Ekspertem nie jestem, ale w tamtych czasach, raczej nie mieli dostępu do tak skomplikowanych mieszanek jak kwasówka, wszystko kuli w stali czarnej, dodatkowo hartowanej (wysokowęglowej), na której, przy odpowiedniej obróbce, strzały i bełty się zwyczajnie ześlizgiwały, a i mieczem dość ciężko taką stal przebić. Dobrze zakonserwowana i wypolerowana stal czarna również świeciła się jak psu jajca, a była twardsza i cięższa.
Wszystko powyżej to luźne dywagacje (jak wspominałem, ekspertem nie jestem), jeżeli gdzieś się pomyliłem, niech mnie ktoś poprawi.
Gość z USA docenia piękno i potęgę naszej husarii a większość naszych rodaków ma ją gdzieś. :/
To Polak
miej wyjebane a będzie Ci dane@up Koleś z filmiku wykonuje repliki zbroi z miękkiej stali nierdzewnej i wstawek z mosiądzu, które może ładnie wyglądają, ale ich podstawowym minusem jest to, że są miękkie.
Ekspertem nie jestem, ale w tamtych czasach, raczej nie mieli dostępu do tak skomplikowanych mieszanek jak kwasówka, wszystko kuli w stali czarnej, dodatkowo hartowanej (wysokowęglowej), na której, przy odpowiedniej obróbce, strzały i bełty się zwyczajnie ześlizgiwały, a i mieczem dość ciężko taką stal przebić. Dobrze zakonserwowana i wypolerowana stal czarna również świeciła się jak psu jajca, a była twardsza i cięższa.
Wszystko powyżej to luźne dywagacje (jak wspominałem, ekspertem nie jestem), jeżeli gdzieś się pomyliłem, niech mnie ktoś poprawi.
W Twojej wypowiedzi wszystko się zgadza poza jednym- bełty wystrzelone z kuszy. Kiedy kusze weszły na pole walki były uznawane za nieetyczne, bo każdy głupek mógł z kuszy załatwić rycerza, który miał na sobie twardą zbroję wartą kilka wsi, przez jakiś czas kusze podobno były zakazane z tego powodu na polu walki przez jakiegoś tam papieża (jeśli dobrze pamiętam, w szczegóły nie będę się zagłębiał teraz). Kusza to była bardzo niszcząca i śmiertelna broń więc ze zbroją husarza na pewno by sobie również poradziła skoro przebijała rycerskie zbroje płytowe.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów