Kupczyk: zakaz koncertu Behemotha to sprawka kilku dewotów z wieków ciemnych. Nie mówcie mi o braku cenzury w Polsce
Jeżeli koncert zespołu Behemoth nie odbędzie się, to proszę, aby nikt nigdy nie mówił mi o wolnym i suwerennym Państwie Polskim, o braku cenzury i rozwoju kulturalnym - pisze w emocjonalnym wpisie muzyk Grzegorz Kupczyk.
- Jako osoba odznaczona przez Prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi za wybitny wkład w Kulturę Narodową wyrażam stanowcze oburzenie i wstyd wobec władz mojego miasta Poznania z powodu ZAKAZU koncertu zespołu Behemoth w Poznaniu, który miał się odbyć w klubie Eskulap. Decyzja ta uderza nie tylko w kulturę, ale także w wolność słowa, wolność wyrażania sztuki - pisze na Facebooku muzyk. - Sytuacja żywcem z lat 80. XX wieku kiedy to cezura i blokowanie sztuki były codziennym zjawiskiem - zauważa Grzegorz Kupczyk, muzyk legendarnej dla wielu grupy Turbo.
Chodzi o odpowiedź, jaką dostał blackmetalowy zespół, którego liderem jest Adam "Nergal" Darski. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu nie wydał zgody na występ zespołu. Jak wyjaśniła uczelnia chodzi o... bezpieczeństwo studentów.
Całość