ok, to w sumie się zainteresowałem i zrobiłem małe zestawienie. Robię to tylko po to, żeby pokazać, że autor się myli, a nie po to, że mam za złe iż caritas wydaje "za dużo", bo to by było bez sensu. Robimy sobie dyskusję, którą już toczyłem ze znajomymi na srakbooku, więc czasami mogę też się odnieść do dodatkowych danych. Rozmowa tam dotyczyła także reklamy i PR obu organizacji.
materiał na podstawie którego robiłem to wszystko:
caritas.pl/images/stories/raporty/RAPORT_CP_2010.pdf
s.wosp.org.pl/Files/Bilans%20Fundacji%20za%202010%20(1)(1).pdf
ok, trochę danych dotyczących wośp w 2010:
przychody:
finał: prawie 43 mln
darowizny: 9mln
1% podatku: 3mln 600tys.
zbiórka dla powodzian: 2mln 750tys.
łącznie: ok 58 500 000 zł
wydatki:
zaopatrzenie placówek (głównie szpitale): 45 mln
program badań słuchu noworodków (jeżeli chodzi o argument, że tylko sprzęt kupują) 1 800 000 zł
program pierwszej pomocy: ok. 4 800 000 zł
inne programy: ok. 200 000 Zł
łącznie wydatków na pomoc: ok 52 mln
reklama: 4 800 000 zł
utrzymanie: ok. 2mln zł
gdzieś w tym wszystkim są wydatki też na woodstock/bródstock - zależnie kto jaką nazwę woli:)
dane, które nie zostały uznane za błędne przez izbę podatkową i inne organy odpowiedzialne za ten stuff. Jako, że żyjemy w państwie prawa, to zakładamy, że instytucje państwowe znają się na tym co robią.
nie wiem którego roku dotyczyć miał ten obrazek i tekst, ale zakładając, że ta sytuacja jest zbliżona co roku, to analogicznie widzimy, że wydatki na inne duperele są na poziomie 10-15%, a nie tak jak sugeruje obrazek w okolicach 50%.
dalej podtrzymuje, że zestawianie wośp i caritas naprzeciw siebie jest bez sensu, czy to pod względem sposobu działania, czy wielkości organizacji. Jedna nie wyklucza drugiej i żadna z nich nie ucierpiała z powodu działalności innej.
------------------------------------------------------------------------
WPŁYWY MATERIALNE I FINANSOWE DIECEZJALNYCH CARITAS łącznie: 291 891 847,66 zł
wydatki caritas polska związane ze statutem: 276 268 010,84 zł
reszta poszła na utrzymanie i reklamę: ok. 15 000 000 zł
obrazek mówi, że 99% wydatków caritas poszła na cele statutowe. 15 mln z 290 mln, to nie 1%, tylko ok. 4,7-5%
po prostu ktoś sobie na oko zrobił dane zestawienie. Nie jestem ekonomistą, szkole się totalnie w innym kierunku, wiec jest duża szansa, że coś poknociłem i się mylę, ale jakoś bardziej mnie przekonała opcja, że umiem odczytać dane z tabelek i je dodać. Zestawianie przeciwko sobie tych dwóch organizacji mija się z celem. Nie działają one przeciwko sobie.
autorze proszę zastanów się i nie powtarzać populistycznych tekstów. Bądź prawicowy, ale z umiarem i rozsądkiem
pozdor!