Na początek podziękowania dla Gordona za świetny przepis na pizzę.
Pizza z kiełbasą, papryką i cebulą się udała, wyszła na cienkim i nieprzypalonym cieście
A teraz przepis na tortiljie (nie przekręciłem nazwy, to tak specjalnie, bo nie jest to org przepis)
Sporo roboty lecz przepis prosty, ale jak macie kogoś do pomocy to zrobicie to w ok. 35-45min albo gotowe składniki.
Ja robię to w nieco ponad 1h ze sprzątaniem.
Potrzebujemy:
2 piwa najlepiej Perła Chmielowa
Kurczak (porcja na 3 osoby po 4 tortiljie)
- cycek z kurczaka
- 2 jajka
- 2/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka bądź jedna łyżeczka: vegety, curry, pieprzu ziołowego, zmielona papryka słodka/ostra/chilli co kto lubi
- 2/3 łyżeczki vegety
- olej
Sos ziołowo-paprykowo-czosnkowy do sałaty i kurczaka, ja zrobiłem 0,5l bo potrzebowałem jeszcze do pizzy zostało jeszcze z 200ml
- 1,5 główki czosnku
- 16 łyżek stołowych śmietany (2x 400g)
- 16 łyżeczek do kawy/herbaty majonezu
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej może być inna byle nie francuska
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonej słodkiej/ostrej papryki co wolicie
- 1/2 łyżeczki estragonu (pokruszonego w młynku albo w palcach)
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
Można pominąć niektóre ziółka jak ktoś nie lubi, ja robię na "bogato" bo wtedy mi smakuje.
Jeśli nie potrzebujecie dużo sosu to zróbcie z połowy składników, ja zawsze robię więcej bo dodaję do różnych dań, warto go mieć, a poza tym im dłużej stoi w lodówce tym lepszy.
Sałatka (porcja na 3 osoby po 4 tortiljie i do obiadu na następny dzień dla trzech chłopa i dwóch drobnych kobitek, więc radzę robić z mniej niż połowy składników)
- sałata pekińska (pół dużej, albo cała mała) - 1/3 składnika dla 3 osób
- 1 czerwona papryka (można dodać zieloną i żółtą dla koloru) - 1/3 składnika dla 3 osób
- 1 kukurydza w puszcze 1/3 dla - 1/3 składnika dla 3 osób
- 1 groszek w puszce - 1/3 składnika dla 3 osób
- 2-3 łyżki stołowe śmietany - 1/3 składnika dla 3 osób
- 3-4 łyżki stołowe sosu czosnkowego - 1/3 składnika dla 3 osób
- 2 papryczki jalapeno, albo pół łyżeczki pieprzu cayenne, bądź zmielonej papryki słodkiej/ostrej/chilli 1/3 składnika dla 3 osób
Naleśniki do tortilji
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki ciepłej wody (przegotowana i odstawiona gorąca woda w szklance na 5-6min)
- 3 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
Na początek otwieramy piwko, bierzemy kilka łyków i przyrządzamy kurczaka, wycinając z niego syfy. Kroimy go w małe kosteczki.
Wbijamy 2 jajka do miseczki, mocno ubijamy przez minutę
po czym dodajemy przyprawy i kolejny raz mocno ubijamy przez 30 sekund żeby wymieszać przyprawy. Skrojonego kurczaka zakrywamy talerzykiem/folią i wkładamy do lodówki. Polecam to zrobić wieczorem żeby Pener'owało się przez noc w lodówce.
Później bierzemy się za sos czosnkowy (chyba ze mamy albo kupimy) pijemy piwko i dodajemy składniki śmietana->majonez->musztarda->zgnieciony/posiekany czosnek->przyprawy, wszystko mieszamy i zlewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki (można przykryć talerzykiem czy folią, ale nie gwarantuję że lodówka nie przesiąknie czosnkiem). Polecam to zrobić wieczorem żeby Pener'owało się przez noc w lodówce.
Zapomniałem zrobić zdjęcia, tak mi piwo smakowało
Ale widać w przygotowaniu.
Następnie robimy sałatkę. Groszek i kukurydzę przesypujemy do durszlaka i płuczemy pod wodą (nie robię tego za długo żeby nie spłukać za dużo zacieru, a na groszek wysypuję kukurydzę żeby zacier z kukurydzy ściekał po groszku) odstawiamy durszlak żeby woda z niego ściekła i bierzemy się za krojenie.
Przecinamy sałatę wzdłuż i siekamy w 3-4cm na oko paseczki, z papryką robimy to samo tylko wcześniej wykrawamy z niej pestki.
Wszystko zsypujemy do dużej michy (takiej żeby było wygodnie mieszać) dodajemy 2-3 łyżki śmietany i 3-4 łyżki sosu czosnkowego. Proporcje nie są równe bo to zależy od waszych gustów, ja nie lubię za delikatnie ani za mocno przyprawionej sosem także doprawiajcie i próbujcie, pamiętajcie że sałatka później się przegryzie a czosnek będzie bardziej czuć. Jak macie papryczki jalapeno to wam zazdroszczę bo ja musiałem tym razem dodać pieprzu cayenne
Bierzemy kolejne łyczki piwka, wyciągamy z lodówki kurczaka i rozgrzewamy dużą patelnię. Wlewamy do niej oleju tak by tylko zakryć dno i wrzucamy Pener'owanego kurczaka, smażymy kurczaka od czasu do czasu mieszając wiosłem aż cała woda wyparuje. Jeśli kurczak nie jest gotowy a woda wyparowała przez to że np sprzątaliśmy trochę w kuchni, wlewamy trochę piwka robiąc gest zwycięstwa drewnianym wiosłem po czym idziemy się odlać. Wracamy kurczak gotowy bo zarumieniony delikatnie, więc wyłączamy palnik przykrywamy go pokrywką i robimy miejsce na stole żeby zrobić ciasto naleśnikowe do tortilji.
Do miski sypiemy 2 szklanki mąki, robimy z mąki nocnik i wlewamy do niego ciepłą wodę a do wody wrzucamy smalec i 1/2 łyżeczki soli, przed zamieszaniem pijemy dużo piwa najlepiej dokończyć co zostało. Gnieciemy ciasto i wywalamy na blat, walimy z pięści w ciasto głośno przy tym krzycząc. Gdy ugnieciemy ciasto rwiemy z niego garście naszego ciężko wyrobionego ciasta i robimy kulki jak pulpety. Kulki rozwałkujemy na cieniutkie placki od czasu do czasu smarując wałek mąką dla lepszego poślizgu
Gotowe placki 25°cm kładziemy na rozgrzaną patelnię do naleśników i na dużym nie maksymalnym ogniu smażymy je bez oleju po 15-20 sec z każdej strony (uwaga ciasto musi być bardzo cieniutkie inaczej będzie surowe) no i gotowe. Można kupić gotowe ciasto ale nie polecam, w przepisie widać 2 ostatnie kawałki kupionego, które śmierdziały i smakowały chemią że piwem smak musiałem zabić.
Na placki nakładamy gorące mięcho, lejemy sos, ketchup, sałatkę jeszcze raz sosy i owijamy, wkładamy do mikrofali na 15-20 sec jeśli chcemy mieć ciepłe ciacho, albo wrzucamy na patelnie delikatnie przypalając na 15-20 sec. Ja wolę mikrofale.
Kupiony naleśnik
Własnej roboty naleśnik
Wpieprzamy aż sos cieknie po rękach i popijamy drugim piwem. Smacznego
Sam eksperymentowałem w kuchni z tym przepisem, ponieważ tortille robię zazwyczaj w sezonie jak smaczne pomidorki można kupić na targu od ogrodnika. Wtedy wystarczy kurczak, ser (kurwa... sera zapomniałem dodać na gorącego kurczaka
), sałata lodowa, czerwona cebulka, grube plastry pomidora i sosy
Być może w necie jest gdzieś podobny nawet nie szukałem. Jak się spodobał przepis to będzie kolejny.