Masterof nie przeginaj. Ja bym raczej użył innego porównania... Premiera nowego iPhone'a i otwarcie sklepu o 18:00 ^^
Odkładając żarty na bok... Mówisz tak, jakbyś nie zdawał sobie sprawy, co przedwczesna inicjacja robi z psychiką takiej 14-letniej wymalowanej siksy. To, że ona chce się czuć kobietą o ten rok czy dwa wcześniej, bo ma pstro w głowie i CHCE, nie powoduje, że wolno wykorzystywać. I żeby nie było - nie bronię takich podlotków czy ich rodziców, ale to nie ma nic do rzeczy. To coś takiego, jakby muslim mówił "pokazuje gołe łydki, więc chce, żebym ją zaciągnął do ciemnej alejki i wydymał na wylot".
Seks ma być pozytywnym przeżyciem i wprowadzać na całą drogę dorosłego, dojrzałego życia erotycznego. Jeśli delikwentka nie jest psychicznie na to gotowa -- a nie na darmo mądrzy ludzie wymyślili granicę 16 i 18 lat, to przedwczesna inicjacja w mniejszym lub większym stopniu ją skrzywi i to na całe życie. Bez świadomej, dojrzałej i pozostającej w zgodzie z rozwojem emocjonalnym DECYZJI o rozpoczęciu życia seksualnego -- można mówić o wykorzystaniu mniejszej lub większej nieświadomości ofiary.
I dlatego jestem za wprowadzeniem w Polsce "gwałtu kwalifikowanego".
P.S.: Niektórzy chętnie podcierają sobie gębę granicą 15 lat. Otóż uświadomię Wam, że zamysłem ustawodawcy było obniżenie wieku, żeby nie wylewać dziecka z kąpielą. Granica 15 lat jest przewidziana dla szczególnych przypadków i nie wolno traktować tego jako normy.