało to zjawisko.
Wystarczy min. przeciętny iloraz inteligencji i zdolność logicznego myślenia. Także nie przesadzaj z tą znajomością techniki filmowej
Lub nie być kobietą... ewentualnie niby facetem z genami baby.
Także nie przesadzaj z tą znajomością techniki filmowej
sorry, zboczenie zawodowe...
Tak, ja mam niewiele. Na czym polega powyższe zjawisko?
To jest taki sam efekt jak patrzy się na szybko obracającą się felge w samochodzie podczas jazdy, gdzie zmieniając prędkość obrotową koła w pewnym momencie zaczynamy widzieć jakby koło kręciło się do tyłu, albo stało w miejscu, kiedy prędkość obrotowa dostosuje się do ilości klatek jakie widzi nasze oko.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów