18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 53 minuty temu
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:47
🔥 Statystyki - teraz popularne
Wesołych Świąt wszystkim katolikom życzę!
a................n • 2010-04-04, 22:14
Polecam wszystkim nie fanatykom z okazji świąt - Richard Dawkins.

Jest to pierwsza część z pięciu, resztę jeśli kogoś zainteresuje można znaleźć na Youtube, nie chciałem zawalać Sadistica.
Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
D................h 2010-04-05, 10:20
według mnie za 20 lat w ogóle nie będzie żadnej religii, a tylko garstka ludzi hipokrytów będzie w cośtam wierzyła.
Zgłoś
n................d 2010-04-05, 10:21 2
Cytat:

Wesołych Świąt wszystkim katolikom życzę!

Bóg zapłać!
Zgłoś
prozal 2010-04-05, 10:27 23
Latający Potwór Spaghetti patrzy teraz na was i pragnie byście się nawrócili na jedyną i prawdziwą wiarę
Zgłoś
jonek00 2010-04-05, 10:35 1
zastanawia mnie tylko jedna rzecz, po co powstał ten film? ktoś, kto nauczył się krytycznego myślenia i tak dojdzie do pewnych prawd (nie koniecznie tych tu przedstawionych) na własną rękę, nie musi "posiłkować się" tego typu filmami. jeśli ktoś wierzy głęboko, to jego wiarą i tak ten film nie zachwieje. a jeśli ktoś nie ma własnych przekonań i potrzebne mu są tego typu filmy... to mi go szkoda.
Zgłoś
Hellsmess 2010-04-05, 11:07
dobra serduszka, ciesze sie ze macie wlasne zdania i zdania innych macie gdzie, proponuje troche dystansu do siebie i do swiata, no i prosze o to zeby mi ktos podal pelna nazwe tego filmiku, bo ten Richard Dawkins chyba zyje z tworzenia teori spiskowych i nie moge akurat tego na YT znalezc. Dziękuję

a przepraszam, jest wczesnie Root of All Evil, nie zauwazylem.
Zgłoś
G................n 2010-04-05, 11:10 1
a ja Dawkinsa w 100% popieram!
Ludzie wierzą, że wszystko jest dziełem jakiejś niewidzialnej i nieistniejącej (w sensie, że nie można jej dostrzec ani poczuć, mamy tylko wierzyć że jest) osoby. Wierzą, że jak będą co tydzień chodzić do kościoła i co wieczór mruczeć coś pod nosem to ich życie będzie lepsze a oni sami pójdą do "nieba" (cokolwiek o oznacza, bo przecież nikt nie może udowodnić że to istnieje).
Natomiast Dawkins mówi wprost o tym jak on postrzega świat. Jego rodzice też mu wmawiali że: "Bóg jest wszystkim" i jest wszędzie i że trzeba mieć schizy jak miliony innych tylko po to aby cieszyć się z innymi że "Bóg jest radością".
A tak przy okazji to jego dowody (a właściwie brak jakichkolwiek) są dużo skuteczniejsze niż wiara w to, że bóg istnieje i "patrzy na nas z góry" tylko po to abyśmy poszli do nieba.

Pamiętajcie, ze Dawkins tylko przedstawia swój punkt widzenia ale nie zmusza do jego podzielania, jak to jest w przypadku kościoła który zmusza do wiary pod groźbą choćby piekła, potępienia i innych pierdół...

Żyjemy z tego samego powodu co ptaki ryby czy robaczki i rodzimy się tylko po to aby wydać potomstwo i umrzeć - tak jest "stworzony" świat!!

Kiedyś też Egipcjanie wierzyli, że to Faraon jest bogiem i że potrafi podnieść poziom rzeki

@DwOOruch:według mnie za 20 lat w ogóle nie będzie żadnej religii, a tylko garstka ludzi hipokrytów będzie w cośtam wierzyła.

to akurat nie prawda bo islamisty nie przekonasz a pamiętaj, że według nich trzeba mieć po kilka dzieci (średnio chyba 3.6 na "małżeństwo") a chrześcijanie tak nie mają (średnio 1.3 dzieci na parę) więc za 200 lat 3/4 ludzi to będą islamy =P
Zgłoś
v................o 2010-04-05, 11:19
Dawkins powinien otrzymać Nobla za ustalenie istoty rzeczywistości. A na poważnie, gdyby posiadał choć krztę krytycznego myślenia, poza przyzwyczajeniami metodologicznymi, z łatwością doszedł by do wniosku, że rzeczywistości jako takiej, tej w której przyszło mu żyć, być może (bo nie sposób tego stwierdzić), nie jest w stanie udowodnić, w szufladach też nie odnajdzie za nią żadnej przesłanki. Powiesił się na aksjomatach konkretnych nauk i nieracjonalnie przyjętego kryterium racjonalizmu, jeśli miałby to odrzucić, rzeczywistość została by zatarta kompletnie, w gruncie rzeczy 'myślę więc jestem" także by jej nie ocaliło. Ale rozumiem, że tak się żyje lepiej i łatwiej, nikt nie będzie go winił za pragmatyzm, na koniec stawiający go na równi z tymi, którzy potrzebują religii, można mieć mu tylko za złe szafowanie ludzkim rozumem, którym wydaje mu się rozporządzać. Ale póki nikogo nie krzywdzi, takie ma prawo i niech tak zostanie.
Zgłoś
M................n 2010-04-05, 11:32 2
I tak wszyscy zginiemy.
Zgłoś
j................y 2010-04-05, 11:37 9
Jest Bóg, czy go nie ma, chuj z tym, ja mam browara :]
Zgłoś
zuoty 2010-04-05, 11:53
Wesołych świąt wszyscy katolicy Ci życzą : )

co do filmu@ troche taki błazen z tego typa
Zgłoś
zonk 2010-04-05, 11:59
heheh, to niech teraz łaskawi ateiści ruszą dupę do roboty we wszystkie święta co my katolicy mamy wolne Aaaa i tu już nie ma tak fajnie
Zgłoś
k................n 2010-04-05, 12:17
facet ma problem z tym, że wszyscy na niego srają
Zgłoś
B................k 2010-04-05, 12:55
Pan Dawkins ma swój pogląd na temat religii i ja osobiście pogląd ten szanuje, ponieważ ile ludzi tyle opinii i każdy ma prawo do własnych przemyśleń. Czy się z tym zgadzamy, czy nie to już inna sprawa, ale nie można nikogo obrażać za poglądy, które przedstawia.

Co do kwestii Boga. Jak wspomniano nie ma dowodów na to, że Bóg istnieje, ale skoro mamy myśleć krytycznie to nie ma także dowodów na to, że nie istnieje, bo jak to udowodnić? Naukowcy stawiają hipotezy ale mogą je potwierdzić lub zanegować swoimi dowodami, doświadczeniami itp.

Co do kwestii religii. Najlepiej oddaje to filmik, który pojawił się już na sadisticu, ale nie chce mi się go szukać, więc przytoczę tylko kwestię dotyczącą katolików:
"Jak mamy wierzyć skoro:
budujemy świątynie z przepychem i rozmachem podczas gdy inni głodują itp.
mamy 10 przykazań, więc albo się do nich stosujemy albo nie
nie "kamieniujmy" i nie "palmy na stosie" ludzi, którzy przejawiają inne poglądy - niekoniecznie zgodne z religią
duchowni, którzy powinni dawać przykład czasami okazują się pazerni lub co gorsza okazują się dzieciorobami, pedofilami."

Podsumowując osobiście i wyłącznie według mnie religie zawierają wartości, którymi warto się kierować w swoim życiu, ale ja nie kupuje tej całej otoczki.

Możecie się z tym zgodzić lub nie. Wasza sprawa
Zgłoś
kamuha 2010-04-05, 12:57
jonek00 napisał/a:

przecież ten profesorek robi to samo co religia tylko w drugą stronę. jakie ten koleś ma prawo mówić mi co mam robić i w co wierzyć a w co nie wierzyć?

najbardziej w ludziach wkurwia mnie pycha i przekonanie, że się pozjadało wszystkie rozumy.

true.

popieram.

Nie widzę różnicy między tym pseudo profesorkiem a np. tak znienawidzonymi katolickimi duchownymi (na forach widzi się przeważnie opinie negatywne kierowane do tej religii, w wiekszości dlatego że piszący te opinie nigdy nie mieli styczności z innymi religiami).

Dla mnie to nawet nie jest ateista. Prawdziwy ateista nie wierzy w Boga i w piździe ma udowadnianie na siłę i pod górkę każdemu wszem i wobec że Boga nie ma. Oglądając ten filmik dochodzę do wniosku że autorowi wiara w Boga nie jest obojętna i z jakiegos powodu za wszelką cenę próbuje ją zanegować.

Co kilka postów ktoś pisze że on przynajmniej nie wpierdala sie między wódkę a zakąskę. Prawda jest taka że mamy takie czasy ze jeśli się komuś cos nie podoba to nie musi chodzić do kościoła i robić tego z czym jego przekonania się nie zgadzają. A co do massmediów i środków przekazu mamy wolność słowa i wszystkie strony mają prawo się reklamować zarówno katole jak i wiejskie buraki z PO tempe ciule z PiSu czy złodzieje z rodowodem sięgającym PZPR. Ale jest coś takiego jak tolerancja do wygłaszanych przez innych poglądów i tyle w tym temacie.
Zgłoś
b................9 2010-04-05, 12:58
żal mi go bo chyba ma straszny problem z tym, że ludzie mają inne poglądy, wierzenia niż on, powinien wyluzowac i dac sobie spokoj, kazdy ma prawo żeby wierzyc w co chce,

i tak na marginesie, jeśli on zamierza używac statystyki do podważania jakiejkolwiek wiary to niech od razu spierdala do londynu na herbatke : P
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem