📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
35 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
Fejk. Byłem nad morzem nie było takich budynkow.
Jak to kurwa nie ma? Dzieci na podwórkach się tym bawią.
Żelbeton jak sama nazwa wskazuje to beton w żelu do kupienia w każdym papierniczym na rogu ulicy targowej i rynku.
Chyba lepiej żeby tornado rzucało żelbetonem niż żelbet-em?
Jak to kurwa nie ma? Dzieci na podwórkach się tym bawią.
Żelbeton jak sama nazwa wskazuje to beton w żelu do kupienia w każdym papierniczym na rogu ulicy targowej i rynku.
Chyba lepiej żeby tornado rzucało żelbetonem niż żelbet-em?
Wygląda, jakby ktoś wystawił gigantycznego chuja z chmur i odlewał się do oceanu
Z wikipedii:
"Funkcjonują współcześnie dwie nazwy materiału: żelbet i żelazobeton. Poza tym w Słowniku języka polskiego PWN z lat 1958–1969 pod red. W. Doroszewskiego figuruje określenie „żelbeton”[3]. Współczesny Słownik języka polskiego PWN nie wyszczególnia tego określenia, a jedynie „żelazobeton”[4] i „żelbet”[5]."
Może gościu starej daty.
Z wikipedii:
"Funkcjonują współcześnie dwie nazwy materiału: żelbet i żelazobeton. Poza tym w Słowniku języka polskiego PWN z lat 1958–1969 pod red. W. Doroszewskiego figuruje określenie „żelbeton”[3]. Współczesny Słownik języka polskiego PWN nie wyszczególnia tego określenia, a jedynie „żelazobeton”[4] i „żelbet”[5]."
@Karsa
Podchodząc do sprawy logicznie nazwa żelbeton nie ma sensu. Tworząc skrót oczywiście mamy na celu skrócenie nazwy, a "żelbet" jest formą najkrótszą. Po drugie: "żelbeton" nie sugeruje "żelazobetonu", tylko beton w żelu.
żelazobeton -> żel.-bet. -> żelbet
żel + beton -> żelbeton
Swoją drogą być może "żelbeton" doczeka się swej prawidłowości, gdy powstanie jakiś żelowy beton do drukarek budynków.
Podchodząc do sprawy logicznie nazwa żelbeton nie ma sensu. Tworząc skrót oczywiście mamy na celu skrócenie nazwy, a "żelbet" jest formą najkrótszą. Po drugie: "żelbeton" nie sugeruje "żelazobetonu", tylko beton w żelu.
żelazobeton -> żel.-bet. -> żelbet
żel + beton -> żelbeton
Swoją drogą być może "żelbeton" doczeka się swej prawidłowości, gdy powstanie jakiś żelowy beton do drukarek budynków.
Piwo za opis uśmiałem się
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów