Trening w kamieniołomie Liban gdzie w 1945 roku ginęli Polacy rozstrzeliwani przez Niemców. Chcąc przybliżyć historię wybrało się tam dwóch śmiałków. Czy czarna historia byłego obozu pracy doczeka się dzięki temu rozgłosu?
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:10
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 4:46
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Jaki ból dupy...
Goście ćwiczą w opuszczonym miejscu, kompletnie zdezolowanym zaniedbanym a wy się prujecie. Bardziej trzeba pokarać tych którzy doprowadzili ten kompleks do takiej ruiny, a nie kazać innym biegać tutaj na kolanach.
Goście ćwiczą w opuszczonym miejscu, kompletnie zdezolowanym zaniedbanym a wy się prujecie. Bardziej trzeba pokarać tych którzy doprowadzili ten kompleks do takiej ruiny, a nie kazać innym biegać tutaj na kolanach.
Śledzimy niektóre komentarze z niedowierzaniem. Naprawdę tak łatwo idzie Wam porównywanie Libanu do Oświęcimia? Czy cel powstania obu, a także proporcja zabitych czyli około 30 w stosunku do 1 000 000 to dobre porównanie? W Libanie po egzekucji 24 więźniów w 1944 roku dalej trwały prace przemysłowe, a Spielberg robił tam zdjęcia do swojego filmu. Czy praca w kamieniołomie jest mniej uwłaczająca temu miejscu niż zwykły trening? Czym się różni zwiedzanie od treningu. Czy ludzie, którzy zwiedzają kamieniołom obecnie wynoszą coś więcej? Bo my na przykład uważamy, że autorzy filmiku nie tylko świetnie znają historię tego miejsca ale poprzez trening ( jak widać na nagraniu ciężki i ryzykowny) na pewno pełniej odczuwają to co mogli czuć pracujący tam więźniowie. A i jeszcze popatrzcie na jeden aspekt. Z ponad 5000 użytkowników, którzy zobaczyli ten film właśnie 5000 dzięki treningowi chłopaków dowiedziało się, że w ogóle istniał taki obóz. Podobną robotę wykonują obecnie raperzy przypominający w piosenkach historię żołnierzy wyklętych, rtm. Petelickiego i innych. Ich muzykę też moglibyśmy nazwać tańcem na grobach ale tak nie jest! Dzięki nim historia(nawet najbardziej wstrząsająca) ma szansę odżycia! Tak się składa, że o Oświęcimiu słyszał każdy, a historia Libanu jest zapomniana! Stąd pomysł chłopaków żeby zrobić coś co przypomni historię tego miejsca. Ich pomysłem był trening. Z mojego punktu widzenia odwalali dobrą robotę. Wiele osób odwiedzając Kraków wspomni jeszcze o treningowym filmie i zapyta się innych "A gdzie jest ten kamieniołom?" Być może dzięki ich pracy więcej osób odmówi też zwykłą modlitwę "Wieczny odpoczynek(...)
Pragnę zauważyć, że w opisie filmu nie ma żadnej informacji o tym, że ten ich trening ma pomóc zachować pamięć o tych mordach, są tylko linki do ich stron internetowych i promocja fitnessu, więc nie przypisuj im tych zasług...
KMD napisał/a:
Także coś w tym jestAutor to jebany kłamca.
crossdressphyxia napisał/a:
@UP
Racja, równie dobrze mogą wpierdolić się z hantlami, atlasami i bieżniami na teren Oświęcimia, i zacząć ćwiczyć, odpierdalać aerobik i robić z siebie debili. Są miejsca, w których należy zachować powagę, a nie "promować" je wygibasami. A jeżeli kogoś nudzi pierdolenie przewodnika to po prostu go nie słucha, tylko ogląda i wczuwa się w magię i historię miejsca.
Nieźle pierdolisz, to do niedawna było pustkowie, na którym wybudowano tę scenerię dla potrzeb żydowskiego filmu. To świetny teren rekreacyjny, Jak potrzebujesz martyrologopolii to przeprowadź się do Oświęcimia.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów