📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:58
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
53 minuty temu
Zapierdalają jak dziki za żołędziem, a potem płacz i zmartwienie bo ktoś nie żyje i samochód rozjebany
U nas też nie brakuje na polach pierdolców z zapałkami. Sezon na idiotów właśnie się zaczyna...
maxvolumePL napisał/a:
K-Paxian, kiedyś ktoś "wymyślił", że ten popiół z trawy użyźnia glebę, co jest absolutnie mylną teorią, bo ogień zabija w chuj soli mineralnych. Ktoś podłapał i tak to już poszło.
Nie chodzi o użyźnianie tylko o odwapnienie gleby poprzez podanie czynnika o niższym PH. Nawozy mineralne stosowane w rolnictwie mają w większości PH zasadowe i po ukończeniu sezonu upraw trzeba przygotować glebę pod nowe zasiewy/rozsady.
W popiele po wypaleniu traw jest dużo bezwodników kwasowych (kwasów siarki, azotu) i poprzez podlanie popiołu wodą gleba zmienia PH na bardziej przyjazne dla nowych upraw.
//tak w skrócie
Robiono tak zawsze i jest to bardzie ECO i tańsze niż kupno nawozów o takim samym działaniu.
@up, no może i masz rację, ja słyszałem taką wersję. A że do rolnika mi daleko, to się nie kłócę
@masshacker
No zwlaszcza jak sie wypala laki lezace od lat odlogiem, zeby kosic nie musiec. Opady deszczu w naszej szerokosci maja odczyn kwasny, wiec gadanie o zmianie pH to zwykle piedolenie. Za to podczas wypalania niszczy sie struktory glebowe, zwlaszcza kompleksy sorpcyjne, o organizmach biaracych udzial w obiegu pierwiastkow nie wspomne.
Dlugie lata spedzilem na uczelni kujac takie rzeczy, wiec mi nie pierdol takich herezji, bo az mnie szczypie jak widze madre slowa w takim glupim ukladzie.
No zwlaszcza jak sie wypala laki lezace od lat odlogiem, zeby kosic nie musiec. Opady deszczu w naszej szerokosci maja odczyn kwasny, wiec gadanie o zmianie pH to zwykle piedolenie. Za to podczas wypalania niszczy sie struktory glebowe, zwlaszcza kompleksy sorpcyjne, o organizmach biaracych udzial w obiegu pierwiastkow nie wspomne.
Dlugie lata spedzilem na uczelni kujac takie rzeczy, wiec mi nie pierdol takich herezji, bo az mnie szczypie jak widze madre slowa w takim glupim ukladzie.
masshacker, oddawaj piwo! I nie prowadzaj kurwa ludzi w błąd!
Skoro od lat wypalają starzy rolnicy, to znaczy, że to ma jakiś sens nie? To co wam ładują profesorkowie często jest wynikiem podpisywania umowy z producentami drogich nawozów, które działają tak samo jak wypalanie Nie znam się na rzeczy, tylko podaję możliwość jaka może być i moje zdanie
K-Paxian, kiedyś ktoś "wymyślił", że ten popiół z trawy użyźnia glebę, co jest absolutnie mylną teorią, bo ogień zabija w chuj soli mineralnych. Ktoś podłapał i tak to już poszło.
Tak nie żebym się czepiał ale soli mineralnych to się raczej nie da zabić , i popiół urzyźnia glebę, jeszcze przed trójpolówkami, czteropolówkami, przed wymyśleniem nawozów sztucznych itp., kiedyś tam w średniowieczu ludzie palili lasy a na ich zgliszczach uprawy szybko rosły, po kilku sezonach trzeba było wypalić kolejny kawałek lasu bo tamten już stał się wyjałowiony.
No dobra palić pola, ale na chuj palenie łąk na osiedlu, czy innych chuj wie ile lat leżących odłogiem ziemi, które i tak będą leżeć odłogiem chuj wie ile następnych lat?
To było w "niezawinionych śmierciach". Swoją droga trzeba być idiotą albo liczyć na duuuże odszkodowanie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów