📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
11 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:40
Łee, cieniasy, Gustlik w pojedynkę odpalał.
Nie byłbym sobą, gdybym nie wypowiedział się w temacie militariów
Tak pokrótce, to:
StuG III (Sturmgeschutz III) był niemieckim działem pancernym z okresu II wojny światowej. Pierwsze prototypy pojazdu powstały w 1937 roku, a produkcja seryjna trwała w okresie 1940-1945, kończąc się wytworzeniem ok. 10.300 wozów. StuG III w wersji E był napędzany pojedynczym silnikiem Maybach HL 120 TRM o mocy 300 KM. Jego uzbrojenie (wersja E) stanowiła krótko lufowa armata kal. 75 mm. oraz 1 karabin maszynowy MG34 kal. 7,92 mm.
Na zdjęciu poniżej: Stug III z długą armatą 7.5cm:
A tutaj z krótką armatą 7.5cm:
Na pewno nie jest to Sturmhaubitze 42 (SdKfz 142/2)
Tak pokrótce, to:
StuG III (Sturmgeschutz III) był niemieckim działem pancernym z okresu II wojny światowej. Pierwsze prototypy pojazdu powstały w 1937 roku, a produkcja seryjna trwała w okresie 1940-1945, kończąc się wytworzeniem ok. 10.300 wozów. StuG III w wersji E był napędzany pojedynczym silnikiem Maybach HL 120 TRM o mocy 300 KM. Jego uzbrojenie (wersja E) stanowiła krótko lufowa armata kal. 75 mm. oraz 1 karabin maszynowy MG34 kal. 7,92 mm.
W pierwszej fazie myślałem że to któryś z radzieckich SU, ale zgadzam się z Salieri16000. To jest STUG. Zajebista zabawka
Oni najpierw rozpędzają koło zamachowe, żeby potem sprzęgnąć je z wałem i w ten sposób odpalić silnik? Dobre.
Tu pan ziomek odpala wiekszego dziada w pojedynke. A z całym szacunkiem polscy chłopcy sie podniecają ze w dwójke odpalają cos co teoretycznie miala odpalac jedna osoba.
Ja kiedyś tak korbką Żuka odpalałem i jak odbiło to o mało rąk mi nie połamało
Liczyłem na to, że pourywa im ręce
Nie ma to jak super nowoczesna, najlepsza na świecie Polska Armia
Najnowsze technologie to standard. Jakby ktoś wkroczył to, pewnie co drugi by nie odpalił.
Najnowsze technologie to standard. Jakby ktoś wkroczył to, pewnie co drugi by nie odpalił.
panta_rhei napisał/a:
Liczyłem na to, że pourywa im ręce
w tym rozwiazaniu nie ma takiej mozliwosci bo koło zamachowe jest zazebiane z wałem silnika dopiero po "nakręceniu" koła zamachowego które jest nakrecane wlasnie korbą..
W trakcie zimy, przy potężnych mrozach, do rozruchu silników czołgowych wykorzystywano samochody Volkswagen Kubelwagen. VW mając włączony silnik na jałowym biegu, przekazywał moment obrotowy do odpalanego czołgu za pomocą przegubowego wału transmisyjnego.
Ze względu na brak oryginalnych zdjęć z tej operacji, załączam rysunek poglądowy:
Ze względu na brak oryginalnych zdjęć z tej operacji, załączam rysunek poglądowy:
Salieri16000 napisał/a:
Nie byłbym sobą, gdybym nie wypowiedział się w temacie militariów
Tak pokrótce, to:
Na razie się niczym nie wypowiedziałeś tylko wkleiłeś czyjąś wypowiedź. Więc jest się sobą kopiując innych?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów