Tolkien czyta wiersz po elficku
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
jest gdzieś elficki słownik?
piwko idzie. no a już niedługo będzie film... bez zjebanego 3d ale w 48 fps-ach ;D
Jaranie się elfami to pedalstwo a Legolas i Elrond to ciota i chuj, krasnoludy górą!
Tolkien to był mózg. Jako jedyny pisarz fantasy stworzył od podstaw języki, kulturę i historię ludów i ras ze swoich powieści. Uwzględnił nawet fonetykę, pisownię i tło geopolityczne...
(...) et nomine patri et filii et spiritus sanctus AMEN
Czy ma ktoś na podorędziu link do tekstu tego wiersza? Albo chociaż tytuł.
hrabia9933 napisał/a:
(...) et nomine patri et filii et spiritus sanctus AMEN
jesus chitrus pil spiritus
Brzmi jak indiańskie, pijackie wezwanie do zabijania innowierców z pobliskiej wioski...
"Ai! laurië lantar lassi súrinen,
yéni únótimë ve rámar aldaron!
Yéni ve lintë yuldar avánier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andúnë pella , Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetári -lírinen.
Sí man i yulma nin enquantuva?
An sí Tintallë Varda Oiolossëo
ve fanyar máryat Elentári ortanë,
ar ilyë tier undulávë lumbulë;
ar sindanóriello caita mornië
i falmalinnar imbë met, ar hísië
untúpa Calaciryo míri oialë.
Sí vanwa ná, Rómello vanwa, Valimar!
Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.
Nai elyë hiruva. Namárië!"
yéni únótimë ve rámar aldaron!
Yéni ve lintë yuldar avánier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andúnë pella , Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetári -lírinen.
Sí man i yulma nin enquantuva?
An sí Tintallë Varda Oiolossëo
ve fanyar máryat Elentári ortanë,
ar ilyë tier undulávë lumbulë;
ar sindanóriello caita mornië
i falmalinnar imbë met, ar hísië
untúpa Calaciryo míri oialë.
Sí vanwa ná, Rómello vanwa, Valimar!
Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.
Nai elyë hiruva. Namárië!"
Cytat:
Tolkien to był mózg. Jako jedyny pisarz fantasy stworzył od podstaw języki, kulturę i historię ludów i ras ze swoich powieści. Uwzględnił nawet fonetykę, pisownię i tło geopolityczne...
Niestety się mylisz. Miał podstawy, korzystał głownie z języka fińskiego (do stworzenia mowy elfów) oraz nazw własnych plemion żyjących w czasach starozytnych. Dla przykładu: wg ostatnich badań okazuje się, że w dawnej Szkocji żyło plemię na ziemiach, które zwały się "Orkland", stąd nazwa Ork/Orc. jeśli sięzagłebic się w temat można znaleźćwiele innych tego typu podobieństw. Co nie zmienia faktu, że całość wyszła mu dosyć zgrabnie i faktycznie wygląda to jakby stworzył wszystko sam.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów