czekam na genialne odpowiedzi najmądrzejszych użytkowników portalu. Oczywiście istnieje najprostsza logiczna odpowiedź, która (o dziwo! ), nie pada z "ust" geniuszy polibudy.
PS. I cóż, że ze kwejka?
@up słuchaj skoro nawiasy wg Ciebie nic nie znaczą to oblicz mi dwa działania
2^2*3=
oraz
2^(2*3)=
napisz wyniki i wypowiedz się co zmienił fakt wstawienia nawiasu
sabby7890 ty chyba nadal nie rozumiesz że ja zamiast podzielić przez dwa pomnożyłem razy 1/2. I dlaczego nie potrafisz zrozumieć że trzeba najpierw podzielić.
Pozwoliłem sobie napisać do mojego dra matematyki z Polibudy, pana A. Pankowskiego. Napisał tak:
"Witam uprzejmie, wynikiem oczywistym jest 288, ponieważ liczy się kolejność wykonywania działania. Znak dzielenia nie jest tożsamy z kreską ułamkową i w takim wypadku wynikiem byłoby 2. Pozdrawiam."
Mnie jakoś nauczyli matematyki, połowa stąd to "chumaniści" hahahahahaha!
czy Ty nie możesz pojąć że to co piszesz jest prawidłowe jeżeli poruszasz się tylko w liczniku? ten zapis jest zajebiście prawidłowy tylko że Ty wyciągasz tam dwójkę czyli inaczej 2/1 - dwie pierwsze a masz 48/2 czyli 48/1 oraz 1/2 przemnożone przez siebie - to nie jest wyciągnięcie dwójki - to co mówisz to jest zupełnie inne działanie
Skoro twierdzisz że ta dwójka jest tylko do wprowadzenia i wyprowadzenia z nawiasu to znaczy że sugerujes zże nie mogę jej przykładowo skrócić np.
1
---- * 2
2(9+3)
a jednak jeśli miałbym takie równanie to skracam dwójkę z licznika i z mianownika i stał się cud ! Nagle mogę na niej operować.
Założysz się że można skrócić ? Właśnie stosując taki zapis.Po drugie zapis
1
------- nie jest równy 1:2(9+3) tylko odpowiada 1 2(9+3)).
2(9+3)
Założysz się że można skrócić ? Właśnie stosując taki zapis.Po drugie zapis
1
------- nie jest równy 1:2(9+3) tylko odpowiada 1 2(9+3)).
2(9+3)
UWAGA: Znaku mnożenia pomiędzy wyrażeniem a nawiasem zazwyczaj się nie pisze. Należy pamiętać, że w matematyce, gdy nie jest zapisane żadne działanie, oznacza to, że jest to mnożenie.