📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Wyprowadzenie desek z parlamentu to wstęp do wyprowadzenia Watykanu z naszych kieszeni.
Chciałbym rozeznać się w sobie, póki nie będzie za późno.
@harrownik ja głosowałem na Palikota. Przyjeżdżaj do mnie obrońco sukienkowców.
Jestem "palikotowcem", skoro tak zaczęto nazywać ludzi, którzy ośmielili się zagłosować na co innego niż Pis/Po/Sld/Psl. Mam do powiedzenia tylko jedną rzecz a propos pieniędzy. Palikotowa partia była jedną z najoszczędniejszych w kampanii wyborczej - to raz. W przeliczeniu na głosy, jeden głos na RPP kosztował niecałą złotówkę, natomiast w SLD np., ok. kilkanaście zł - to dwa. A trzy powiedziała już za mnie Lady Bergamoth parę postów wyżej.
Jestem "palikotowcem", skoro tak zaczęto nazywać ludzi, którzy ośmielili się zagłosować na co innego niż Pis/Po/Sld/Psl. Mam do powiedzenia tylko jedną rzecz a propos pieniędzy. Palikotowa partia była jedną z najoszczędniejszych w kampanii wyborczej - to raz. W przeliczeniu na głosy, jeden głos na RPP kosztował niecałą złotówkę, natomiast w SLD np., ok. kilkanaście zł - to dwa. A trzy powiedziała już za mnie Lady Bergamoth parę postów wyżej.
Przychodzi Palikot do rentgena i mówi: proszę o zdjęcie krzyża
… sarkazmu się chwyta.
Ta ma tak samo sens jak jego pogląd na temat marihuany i innych rzeczy. Kiedyś mówił tak teraz pierdoli tak by się przypodobać ludziom, których IQ nie przekracza 0.
@sdt234 Ale akurat w tej walce chodzi o to, że teraz Palikot żądał wręcz usunięcia krzyża z Sejmu i innych instytucji, a kilka lat wstecz mówił o nim jako o symbole narodowym. Cóż, widać że chce przypodobać się młodym i mu to niestety wychodzi. Chociaż z drugiej strony może się opamięta troche i narobi szumu w Sejmie
@Hacerking To, że politycy zmieniają poglądy ze względu na siłę i kierunek wiatru wiadomo nie od dzisiaj. Nie jest ważne w co wierzysz, ważne, żeby dorwać się do koryta. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie. Dawno pozbyłem się złudzeń, że w naszym kochanym kraju zacznie rządzić partia prawdziwie liberalna, która odpierdoli się od mojego życia i nie będzie chciała za mnie decydować. Liberalizm kończy się wraz ze zdobyciem władzy. Pewnie tak samo jest czy będzie z Palikotem. W swoim komentarzu odniosłem się tylko i wyłącznie do zaprezentowanego materiału filmowego, który według mnie nie stanowi dowodu na dwulicowość bohatera.
@AmorPatriaeNostraLex To może przykład. Za wikipedią: Nazwa swastika pochodzi z sanskrytu i oznacza "przynoszący szczęście". Czy uważasz, że ludzie, którzy przed Hitlerem nosili ją na szyi a po Hitlerze na nią pluli, też są dwulicowi? To może przejaskrawiony przykład, ale dokładnie to samo widzimy na filmie. Najpierw szanuję krzyż a później chcę żeby zniknął bo kojarzy mi się z partią, której nie znoszę. Tyle widać w materiale. Nie twierdzę, że ten jegomość w rzeczywistości nie jest dwulicowym skurwysynem i szczerze mówiąc mam to w dupie, twierdzę, że nie wynika to w żaden sposób z filmu.
@AmorPatriaeNostraLex To może przykład. Za wikipedią: Nazwa swastika pochodzi z sanskrytu i oznacza "przynoszący szczęście". Czy uważasz, że ludzie, którzy przed Hitlerem nosili ją na szyi a po Hitlerze na nią pluli, też są dwulicowi? To może przejaskrawiony przykład, ale dokładnie to samo widzimy na filmie. Najpierw szanuję krzyż a później chcę żeby zniknął bo kojarzy mi się z partią, której nie znoszę. Tyle widać w materiale. Nie twierdzę, że ten jegomość w rzeczywistości nie jest dwulicowym skurwysynem i szczerze mówiąc mam to w dupie, twierdzę, że nie wynika to w żaden sposób z filmu.
@sdt234 A czy krzyż zmienił się pod względem symbolu ? Nie, przedstawia to samo. Jeśli znaczenie swastyki jako samego znaku byłoby tak samo rozumiane przed jak i po Hitlerze to uważałbym Twój przykład za dwulicowość.
Ależ oczywiście, że się zmienił. Może nie tak drastycznie jak swastyka, ale zmienił się w narzędzie polityczne. Zarówno PIS jak i Palikot wykorzystują go do mieszania ludziom w głowach. Kilka lat temu nie było tupolewa, nie było medialnej walki o krzyż, nie było pokazówki pod publikę jak to wywalimy symbole religijne z życia publicznego. Przynajmniej część ludzi reaguje na kolejne doniesienia odnośnie tego symbolu w taki sposób "Ja pierdolę, znowu krzyż, już mi się rzygać chce".
No tak, ale krzyż dalej jest symbolem religijnym. Przecież nie jest logiem PiS-u, ani żadnej innej partii czy nie przedstawia danej osoby. A to, że ludzie kojarzą źle krzyż to już ich własna, prywatna sprawa, ale jego znaczenie się nie zmieniło.
@AmorPatriaeNostraLex Chyba mamy różne definicje słowa zmiana. Dla mnie jeżeli coś miał jedno znaczenie, a teraz ma dwa, to nastąpiła zmiana. Krzyż był symbolem religijnym a teraz jest symbolem religijnym i symbolem PISu. Oczywiście nieoficjalnym, ale takie budzi skojarzenia u części Polaków. Dlatego uważam, że trudno nazwać dwulicowym człowieka, który mówił w 2006 roku, że szanuje krzyż, a teraz mówi, że już nie szanuje, bo PIS sobie zrobił z niego nieformalny symbol.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów