18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (11) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:40
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:56
🔥 Black Friday - teraz popularne
za długi nos pendolino
nowynick • 2014-06-26, 14:39
super pociąg kurwa.... tylko nos za długi albo nasze urządzenia przytorowe za blisko torów...

"Pendolino ma problemy związane z tzw. przekroczeniem skrajni, z powodu których konieczne jest punktowe przesuwanie urządzeń przytorowych. Dzisiaj poinformowaliśmy w "DGP", że superpociąg podczas testów na polskich torach zahaczył o słup na Dworcu Centralnym.

Osłona, która daje pociągowi aerodynamiczny wygląd, sprawia też, że na łukach skład zbyt mocno wystaje na boki, przez co w niektórych miejscach może zahaczać o elementy infrastruktury kolejowej. Ustaliliśmy, że właśnie taki incydent miał miejsce w Warszawie.

Rozwiązaniem jest odsunięcie urządzeń przytorowych albo podnoszenie osłony sprzęgu na tych fragmentach trasy."

I pomyśleć że bydgoska PESA produkuje pociągi na cały Świat...
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

🇬🇧  English version
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Support this website with a small donation

🇵🇱  Polska wersja
Hello guest,

We hope you enjoy our movies. Please consider a small donation to help us to cover the costs of our servers because currently we don't have enough ads to do it.

Currently we accept donations with Polish Zloty (PLN, zł). 1 PLN = 0.23 EUR (this may vary)
Available payment methods: Credit card, debit card, Google Pay

Thank you for your support!

Donate
 already done / not interested
Frostu 2014-06-26, 15:44 5
DżesiPinkmen napisał/a:

Super pociąg. We wszystkich krajach UE to zwykły skład na nikim nie robiący wielkiego wrażenia. Coś jak nasze regio..

Dokładnie, jeździłem Pendo i innymi nowoczesnymi pociągami za granicą i ani nikt tam ich zezłomować nie chciał, ani mnicha nad nimi nie marszczył. "Super pociąg" to jest głupkowane określenie wymyślone przez media. Jak ktoś kiedyś jechał polskim EIC na dobrych wagonach to dużego skoku nie odczuje.
Zgłoś
Aotearoa 2014-06-26, 19:10 1
Frostu napisał/a:

Pesa ani Newag NIE produkują pociągów szybszych niż 160 km/h. Dlatego NIE stanęły do przetargu kilka lat temu. Wyprodukują niedługo swoje pierwsze DALEKOBIEŻNE pociągów na 160 km/h.

Jest takie coś jak wolny rynek, spółka państwowa nie może sobie ot tak wybierać co się chce. Musi być przetarg. Pesa wygrała w Niemczech przetarg na szynobusy na 140 km/h - niemiecka gospodarka bez problemu mogłaby takie pociągi wyprodukować. My pociągów dużej prędkości nie.

Mają wyruszyć w grudniu tego roku, to jest wiadome od dawna.

Co ty pierdolisz ???
PESA na zamówienie rosyjskich kolei zbudowała pociąg, który pojechał 200 km/h ...
Zgłoś
Frostu 2014-06-26, 20:26 6
Aotearoa napisał/a:

Co ty pierdolisz ???
PESA na zamówienie rosyjskich kolei zbudowała pociąg, który pojechał 200 km/h ...

Widać, że NIE MASZ POJĘCIA o czym mówisz. Z lenistwa nawet nie zadałeś sobie trudu poszukać informacji o tym.

Pesa sprzedała Rosjanom SPALINOWE JEDNOCZŁONOWE pociągi INSPEKCYJNE. Które w TESTACH pojechały 201 km/h. A vmax konstrukcyjna to 160 km/h. Podaje nawet linka bo widać ci się nie chciało poszukać i gadasz głupoty: pl.wikipedia.org/wiki/Pesa_611M

Vmax konstrukcyjna Pendolino to 250 km/h. A na testach osiągnął 293 km/h.
Zgłoś
makronom 2014-06-26, 22:23 12
@Frostu
Piwo za upór i merytoryczne wypowiedzi, kontrastuje to z postawą "nie znam się, to się wypowiem" większości forum. Ja się nie znam na pociągach, ale cały ten szum przypomina mi aferę z F-16 niezdolnymi do latania i gryzionymi przez myszy.
Zgłoś
Pupgo 2014-06-26, 22:27
Frostu napisał/a:

Pesa ani Newag NIE produkują pociągów szybszych niż 160 km/h. Dlatego NIE stanęły do przetargu kilka lat temu. Wyprodukują niedługo swoje pierwsze DALEKOBIEŻNE pociągów na 160 km/h.

Jak to nie produkują? Przecież 31WE osiąga spokojnie 200 km/h.
Zgłoś
S................e 2014-06-26, 22:38
Pupgo napisał/a:

Jak to nie produkują? Przecież 31WE osiąga spokojnie 200 km/h.

Chyba się pomyliłeś.
pl.wikipedia.org/wiki/Newag_ImpulsWersje
Zgłoś
voidinfinity 2014-06-26, 22:53 2
Frostu napisał/a:

Ta informacja to jest KŁAMSTWO, kolejna bajeczka o Pendolino zmyślona przez dziennikarzy. Wielokrotnie zdementowana przez PKP IC, Alstom, PKP PLK. Ale ogłupiałe społeczeństwo we wszystko co jest w mediach wierzy.

Alstom dementował, PKP milczy (przynajmniej ja mam takie informacje).

Ja tylko nie rozumiem po chuj nam to pedolino, skoro największym problemem polakistańskich kolei jest trakcja i reszta infrastruktury.

To tak jakbyś do jeżdżenia po gruntówce na wsi kupił ferrari...co ma rację bytu o ile ten samochód będzie ci służył tylko do tego żeby się przed sąsiadem ze wsi polansować.

Ehh polactwo.

makronom napisał/a:

@Frostu
Piwo za upór i merytoryczne wypowiedzi, kontrastuje to z postawą "nie znam się, to się wypowiem" większości forum. Ja się nie znam na pociągach, ale cały ten szum przypomina mi aferę z F-16 niezdolnymi do latania i gryzionymi przez myszy.

Co nie zmienia faktu, że amerykanie zrobili dobry interes - a polactwo co najwyżej średni.

Ale masz rację - niech wypowiadają się tylko eksperci. Najlepiej zatrudnieni przez organy państwowe.

Jak ten generał z RCB co ostatnio niemcowi w hotelu podpierdolił portfel
Zgłoś
janusz2222 2014-06-26, 22:54 1
Ehh, fajnie by było zobaczyć to co na zachodzie. Zapierdalasz sobie pociągiem wzdłuż autobahna, widzisz jak autka powoli sobie jadą, wyprzedzasz je powolutku siedząc w pociągu.

Zdajesz sobie sprawę ehh jak te samochody muszą wolno jechać, po czym orientujesz się że zapierdalasz 300kmh.

A co do pendolino to wiadomo nagonka dziennikarzy, nie ma o czym powiedzieć to szukają, o kible w pendolino nie domykają się. Zróbmy aferę, nazwijmy to super ekstra boskimi machinami, a potem powiedzmy że mają wadę i to wgle wina tuska i rządu.

Ihmo tak jak już wyżej ktoś napisał masa ludzi przy tym przetargu pracowała, więc raczej jakiegoś gówna na siłę by nie kupili, bo by zaraz była afera pewnie.

A czy jest się czym cieszyć? Chyba tylko tym że mają aerodynamiczny wygląd. Dzisiaj na ceemce spokojnie bujają się EIC 160km/h od wawki do katowic, z ktw do wrocka tak samo i komfort jest wmiare spoko. Więc nie wiem czy te pare miliardów(dobrze mówie? czy za dużo?) były warte aż takiej sensacji. I tak pewnie wjebią ograniczenie do tych magicznych 160 i chuja trafi cały zakup.
Zgłoś
voidinfinity 2014-06-26, 22:57 3
janusz2222 napisał/a:

A czy jest się czym cieszyć? Chyba tylko tym że mają aerodynamiczny wygląd. Dzisiaj na ceemce spokojnie bujają się EIC 160km/h od wawki do katowic, z ktw do wrocka tak samo i komfort jest wmiare spoko. Więc nie wiem czy te pare miliardów(dobrze mówie? czy za dużo?) były warte aż takiej sensacji. I tak pewnie wjebią ograniczenie do tych magicznych 160 i chuja trafi cały zakup.

Zgadzam się.

Tylko debil najpierw kupuje pociąg - a potem buduje tory.
Zgłoś
Yogii26 2014-06-27, 0:10 1
Stawiam że gdyby to PESA wyprodukowała to nie byłoby takich problemów bo co jak co ale firmy na rodzimym rynku mieliby pojęcie jak sprawa wygląda na miejscu. Szkoda by tylko było usłyszeć w wiadomościach że "firma ma problemy, zamieszana w aferę". No ale cóż począć...
Zgłoś
Corradolicious 2014-06-27, 0:12
Pącki napisał/a:

@up
Jak można się nie denerwować, że za twoje pieniądze rządzące kurwy robią sobie zakupy wkładając połowę z tego do kieszeni? Jeszcze spekulować o dowody i argumenty które nie mogą istnieć, żeby ten system działał. Ale no tak, jak się jest na utrzymaniu rodziców i w życiu się własnej złotówki nie zarobiło to na co się wkurwiać? Dalej jestem zdania, że jesteś debilem albo POwskim śmieciem. Powiedz coś jeszcze w obronie tych skurwysynów

I napisał to 21 małolat, co tyyyyyyyyyyle pieniędzy oddał na utrzymanie tego kraju, że bez niego by wszystko upadło. Przecież ty nic nie potrafisz poza wyzywaniem wszystkich od "PEŁOWCÓW" i debili. Nie przytoczyłeś żadnego merytorycznego argumentu poza odwracaniem kota ogonem. Zupełnie jak ekspert Antoni.
Zgłoś
czakulec 2014-06-27, 0:35
Bydgoska pesa to gówno, tylko NEWAG
Zgłoś
Insaner 2014-06-27, 1:51 1
Gdyby Pendolino wybrało się na wycieczkę po moście średnicowym na dworzec centralny, to byłyby setki zdjęć w internecie i przede wszystkim 'rozwalony słup' - jakoś nie ma żadnych. Jeździł tam w pelerynie niewidce , czy jak? ;p
Zgłoś
Aotearoa 2014-06-27, 6:06 1
Frostu napisał/a:

Widać, że NIE MASZ POJĘCIA o czym mówisz. Z lenistwa nawet nie zadałeś sobie trudu poszukać informacji o tym.

Pesa sprzedała Rosjanom SPALINOWE JEDNOCZŁONOWE pociągi INSPEKCYJNE. Które w TESTACH pojechały 201 km/h. A vmax konstrukcyjna to 160 km/h. Podaje nawet linka bo widać ci się nie chciało poszukać i gadasz głupoty: pl.wikipedia.org/wiki/Pesa_611M

Vmax konstrukcyjna Pendolino to 250 km/h. A na testach osiągnął 293 km/h.

A jak w Wikipedii (w której każdy może edytować wrzucone tam informacje) napiszą, że zamiast serca masz awokado, to też w to uwierzysz ?
Ten pociąg jest w stanie stale osiągać taką prędkość - problem tkwi w torach, które tak jak u nas nie są przystosowane do takich prędkości (poza nielicznymi i krótkimi odcinkami). Skąd to wiem? Cóż, na pewno nie z Wikisredii - kiedy ładnych parę lat wstecz po raz pierwszy planowano zakup Spierdolino mój ojciec był jednym z testujących je ludzi i opowiadał mi co nieco - choćby to, że mamy nieraz zbyt ostro profilowane zakręty torowisk. Sprawdź na Wikisredii jaki to ma wpływ na obiekty poruszające się ze znacznymi prędkościami. Teraz w kilku miejscach zmniejszono krzywiznę tych zakrętów i owszem - powstało kilka dodatkowych miejsc, w których pociąg rozpędzi się do powiedzmy 200km/h...ale jak długie są te odcinki? 10-20 kilometrów?
Zgłoś
c................x 2014-06-27, 6:20
Prawda czy też nie - fakt jest faktem, a mianowicie że te pociągi dalej nie jeżdzą po naszych torach.
Nie rozumiem, przecież wszystko jest - kto zamówił, kto podpisał dokumenty i kto wziął za to premie.
Kula w łeb za działanie na stratę państwa i chuj.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem