Pupgo napisał/a:
Jak to nie produkują? Przecież 31WE osiąga spokojnie 200 km/h.
Powtarzam jeszcze raz, każdy pociąg polskiej produkcji ma maksymalną prędkość konstrukcyjną 160 km/h - jest w PLANACH, że pociąg Pesa Dart będzie w PRZYSZŁOŚCI platformą dla pociągów 200 km/h i szybszych - i gorąco jej w tym kibicuję, bo będzie zapotrzebowanie na te pociągi. Pendolino pojechał 293 km/h - to nie oznacza, że może tyle jeździć. Co innego jazdy testowe, co innego z pasażerami. Samochodem też jeździsz na 6-7 tysiącach obrotów?
voidinfinity napisał/a:
Alstom dementował, PKP milczy (przynajmniej ja mam takie informacje).
Nikt nie milczy, bo to jest taka bzdura, że się w głowie nie mieści.
intercity.pl/pl/site/o-firmie/aktualnosci/nieprawdziwe-informacje-dzie...
Pendolino jest pociągiem który jest przystosowany do wychylnego pudła - więc ma WĘŻSZĄ skrajnię niż inne pociągi. Czyli praktycznie wszystkie inne pociągi w Polsce są trochę węższe czy trochę wyższe.
voidinfinity napisał/a:
Ja tylko nie rozumiem po ch*j nam to pedolino, skoro największym problemem polakistańskich kolei jest trakcja i reszta infrastruktury.
Takie osoby jak Ty i inne mogą wciskać bzdury i pluć na własny kraj, że nie ma infrastruktury, ale jak ktoś przedstawi kilka faktów, to nie potrafisz NIC WIĘCEJ niż zarzucić jakieś koligacje polityczne.
Cytat:
Tylko debil najpierw kupuje pociąg - a potem buduje tory.
W Polsce inaczej się nie dało - kupno Pendolino znacznie przyśpieszyło inwestycje. Poza tym część modernizacji rozpoczęła się jeszcze przed zakupem, więc to co piszesz jest częściowo nieprawdą.
Cytat:
ale jak długie są te odcinki? 10-20 kilometrów?
Aktualnie 87 km, w połowie przyszłego roku ok. 160 km, w ciągu dwóch lat 300-350 km na 200 km/h i szybciej.
Aotearoa napisał/a:
A jak w Wikipedii (w której każdy może edytować wrzucone tam informacje) napiszą, że zamiast serca masz awokado, to też w to uwierzysz ?
Aha, no i to jest piękny przykład hipokryzji i ułomnej logiki - ty możesz siać bzdury bez podania źródła, ja muszę wspierać się wyłącznie przez przez ciebie zweryfikowanymi źródłami.