Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (11) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Wypisanie sie z ZUS
rejzer • 2013-06-23, 13:46
Przestał wierzyć w ZUS, chce się całkiem wypisać. Precedensowa sprawa w sądzie

Eugeniusz Hnat, przedsiębiorca z Nowogardu, chce zabrać swoje składki emerytalne i wystąpić z ZUS. Sąd Okręgowy w Szczecinie po raz pierwszy rozpatruje taką sprawę.
Hnat to 56-letni inżynier budownictwa, konstruktor. W Nowogardzie prowadzi własną pracownię projektową. Ma też uprawnienia kierownika budowy. 31 lat płacił składki do ZUS. Teraz chce je zabrać.

- Chcę je wpłacić na swoje konto, by na starość rzeczywiście osiągnąć bezpieczeństwo - wyjaśniał w piątek sądowi. Mówił, że jego zdaniem obecny polski system emerytalny "jest absurdalny, chory". Ma więc obawy, czy w ogóle starczy pieniędzy na jego emeryturę. Dlatego wikła się w taki proces.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Cabajo 2013-06-23, 13:48 4
Powodzenia w walce, ale wg mnie to nie przejdzie ;/
Zgłoś
rejzer 2013-06-23, 13:51 13
nie przejdzie na bank ,gdyby mu sie udało kazdy chcial by odrazu spierdalac Z-zakladu U-utylizacji S - szmalu
Zgłoś
thoms0n 2013-06-23, 13:53 6
Oho. Zaczęło się.
Zgłoś
miszczcieniu 2013-06-23, 14:07 231
pierwszy kamień ciągnie za sobą lawinę
Zgłoś
Henboh 2013-06-23, 14:36 38
Brawa dla tego pana i wszystkich podejmujących tę syzyfową walkę.

Składka ZUS to ~900 pln/miesiąc odkładanych zwykle przez 35 lat. Za 400 miesięcznie i przy oprocentowaniu 5% rocznie po 35 latach mamy na koncie ponad 430 000 na koncie. Powiedzmy, że pożyjemy jeszcze 30 lat, daje nam to prawie 1200 miesięcznie. Czyli odkładając mniej niż połowę zus-u, mając prawie minimalne oprocentowanie, dostajemy minimalną krajową. A teraz dołóżmy do tego 200 miesięcznie i oprocentowanie 10% (jakiś fundusz inwestycyjny) i mamy prawie 2mln na koncie, czyli 5 500 miesięcznie.
ZUS stawia sobie pałace, urzędnikom płaci za olewanie petentów, czyli ogólnie taka studnia bez dna. Oczywiście jest szansa, ze nasz fundusz upadnie. Że całą kasę wpłacimy do AMBER GOLD albo zamiast oszczędzać wszystko wydamy na bieżące wydatki. Ale to tylko dla tego że nie jesteśmy edukowani o tym co robić z oszczędnościami, a do tego większość nie zarabia tyle by oszczędzać.
OFE miały poprawić emerytury, ale jak poprawić coś jeśli do OFE wpływało mniej niż 15% składki ZUS, a od chyba 2 lat zostało to zmniejszone do niecałych 3%.
Zgłoś
darnok99 2013-06-23, 15:24 2
@Henboh

Z zusem nie jest tak, że odkładasz sobie na swoją przyszłość. Zus to jest pewnego rodzaju społeczna umowa, że ja płace dzisiaj na tych co płacili wcześniej licząc na to, że jak ja będę na emeryturze to następni zgodnie z ta umową będą płacili składki z których ją dostanę.

Nie jest to idealne i moim zdaniem zostało źle przemyślane. Ale wycofać się z zusu nie będzie łatwo. To są olbrzymie - wieloletnie koszty. Dodatkowo przejebane jest to, że ludzie żyją coraz dłużej i stosunek czasu pracy do czasu pobierania świadczeń jest coraz bardziej dla zusu niekorzystny. Podniesienie wieku emerytalnego(wg mnie słuszne i konieczne) kończy się falą protestów.

