18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
🔥 Lekcja historii w picułce - teraz popularne
riczardson 2012-11-09, 10:26 1
piaskun napisał/a:

Do dzisiaj nie wiem na jakiej zasadzie działał ten pistolet?! o_O

Podbijam pytanie. Czy ktoś wie jak pistolet działał?
Zgłoś
chiver5 2012-11-09, 11:28 1
999 in 1 - przyjemność?! Przecież to gówno miało tylko wszechobecne Mario i parę gier na pistolet. Złota Piątka, Złota 4, Castlevania, SMB3, Rockman, Duck Tales - to są, kurwa, hity! Poza tym - nie kupuj chińskich gówien, ale zainwestuj sobie 100 zł w Pegasusa IQ-502. Sam zbieram cartridge od zeszłego roku i uzbierałem około 50 jak do tej pory

@Jasieq, piaskun - dobre pytanie. Odpowiedź czai się nieopodal:

Pistolet od pegasusa - zagadka dzieciństwa
Tak jak w temacie, dla wielu z Was, dla mnie zresztą też zasada działania tego cudu to była niezła łamigłówka. Z ciekawości poszperałem dziś trochę w necie i znalazłem wyjaśnienie działania tego pistoletu w bardzo fajny i przystępny sposób. Może komuś się przyda. Pozdrawiam!

Jak działa pistolet od PEGASUS-a?

Wiele starych gier wideo korzystało z pistoletu świetlnego do sterowania w grze. Wskazywało się nim w kierunku ekranu i pojawiał się celownik. Jeśli po wciśnięciu spustu gracz trafił w cel w grze, zdobywał punkty.

Aby to było możliwe, w lufę 'tajemniczego' pistoletu wbudowano fotodiodę (lub fototranzystor).

Fotodioda odbierała wiązkę światła z ekranu, co umożliwiało prawidłowe działanie tego mechanizmu.

Całość była przekazywana do komputera sterującego grą.

Ale skąd gra wie, w którym kierunku poruszamy pistoletem?

Te dane odbiera z urządzenia sterującego ekranem. Wysyła on do komputera impulsy o pozycji X i Y celownika w każdej klatce. Wykorzystuje do tego wiązki elektronów.

Jak komputer wykrywa, czy cel został trafiony?

Może wykorzystywać do tego dwie różne techniki:

1. Komputer 'czyści' obraz, następnie wypełnia na biało tylko ten obszar, na którym jest cel. Całość odbywa się podczas trwania jednej klatki tj. max. 20ms. Jeśli skierowany na cel pistolet strzeli w wypełniony obszar, komputer odbiera to jako zestrzelenie celu i gracz zdobywa punkty. Jest to prostsza metoda.

2. Komputer 'czyści' obraz, następnie wypełnia cały na biało. Aby ekran wypełnił się cały, jak wiadomo, potrzeba na to czasu (chociaż są to milisekundy). Poprzez porównanie sygnału pochodzącego z fotodiody, wraz z czasem wypełniania obrazu w pozycji X i Y, komputer może obliczyć pozycję celownika (momencie dotknięcia przez 'malowany' obraz wiązki elektronów z pistoletu). Komputer w ten sposób może dokładnie określić pozycję celownika. Jeśli wykalkulowana pozycja zgadza się z tą w grze, gracz zdobywa punkty.

(z lastfm.pl/group/Wychowałem+sie+na+Pegasusie/forum/112645/_/586529_

A oto my preciousssss :

Zgłoś
johnny12325 2012-11-09, 17:26 1
@ borisklinga

To nie tylko gry się zmieniły, ale przede wszytkim Ty jako odbiorca. Człowiek z każdą chwilą uczy się i kształtuje, co ma też przełożenie na to jak odbiera różne bodźce (a co za tym idzie kino, muzyka, filmy, książki, gry). Weź też pod uwagę fakt, że kiedyś każda gra była przeżyciem, bo nie robiono ich tyle co dzisiaj. Ale to wszystko nie zmienia faktu, że dziś gry jako ogół stały się łatwiejsze, krótsze, płytsze i bardziej przystępne dla przeciętnego zjadacza chleba.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów