Siriuz napisał/a:
Ja pierdole... niby wiedzę jakąś masz, ale naiwny jesteś jak mała dziewczynka. Pokazujesz świetnie różnice między wiedzą a mądrością.
Ciekaw jestem jak wytłumaczysz dlaczego niepodległe i suwerenne kraje takie jak np Polska nie mogą w spokoju prowadzić badań nad bronią jądrową i dążyć do jej posiadania?
Znowu pokazałeś swoje ograniczenia umysłowe. Prowadzenie badań nad bronią jądrową nie jest w żaden sposób tożsame z uczestnictwem w jakiejś wspólnocie lub stowarzyszeniu, to po pierwsze. Natomiast dążyć do posiadania takiej broni, pośrednio, bo właśnie w formie uczestnictwa w międzynarodowym programie( Nuclear Sharing) Polska może. Ale czy zostanie zaakceptowana to zleży w tym przypadku od właścicieli tej broni. To po drugie.
A dlaczego Polska nie może prowadzić badań nad bronią jądrową, no coś ty taki mądry jesteś a nie wiesz?
Bo w 1968 roku podpisała i chyba rok później ratyfikowała Traktat o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej. To po trzecie.
Naprawdę, poważnie przemyśl moją poprzednią radę, sam obnażasz swoją głupotę i braki wiedzy.
Do filmiku który wkleiłeś się nie odniosę bo go nie widziałem i na chwilę obecną nie mam czasu go obejrzeć, chociaż sądząc po tym co reprezentujesz sobą poprzez swoje wypowiedzi, skoro ty ty to tu wkleiłeś to muszę być przygotowany na konferencję jakiegoś foliarza w stylu Sz. P. Górniak i festiwal faktów wymieszanych z fikcją przeinaczeniami i ogólnym niezrozumiałym bełkotem. Ale zmuszę się w chwili wolnej. Może.
Ok, obejrzałem początek i dalej mi się nie chce bo ten film po prostu potwierdza głupotę stwierdzenia że rosja została oszukana i cały czas ustępowała i ogólnie to ona strasznie biedna jest bo wszyscy ją ruchali w ruskie kakałko na arenie międzynarodowej.
Ogólnie to co obejrzałem sprowadza się do tego że rosja dostała gwarancję co do nierozszerzania NATO na wschód w zamian za wyprowadzenie swoich wojsk ze wschodnich niemiec. Ale została oszukana.
Po pierwsze. I dobrze. Rosja była okupantem wschodnich Niemiec. Tak jak w sumie w pewnym sensie i naszego kraju i Czechosłowacji i Litwy i tak dalej. Każdy sposób na odzyskanie pełni suwerenności przez te wszystkie kraje, był dobry. Łącznie z oszustwami politycznymi. Dzięki temu to te kraje zyskały prawo samostanowienia i decydowania czy do NATO chcą wstąpić czy nie chcą. Rosja prawa o decydowaniu co do ustroju, stowarzyszeń, praw itp odnośnie państw innych niż sama rosja, nie ma.
Po drugie tych gwarancji udzielił Hans-Dietrich Genscher (wicekanclerz Niemiec i minister spraw zagranicznych - co sam red. zauważył) a później James Baker (Sekretarz Stanu USA) tyle że to nie były osoby w żaden sposób uprawnione do składania takich deklaracji w imieniu NATO. NATO to stowarzyszenie, na jego czele stoi sekretarz generalny, wszelkie decyzje dotyczące paktu podejmuje Rada Północnoatlantycka jednogłośnie w ramach konsensusu. Dlatego podnoszenie argumentu że rosja dostała gwarancje na coś, od pewnych osób nieuprawnionych de facto do udzielania takich gwarancji, w kontekście zarzewia konfliktu ruskie - Ukraina bo tak to ten redaktor przedstawił w filmiku jest moim zdaniem cokolwiek głupie.
To podobne do tego jak ja bym ci zagwarantował dziś, że jutro zostaniesz prezydentem Jowisza. Tyle że ja nie mogę tego gwarantować, nie mam ku temu żadnych uprawnień ani prawnych umocowań.
I te parę minut filmu który wkleiłeś pokazują że ten redaktor nie jest żadnym autorytetem w tej dziedzinie, on nawet nie rozumie tego o czym mówi skoro popełnia takie błędy logiczne.