Faper Noster napisał/a:
Jeśli fi obu kranów jest identyczne, to i przepływ będzie identyczny, co niniejszym zakładamy. Ponadto zakładamy, że są to warunki normalne. Musimy również przyjąć, że jakimś cudem udało się uzyskać na tyle stabilną wodę przechłodzoną do temperatury -20 st. C, by się udało przepuścić ją przez kran.
Gęstość wody w warunkach normalnych wynosi:
dla temperatury 20 st. C - 998,2071 kg/m^3
dla temperatury -20 st. C - 993,547 kg/m^3
Wobec tego, jeśli z obu kranów nalejemy po 1m^3 wody, okaże się, że ciepłej wody nalaliśmy o 4,6601 kg więcej niż zimnej.
Wyjdzie temperatura nieco powyżej zera.
Aby poznać dokładny wynik, należy rozwiązać następujące równanie:
(273,15 + T) * (998,2071 + 993,547) = (273,15 + 20) * 998,2071 + (273,15 - 20) * 993,547}
Jak chcesz być taki dokłady to musisz uwzględnić temperaturę otoczenia (tak otoczenie też oddaje i pobiera energię w tym przypadku jest to temperatura), oraz temperaturę naczynia do którego wlewasz oby dwie ciecze, do tego musisz policzyć błąd pomiaru choćby z różniczki zupełnej, nie zapomnij uwzględnić czasu mieszania/nalewania dwóch cieczy o różnych temperaturach bo przez ten czas oddają temperaturę otoczeniu oraz naczyniowi , chociaż jak byś miał je mieszać to jeszcze uwzględni temperaturę jaką pochłania/oddaje narzędzie które używasz do mieszania oraz czy trzymając je w ręce nie ogrzewasz jego przez własną ręką co też ma wpływ na temperaturę. Nie zapomnij także że im szybciej cząsteczki się poruszają tym większą mają temperaturę czyli jak byś mieszał to wprowadzasz cząstki wody w ruch (nadajesz im prędkość) przez co temperatura wody wzrasta. Oczywiście nie są to duże wartości ale jak chcesz być dokładny to uwzględni wszystko
.