Dlatego ciekawa wydaje mi sie dawno temu zasłyszana propozycja polegająca na tym, że nie ma czegoś takiego jak emerytura. Ponoć badania wykazują, że człowiek jest zupełnie niezdolny do pracy na 2-5 lat przed śmiercią. Zatem na ten czas mógłby się ubezpieczać prywatnie a przez pozostałą część swojego życia pracowac zachowując taką zasadę:

na x lat pracy przysluguje albo nawet jest nakazany rok odpoczynku. W ten sposób dałoby się uniezależnić wiek emerytalny od długości życia. Czyli przy dzisiejszym podejsciu

przyjmijmy:
-do pracy idzie się w wieku 20 lat
-Kobieta idzie na emeryturę w wieku 65 lat
- mężczyzna idzie na emeryturę w wieku 67 lat
-Oczekiwana długość trwania życia w 2011r dla osób 20 letnich to k(61,46 lat) i m(53,15).
szybkie odejmowanie i dzielenie i wychodzi, że kobieta spędzi w pracy od swoich 20 urodzin 0,732183534 czasu a mężczyzna 0,886792453
policzyłęm to tak:
Oczekiwana długość trwania życia/liczba lat do emerytury.

Co ostatecznie daje nam coś w ten deseń:
lata pracy na jeden rok "urlopu emerytalnego";
- mężczyźni 7,(3)
- kobiety ~2,7

No i przy tych cyferkach można by było zakombinować tak żeby na końcu było dobrze;)

Oczywiście pojawiłoby się pełno innych problemów jak wyzyskiwanie ludzi i praca na czarno ale pomysł sam w sobie wydaje mi sie mieć ciekawe podejscie do problemu:)
Zgłoś
sir_Alex 2013-06-23, 15:50 1
jesli mu sie uda... zejdzie lawina zmian w tym kraju
Zgłoś
Mysz_Kamiki 2013-06-23, 15:54 2
Prawdziwe(sic!) piwo za chęci zniszczenia tego złodziejskiego kurestwa. Niech żyje Polska!

Cytat:

@Henboh

Z zusem nie jest tak, że odkładasz sobie na swoją przyszłość. Zus to jest pewnego rodzaju społeczna umowa, że ja płace dzisiaj na tych co płacili wcześniej licząc na to, że jak ja będę na emeryturze to następni zgodnie z ta umową będą płacili składki z których ją dostanę.

Nie jest to idealne i moim zdaniem zostało źle przemyślane. Ale wycofać się z zusu nie będzie łatwo. To są olbrzymie - wieloletnie koszty. Dodatkowo przejebane jest to, że ludzie żyją coraz dłużej i stosunek czasu pracy do czasu pobierania świadczeń jest coraz bardziej dla zusu niekorzystny. Podniesienie wieku emerytalnego(wg mnie słuszne i konieczne) kończy się falą protestów.

Dlatego ciekawa wydaje mi sie dawno temu zasłyszana propozycja polegająca na tym, że nie ma czegoś takiego jak emerytura. Ponoć badania wykazują, że człowiek jest zupełnie niezdolny do pracy na 2-5 lat przed śmiercią. Zatem na ten czas mógłby się ubezpieczać prywatnie a przez pozostałą część swojego życia pracowac zachowując taką zasadę:

na x lat pracy przysluguje albo nawet jest nakazany rok odpoczynku. W ten sposób dałoby się uniezależnić wiek emerytalny od długości życia. Czyli przy dzisiejszym podejsciu

przyjmijmy:
-do pracy idzie się w wieku 20 lat
-Kobieta idzie na emeryturę w wieku 65 lat
- mężczyzna idzie na emeryturę w wieku 67 lat
-Oczekiwana długość trwania życia w 2011r dla osób 20 letnich to k(61,46 lat) i m(53,15).
szybkie odejmowanie i dzielenie i wychodzi, że kobieta spędzi w pracy od swoich 20 urodzin 0,732183534 czasu a mężczyzna 0,886792453
policzyłęm to tak:
Oczekiwana długość trwania życia/liczba lat do emerytury.

