Analogicznie, wiesz jaka jest różnica między Niemcy, a niemcy?
Jest 011 rodzajów ludzi. Ci, którzy rozumieją system binarny, Ci którzy nie, a także Ci, którzy nie widzieli dawno słownika.
Ty zapewne nie rozumiesz systemu binarnego.
@up, raczej tobie, bo to 3 gimbusie.... ale za to wiem skąd wzięło ci się 9, po prostu nie potrafisz nawet windowsowego kalkulatora obsłużyć ( nawiasem mówiąc, zaiste były to obliczenia wymagające kalkulatora:D ) i popierdoliłeś BIN z OCT, hahahaha. Aż zrobiłem sobie print screena twojego posta
MortiCRX widzisz niedouczony durniu, bo w rzeczy samej zerem przed liczbą oznacza się liczbę w systemie ósemkowym...więc jest to 9. Aż zrobiłem sobie print screena twojego posta
Jestem ciekaw jakim cudem tobie wyszło, że 011 to 9?
0 | 1 | 1
---------
4 | 2 | 1
Czyli krótko mówiąc 2+1=9
W zasadzie 1+1 = 10, ale i tak byłeś bardzo, bardzo, blisko.
W zasadzie 1 + 1 = 2. I trzeba być debilem by twierdzić inaczej.
I tutaj taka pewne ciekawostka (a właściwie ścisła zasada). Domyślnym (czyli powszechnie używanym i uznawanym za "podstawowy") systemem liczbowy jest system decymalny. Co to oznacza? Że liczby w stylu: 15, 54, -4344, 464.124 itd. nie są zapisane w systemie np. szóstkowym, piątkowym czy siódemkowym, tylko w dziesiętnym. Innymi słowy, nieokreślenie systemu liczbowego niejawnie określa go jako dziesiętny. Jak taki system określić (bo przecież takie systemy istnieją i liczby się w nich zapisuje)? Ano poprzez indeksowanie (umieszczenie podstawy systemu w małym nawiasie na dole liczby po prawej) lub po prostu słowne napisanie, że dana liczba jest napisana w jakimś tam systemie.
MortiCRX widzisz niedouczony durniu, bo w rzeczy samej zerem przed liczbą oznacza się liczbę w systemie ósemkowym...więc jest to 9. Aż zrobiłem sobie print screena twojego posta
Od kiedy to zasady z programowanie przekłada się na zasady matematyczne?