Gdyby człowiek odczuwał ostry smak oznaczało by to że posiada także takie receptory w dup... odbycie - przecież po zjedzeniu pikantnej potrawy tam również odczuwamy pieczenie
.
Swoją drogą 1,4 mln w skali Scoville'a to nie tak dużo - sam zaliczam siebie do chilli headów - zdarzyło mi się jeść burrito z sosem magnum 44 którego ekstrakt ma 4 mln. Przypomnę tylko że od ok 4,5 mln zaczynają się gazy pieprzowe...
Cóż - było cholernie ostro - nie zjadłem całego burrito - ale bardziej dla tego że nie miałem czasu - każdy kęs to była walka:).
Z drugiej jednak strony w domu mam sos Wanza Wicked Temptation - ma on ponad 2 mln w skali scoville'a i bez problemu mogę sobie z nim zjeść kanapkę - często polewam nim np. kawałek sera i w takiej formie konsumuję - oczywiście jest czkawka ale jest również błogie uczucie drętwienia i pieczenia
Pure Capsaicin - to nie papryka tylko jak sama nazwa wskazuje czysta kapsaicyna - otrzymywana sztucznie. Nadmienię też że podana przez Ciebie wartość nie jest absolutnie do spożycia
- to już trucizna a nie artykuł spożywczy