Rób tak, żeby TOBIE było dobrze, bo innym nigdy nie dogodzisz.______________
Tylko martwi widzieli koniec wojny. -PlatonTłumaczę co sięstało - fiksacja wzroku, za wiki:
"fiksacja wzroku (ang. target fixation - fiksacja na celu) - zjawisko polegające na tak silnym skupieniu uwagi na obserwowanym przedmiocie, że wzrasta ryzyko zderzenia z nim. Wynika z tendencji do nieświadomego kierowania pojazdu w miejsce gdzie skupiony jest wzrok. Często jest związane z osobami prowadzącymi szybki pojazd jak na przykład piloci, kierowcy wyścigowi i motocykliści[1]. W przypadku motocyklistów zjawisko jest nasilone ponieważ motocykl ma stosunkowo silną tendencję do skręcania w stronę, w którą kierujemy głowę.
Termin fiksacji na celu wywodzi się z czasów II Wojny Światowej kiedy zauważono, że piloci bombowców podczas ćwiczeń nalotów bombowych wlatują w cele[2].
Najczęściej podawanym sposobem na uniknięcie tego zjawiska jest skupienie uwagi na drodze omijającej przeszkodę, a nie na samej przeszkodzie"
....nie ma za co.