Co ostatecznie daje nam coś w ten deseń:
lata pracy na jeden rok "urlopu emerytalnego";
- mężczyźni 7,(3)
- kobiety ~2,7

No i przy tych cyferkach można by było zakombinować tak żeby na końcu było dobrze;)

Oczywiście pojawiłoby się pełno innych problemów jak wyzyskiwanie ludzi i praca na czarno ale pomysł sam w sobie wydaje mi sie mieć ciekawe podejscie do problemu:)

Wymiana i ograniczenie stołków na Wiejskiej by poskutkowało tym, że nie musiałbyś nawet o tym myśleć. Zwykły wyzysk na który się zgadzamy...
Zgłoś
V................o 2013-06-23, 15:55 12
zostanie pełnione na nim samobójstwo...
Zgłoś
m................t 2013-06-23, 15:58 2
Panie Eugeniuszu, napierdalaj Pan tych złodziei. Oby się chłopu udało, wtedy cały system w pizdu się rozjebie.
Zgłoś
evilmatt 2013-06-23, 15:59
Nie uda mu się, była ostatnio chyba podobna sprawa z gościem, który przez jakieś 15 (?) lat płacił ZUS, co jest za krótkim okresem do przyznania emeryturki, a więc chciał odzyskać swoje pieniądze. Sąd uznał, że te pieniądze nie należą do niego.
Zgłoś
maciek24043 2013-06-23, 16:01
Już to widzę, jak on dostanie te pieniądze. Nasz kraj jest tak chory i pojebany, że rzeczy logiczne są niemożliwe.
Zgłoś
Henboh 2013-06-23, 16:03 1
darnok99 napisał/a:

@Henboh

Oczywiście masz rację. Pracujemy na rodziców, a na nas będą pracować dzieci. Problem w tym, że dzieci jest coraz mniej.
Niewiele jest rodzin, które mogą sobie pozwolić na >2 dzieci i żyć na normalnym poziomie (a nie na skraju ubóstwa).

Co nie zmienia faktu, że ZUS dużo więcej bierze niż oddaje, co miały pokazać moje wyliczenia.

A co do reszty, to nie do końca się zgodzę, bo są zawody w których rok przerwy może cię skazać na bezrobocie (postęp technologiczny i zapewne brak dokształcania na urlopie). Do tego kobiety mają problemy z urlopem macierzyńskim, bo pracodawcy ciężko znaleźć pracownika na rok zastępstwa (w jednych zawodach jest to łatwiejsze niż w innych).

Wydaje mi się, że amerykański sposób (co by o samych amerykanach nie mówić), jest dobrym rozwiązaniem (pod warunkiem odpowiedniej edukacji w tym kierunku, np zajęcia w szkole średniej o oszczędzaniu). Odkładamy pieniądze na funduszu (a najlepiej w kilku), mam pełną kontrolę nad stanem konta. I nawet po uzyskaniu prawa na przejście na emeryturę, wciąż możemy pracować by zwiększyć tą kwotę.

Nie mniej bez ruszenia ZUSu (co przyznaję będzie ciężkie) albo chociaż bez stworzenia kilku rys na jego ścianach, nie ma nawet co dywagować o innych opcjach:(
Zgłoś
NMG 2013-06-23, 16:03 3
Prawda test taka, że jeśli ktoś zmienia zasady umowy w trakcie jej trwania, to masz prawo odstąpić od niej. Niestety skurwysyny z rządu, którym ciągle mało, nie dopuszczą do tego żeby Pan Gienek mógł odstąpić od umowy
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem